Anže Kopitar si želi prekinitev enega in nadaljevanje drugega niza

Anže Kopitar
Foto: Profimedia

Danes ponoči se začenja končnice lige NHL. V njej bomo lahko še drugo leto zapored, skupno pa osmo sezono v karieri, spremljali najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja. Los Angeles Kings, katerih kapetan je 35-letni Hrušičan, najprej čaka obračun z lanskimi krvniki.

Anže Kopitar v ligi NHL nastopa že od leta 2006, za njim pa je torej skupno že 17. redni del sezone. V devetih primerih se je zanj sezona končala brez končnice, letos pa bo osmič, da se bo, kot je sam dejal, z Los Angelesom podal v najbolj zabavni del tekmovalnega leta.

Kings so v pacifiški diviziji osvojili tretje mesto, kar jim je za tekmeca v prvem krogu končnice prineslo za mesto boljši Edmonton. Obračun, v katerem bodo imeli Kanadčani prednost domačega ledu, prva tekma pa bo že danes ponoči ob 4. uri po slovenskem času, je ponovitev lanskega. Tudi takrat v prvem krogu play-offa so bili naftarji boljši, a šele po sedmih tekmah.

“Serija bo zagotovo dobra, tako kot lani. Igrati bomo morali naš najboljši hokej, tako pač je. Vedno, ko prideš v končnico in proti vsaki ekipi, proti kateri se pomeriš, je zelo dobra ekipa. Odigrati moramo, kot znamo oziroma tako, kot smo odigrali že čez celo letošnjo sezono. Upam, da se bo vse skupaj izšlo. Smo samozavestni od lani. Vemo, da nas je ravno Edmonton izločil v končnici, tako da se bomo poizkusili maščevati za lani,” o reprizi pravi Kopitar. Lani je na sedmih tekmah končnice v statistiko vpisal gol in tri podaje, nato pa se je pot Kraljev končala.

“Lani smo imeli nekaj poškodovanih igralcev, ki tiste serije niso mogli igrati. Edmonton se je letos okrepil, tako da mislim, da so boljša ekipa kot lani. Vem pa, da smo tudi mi boljša ekipa kot lani. Mislim, da bo dobra serija in mislim, da če bomo igrali kot moramo in znamo, zna biti zanimivo in normalno upamo na naš uspeh,” še dodaja najboljši slovenski hokejist vseh časov.

S kapetanskim znakom na prsih bo tudi tokrat eden glavnih adutov ekipe pod vodstvom Todda McLellana. Ker so številke Hrušičana v najmočnejši ligi na svetu sploh pri nas velikokrat sprejete kot samoumevne, smo preverili, kako se je do zdaj izkazal v končnicah.

2009/10

Na prvo priložnost za dokazovanje je Kopitar čakal do četrte sezone v Los Angelesu. Kings so se takrat v prvem krogu udarili z Vancouvrom in po zaostanku z 0:1 v seriji spreobrnili izid ter z dvema zmagama povedli (2:1). Odgovor ’severnjakov’ je bil silovit, s tremi zaporednimi slavji so dvoboj obrnili sebi v prid. Kopitar je igral na vseh šestih tekmah, podpisal pa se je pod dva gola in tri asistence.

1. krog: Vancouver Canucks – LA Kings 4:2 

2011/12

Po letu premora so se Kralji vrnili v zaključne boje, tokrat so šli do konca. Znova jih je za začetek čakala borba s Canucks, ki so jih tokrat prepričljivo ugnali (4:1). Še bolj suvereno je padel St. Louis (4:0), le eno zmago pa je ekipa iz mesta angelov v konferenčnem finalu dopustila Phoenixu (4:1). Najtežja naloga jih je čakala v velikem finalu, kjer pa tudi hudiči iz New Jerseyja niso imeli pravih možnosti. Kopitar je na skupno 20 tekmah dosegel prav toliko točk (8 golov in 12 asistenc), s čimer je bil skupaj s soigralcem Dustinom Brownom najučinkovitejši hokejist v končnici.

1. krog: Vancouver Canucks – LA Kings 1:4

2. krog: St. Louis Blues – LA Kings 0:4

3. krog: La Kings – Phoenix Coyotes 4:1

finale: New Jersey Devils – LA Kings 2:4

Anže Kopitar
Foto: Profimedia

2012/13

Edina sezona, v kateri so Kralji igrali v končnici, pa niso izpadli v prvem krogu ali postali prvaki. Kot branilci naslova so veljali za favorite, kar so unovčili proti St. Louisu (4:2) in v odločilni sedmi tekmi tudi proti San Joseju. V konferenčnem finalu pa je bil premočan kasnejši prvak Chicago (1:4). Kopitar je na 18 tekmah dosegel točno pol točke na tekmo – tri gole in šest asistenc.

1. krog: St. Louis Blues – LA Kings 2:4

2. krog: LA Kings – San Jose Sharks 4:3

3. krog: Chicago Blackhawks – LA Kings 4:1 

2013/14

Maščevanje zlate generacije Kraljev je sledilo že leto dni pozneje. A sprva ni kazalo tako. Že v prvem krogu proti San Joseju so se znašli v velikih težavah, ko so zaostajali že z 0:3 v zmagah. Odgovor je bil šampionski. Štiri zmage zapored, nato pa veselje po sedmih tekmah veselje še proti Anaheimu in Chicagu. V finalu je bilo težav še najmanj, Rangers iz New Yorka so uspeli priti le do ene zmage. Kopitar pa se je še enkrat več vpisal v klubsko zgodovino. Na 26 tekmah je bil znova zelo učinkovit, prispeval je pet golov in 21 asistenc.

1. krog: San Jose Sharks – LA Kings 3:4

2. krog: Anaheim Ducks – LA Kings 3:4

3. krog: Chicago Blackhawks – LA Kings 3:4

finale: New York Rangers – LA Kings 1:4

Anže Kopitar
Foto: Profimedia

2015/16

Po razočaranju, ko se Los Angeles kot branilec naslova ni uvrstil v končnico, je popravni izpit sledil sezono pozneje. A na njem ekipa ni bila uspešna – San Jose je že v prvem krogu končal sanje po hat-tricku, ko je bil boljši s 4:1 v zmagah. Pomagale nisi niti štiri Kopitarjeve točke (dva gola in dve podaji).

1. krog: LA Kings – San Jose Sharks 1:4

2017/18

Vzorec se je nadaljeval že čez dve leti. Znova sezona brez končnice, nato pa izpad v prvem krogu. Tokrat je bil tekmec novinec v tekmovanju Vegas, ki je na prvi stopnički kar z metlo opravil zdaj velike rivale. Kopitar je na štirih tekmah dosegel dve točki (1+1).

1. krog: Vegas Golden Knights – LA Kings 4:0 

Anže Kopitar
Foto: Guliverimage

2021/22

Po kar štirih sušnih letih, ko je šampionska ekipa Kraljev skorajda že povsem razpadla, med redkimi, ki so vztrajali, pa je bil tudi slovenski šampion, se je franšiza iz Los Angelesa znova uvrstila v končnico. Tekmec pa kanadski Edmonton. Ta je bil boljši s 4:3 v zmagah in spet zelo hitro končal Kopitarjeve želje in sanje. Hrušičan je na sedmih tekmah sicer v statistiko vpisal štiri točke – en gol in tri podaje.

1. krog: Edmonton Oilers – LA Kings 4:3

Spored tekem

torek, 18. april, 4.00: Edmonton Oilers – Los Angeles Kings

četrtek, 20. april, 4.00: Edmonton Oilers – Los Angeles Kings

sobota, 22. april, 4.00: Los Angeles Kings – Edmonton Oilers

ponedeljek, 24. april, 3.00: Los Angeles Kings – Edmonton Oilers

sreda, 26. april: Edmonton Oilers – Los Angeles Kings

nedelja, 30. april: Los Angeles Kings – Edmonton Oilers 

torek, 2. maj: Edmonton Oilers – Los Angeles Kings