Kapetan Oblak stopil v bran selektorju

FIFA Svetovno Prvenstvo 8. Sep 20217:00 > 8:19 1 komentar
Kapetan Jan Oblak pravi, da so krivi igralci in ne selektor Matjaž Kek.

"Za vse skupaj, kar se dogaja, ni kriv selektor," je po polomu v Splitu, porazu z 0:3 proti Hrvaški, po katerem je Slovenija izgubila realne možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2022, povedal kapetan Jan Oblak. Eden redkih, če ne kar edini v slovenski reprezentanci, ki si po hudem porazu na Poljudu zasluži pozitivno oceno.

“Videl sem, kar ste videli vsi. Hrvaška je bila boljša in je zasluženo zmagala. V prvem polčasu nam je še uspelo nekaj protinapadov, iz katerih bi lahko bili nevarni, a na žalost je bilo tako, kot je bilo. Ni bilo dovolj. Nismo bili dovolj dobri za takšno tekmo. Hrvaški še enkrat čestitke na zasluženi zmagi,” je po tekmi v Splitu, kjer je Slovenijo z nekaj sijajnimi obrambami v igri držal vse do 33. minute, ko so Hrvati zadeli prvič, povedal Jan Oblak.

Odgovornost je na strani igralcev, treba se je usesti

V svetu najbolj cenjeni slovenski nogometaš vseh časov je v preteklosti pred novinarje stopil bolj malokrat, po polomu v Splitu, kjer se je z novinarji družil že pred tekmo, pa v slogu pravega kapetana sedel pred sedmo silo in v težkih trenutkih nekaj besed spodbude namenil človeku, ki mu je dal kapetanski trak. Selektorju Matjažu Keku.

“Selektor govori, da je odgovornost njegova, ampak odgovornost je tudi na naši strani. Na tej akciji je bilo 25 fantov. Med sabo se moramo usesti in se pogovoriti. Si povedati, česa si res želimo. Ali bomo samo prihajali sem zaradi tega, da nihče ne bo rekel, da ne prihajamo, ali pa bomo tudi kaj naredili,” je bil do soigralcev oster Oblak.

“Jaz v reprezentanco prihajam, da bi se uvrstil na veliko tekmovanje. Lahko se pogovarjamo o tem, koliko je to realno, ampak jaz si želim povsod zmagovati. Vem, da je težko. Vem, da nam ne bo lahko, a imam ogromno željo. Verjamem, da so fantje sposobni. Določene stvari moramo razrešiti. Na domači tekmi proti Hrvaški in v prejšnjih kvalifikacijah proti Poljski smo dokazali, da znamo. Težava je morda v nas samih. Za vse skupaj, kar se dogaja, ni kriv selektor,” se je, kar zanj ni ravno običajno, razgovoril zvezdnik Atletico Madrida.

Foto: Guliverimage

Slovenija mora biti svetovni prvak v borbenosti

Njegovi klubski soigralci iz Madrida pod vodstvom Diega Simeoneja slovijo kot najbolj fanatični in borbeni na svetu. Za slovenske reprezentante, ki so na Poljudu prejeli zgolj en karton, v zadnji minuti ga je dobil mladi Jaka Bijola, to tokrat zagotovo ni veljalo.

“Morda je sodnik pri kakšnem prekršku spregledal rumen karton, a morali bi biti bolj agresivni in prejeti kako sodnikovo opozorilo. Zdaj, ko je tekme konec, smo lahko pametni, ampak svoje bi morali narediti med tekmo,” je povedal Oblak.

“Borbenost mora biti glavna odlika Slovenije, saj nismo tako kakovostni, kot so najboljše reprezentance na svetu. Po borbenosti pa bi morali biti. Eno tekmo se borimo, na drugi se ne. Težko je povedati, zakaj. Danes zagotovo ni bilo tako, na kakšni drugi tekmi je bilo. Razumeti, zakaj je tako, je res težko. Vsak pri sebi mora razčistiti. Treba je narediti kak prekršek več. To je pač to,” je bil direkten Oblak.

“Ne razumem pa, zakaj enkrat je in drugič ni. To je naša največja težava. Na določenih tekmah, kot sta bili prva tekma proti Hrvatom v Stožicah in zmaga nad Poljaki v prejšnjih kvalifikacijah, se pokažemo kot najbolj borbena ekipa na svetu, na drugi pa izpademo tako, kot smo danes. Tekmecu nismo bili dorasli,” je nadaljeval slovenski kapetan, ki je v 38. reprezentančnem nastopu šele drugič prejel tri gole.

Prvič se je zgodilo novembra 2019 pri porazu z 2:3 na Poljskem ob koncu za Slovenijo neuspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020.

FOTO: Guliverimages.

Po takšni tekmi v garderobi ni veliko za povedati

Po hudem porazu na Hrvaškem je več ali manj jasno, da je slovenska reprezentanca ostala tudi brez nastopa na naslednjem velikem tekmovanju, svetovnem prvenstvu, ki bo konec prihodnjega leta v Katarju.

“Ni še konec. Smo dovolj kakovostni, da igramo proti komerkoli. Odvisno je samo od tega, kako stojimo na igrišču in ali za uspeh naredimo vse. Treba je iti pozitivno naprej. Čakajo nas še štiri tekme, je pa težko,” Oblak še ni vrgel puške v koruzo.

Kot je povedal na novinarski konferenci, pa po koncu tekme ni dvignil niti glasu v garderobi. “Po taki tekmi v garderobi ni kaj veliko za povedati. Karkoli boš povedal, imaš vročo glavo. Sigurno so določene stvari, ki jih moramo fantje rešiti med sabo,” je zaključil 28-letnik, ki že vrsto let spada med najboljše vratarje na svetu in je kot tak veliko zanimanja zbudil tudi pri hrvaških novinarjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje