Srbi lahko rečejo le, hvala, Slovenija (VIDEO)

Odbojka 21. Jun 20247:17 0 komentarjev

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca melje naprej tudi v Stožicah. Po zmagi proti Argentini, po kateri po tudi uradno potrdili nastop na olimpijskih igrah, so v četrtek po napeti tekmi s 3:2 ugnali še Kuba in tako na najlepši možen način pomagali Srbiji, da ostane v odličnem položaju, da Sloveniji pridruži v Parizu.

“Vedeli smo, da bo tekma zelo težka, saj se Kubanci še borijo za vstopnico za olimpijske igre. Igrali so zelo dobro in z izjemo drugega niza, ki ga nismo začeli najboljše, je bila tekma vseskozi izenačena. V petem nizu smo res pokazali našo pravo igro, tudi na račun kakšne napake več. A občasno je treba tvegati, da nam potem uspe priti do tiste točke več. Vedno si želimo pokazati najboljšo odbojko, ne glede na to, da smo že uvrščeni v Pariz. Želimo se uvrstiti čim višje na svetovni lestvici, da imamo potem v žrebu za skupine za olimpijske igre boljše izhodišče. Zato je vsaka tekma za nas zares pomembna,” je po deveti zmagi na deseti tekmi povedal odlični Klemen Čebulj, ki je bil s 17 točkami drugi najučinkovitejši igralec slovenske izbrane vrste.

Slovenija: Štern T. 21, Pajenk 11, Planinšič, Kozamernik 14, Toman, Bračko, Štalekar, Kovačič, Štern Ž., Ropret 3, Urnaut 11, Čebulj 17, Mujanović 1, Kržič. Selektor: Gheorghe Cretu.

Kuba: Masso Alvarez, Mergarejo Hernandez 1, Sanchez Bozhuleva 9, Concepcion Rojas 13, Thondike Mejias 2, Garcia Alvarez, Taboada Diaz, Simon Aties 13, Camino Martinez, Alonso Arce, Lopez Castro 19, Yant Herrera 20, Gorguet Salas, Charles Santana. Selektor: Jesus Angel Cruz Lopez.

Najboljši je bil ponovno sijaji Tonček Štern z 21 točkami. “Bilo je težko, fizično je bila tekma zelo naporna. Tekme s Kubo so potem znane in res nam ni bilo lahko, ampak smo kljub temu še enkrat več pokazali, da ne popuščamo proti nikomur in da se je ta naša nepopustljivost obrestovala,” je Čebuljeve besede dopolnil še slovenski korektor, ki navdušuje iz tekme v tekmo.

Foto: Volleyball World

Kubanci so gladko dobili drugi niz, v četrtem slavili po drami, v petem pa se je spet pokazalo, zakaj je Slovenija vodilna ekipe VNL 2024. Skrajšani niz so namreč domači odbojkarji odigrali fantastično, prepričljivi so bili v vseh elementih. V obrambi so bili maksimalno borbeni, v napadu pa zanesljivi, dvoma o tem, kdo bo tekmo dobil, ni bilo več.

Nepredstavljivo: Slovenci trenutno tretja reprezentanca sveta

Slovenci so po minimalni zmagi nad Kubu prejeli 0,01 točke ter točkovno ostali tam, kjer so bili, po porazu Brazilcev proti ZDA pa so že pred tekmo skočili na tretje mesto svetovne lestvice, kar je točno tisto, kar si pred žrebom skupin na olimpijskem turnirju želijo slovenski odbojkarji – biti čim višje na svetovni lestvici. Z zmago nad Kubo so pomagali tudi Srbom, ki imajo zdaj pred zaključkom rednega dela 11 točk pred Kubanci, ter le potrdili besede slovenskega selektorja Gheorgheja Cretuja, da Slovenija, ko stopi na igrišče, ima v mislih le eno stvar – to je zmago. Enako to velja za nedeljo, ko jim bo nasproti stala Srbija.

Prihodnja tekma Slovencev bo v soboto ob 20.30, ko se bodo pomerili s svetovno prvakinjo Italijo, ki v Stožicah nastopa z rezervno postavo. Neposredni prednost tekme bo na Sportklubu.

Lestvica VNL 2024:

Standings provided by Sofascore
Foto: Volleyball World
Svetovna lestvica:
Foto: FIVB

Trenutni bobni pred žrebom skupin v Parizu:

Boben 1: Francija (gostiteljica), Poljska, Italija
Boben 2: Slovenija, Brazilija, Japonska
Boben 3: ZDA, Argentina*, Kanada
Boben 4: Srbija*, Nemčija, Egipt

Dovolite nam, da se malce poigramo. Ne bi bilo slabo, če bi Slovenci v svoji olimpijski skupini, igralo se bo v treh s po štirimi ekipami, dobili Francijo ali Poljsko, ki vemo, kako neradi igrajo s Slovenijo, Brazilcev in Japoncev se izognejo, iz tretjega bobna vzamemo Argentino in iz četrtega “Afričana” Egipt. Torej skupina: Francija, Slovenija, Argentina in Egipt? Iz vsake skupine v četrtfinale olimpijskega turnirja napredujeta najboljši reprezentanci, ravno tako pa še dva najboljša tretjeuvrščena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!