Kdo je možakar, ki je brez opreme sesal čebele? (VIDEO)

ATP 15. Mar 202416:59 0 komentarjev

Četrtfinalnega dvoboja v Indian Wellsu med Špancem Carlosa Alcarazom in Nemcem Alexandrom Zverevim, ki ga je prekinila invazija čebel, še dolgo ne bomo pozabili. K sreči se je kmalu vse postavilo na svoje mesto, a vprašanje, kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo možakarja, ki sliši na ime Lance Davis.

Španec Carlos Alcaraz in Nemec Alexander Zverev sta se na BNP Paribas Open merila za polfinalno vstopnico, ko ju je kot strela z jasnega obkrožil roj čebel. Zverev jo je nemudoma ucvrl v slačilnico, medtem ko je imel mladi Španec nekaj več dela, da se je našel pot v zaklonišče.

“Ne bom lagal, bilo me je kar malo strah vseh teh čebel. Bilo je čudno, nikoli še nisem doživel kaj takega med dvobojem,” je po zapletu z brnečimi žuželkami dejal španski teniški zvezdnik. Priznal je , da ga je malce stisnilo pri srcu, a ne za dolgo, saj so organizatorji na pomoč poklicali krotilca čebel Lanca Davisa, ki je tako kot v filmu rešil zadevo.

Problema se je lotil kot filmski igralec

Čebelar, ki se s tem poklicem ukvarja že vse od leta 1971, od leta 1986 pa ima tudi svoje čebelarsko podjetje, je v zadnjih dneh odstranjeval roje v teniškem vrtu Indian Wells, zato je bil prvi človek, ki so ga poklicali na pomoč, ko so se znašli v zagati na igrišču 1.

Da je mojster svojega poklica, je bilo jasno že po nekaj sekundah. Deloval je kot filmski igralec serije Odpadnik – Reno Raines in brez opreme, brez rokavic začel sesati in nabirati čebele, kot da gre za grm malin. V trenutku je postal junak dneva teniškega turnirja, navijači so mu ploskali, mu dajali petke, še večje navdušenje pa je požel na družbenih omrežjih.

“S sabo sem imel vso opremo, a ko sem videl, da so začele roj postavljati na pajkovi kameri, sem organizatorje prosil, da jo spustijo in začel sem s sesanjem za živi ulov. Kasneje jih bom dal v enega izmed panjev, ki jih imam,” je pojasnil neustrašni šepetalec čebel.

Selitev čebel nekaj povsem običajnega za to obdobje

K sreči je šlo za manjši roj, okoli 3500 čebel, je povedal Davis in razložil, zakaj pride do selitev čebel. “Ko se ozračje otopli, začnejo matice ležejo jajčeca, bolj kot je toplo, več jih izleže in kmalu pride do prenatrpanosti. Matica v tistem trenutku s sabo vzame polovico delavk in začne iskati nov dom za roj, polovico pa jih ostane tam, kjer so in ustoličijo novo matico,” je dejal. Gre za povsem običajen dogodek, ki pa je sila neugoden, če se zgodi na mestu, kjer je veliko ljudi.

“Zelo sem bil vesel, da sem bil tam in pomagal vsem, da se ne bi poškodovali in da tekme ne bi bile preložene več, kot so bile,” je dejal junak Davis. Po dveh urah intervencije se je lahko turnir nemoteno nadaljeval.

Najpomembnejša žuželka za človeštvo

Na koncu ni pozabil niti na manjšo lekcijo iz čebeljega leksikona. “Čebele oprašujejo vse rože in rastline na svetu, brez čebel ne bi imeli ničesar, kar bi lahko jedli rastlinojedci. Brez rastlinojedcev ni mesodojedcev,” je dejal Davis. “Čebele oprašujejo vse, kar jedo ovce in govedo. Tudi prašiči. Čebele so pravzaprav najpomembnejša žuželka za človeštvo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!