Sodniki jasni: Bojan Mertik se je pravilno odločil (VIDEO)

Nogomet 10. Maj 20239:39 1 komentar

Sojenje v finalu pokala v Celju med Olimpijo in Mariborom je dvignilo veliko prahu. V štajerski prestolnici še danes čutijo, da so bili oškodovani, Združenje nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) pa je s primeri posnetkov tekmovanj pod okriljem Uefe pojasnjuje, da se je sodnik Bojan Mertik pravilno odločil.

ZNSS se je dotaknil situacij v 12. minuti in tiste odločilne, v 123. minuti, ki je še pred enajstmetrovkami odločil srečanje. V obeh primerih je bil glavni akter vezist Maribora Ignacio Guerrico, ki je objemal nogometaša Olimpije Admirja Bristrića. V prvem primeru sodnik  Bojan Mertik ni pokazal na belo točko, v zadnjih sekundah podaljška pač. Kaj pravijo pri ZNSS?

“Kot pojasnilo smernic in navodil sodnikom v zvezi z nekaterimi primeri držanja nasprotnika v kazenskem prostoru, še posebej ko kršitelji sploh nimajo namena boriti se za žogo, Zveza nogometnih sodnikov Slovenije prilaga tri posnetke z UEFA tekmovanj, skupaj s tolmačenjem UEFA v slovenskem prevodu,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Za primerjavo z UEFA posnetki in v razmislek objavljamo primera dveh dogodkov s finalne tekme Pokala Slovenije (iz 12. minute in zadnje minute podaljška), pri katerih gre za zelo podobni dejanji istega branilca nad istim nasprotnikom, kar kaže na vzorec obnašanja tega branilca.”

Situacija iz 12. minute – sodniki pravijo, da se že tukaj vidi vzorec obnašanja igralca:

“Dosojen kazenski udarec (Pravilo: XIV) na podlagi VAR intervencije v zadnji minuti podaljška na tekmi finala Pokala Pivovarne Union dne 06.05.2023 se ocenjuje kot pravilna interpretacija prekrška vlečenja/držanja po Pravilu št: XII (prekrški in nešportno obnašanje) in smernicah UEFA-e.”

“ZNSS poudarja, da sodniki v Sloveniji dosledno uveljavljajo UEFA smernice in navodila ter jih bodo tudi v prihodnje. Zato ZNSS ponovno opozarja igralce (kakor je bilo sicer že poudarjeno na opravljenih izobraževanjih, namenjenih igralcem in klubom), da se izogibajo tovrstnih nedovoljenih dejanj.”

Spomnimo, v oddaji Pod prečko se nekdanji najboljši slovenski sodnik Damir Skomina ni strinjal z napisanim. Dejal je, da ne bi bilo nič narobe, če bi Mertik sam piskal prekršek za najstrožjo kazen, a ker je ni, VAR v tem primeru ne bi smel intervenirati, saj situacija ni čista in očitna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje