V lovu na redko trilogijo Tadej Pogačar živi svoje sanje

Kolesarstvo 17. Apr 202310:05 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Praktično vsak konec tedna, ko je na sporedu kolesarska dirka, mediji iščemo presežnike za Tadeja Pogačarja. Slovenski šampion navdušuje ljubitelje tega športa, saj s svojim napadalnim, a obenem lahkotnim dirkanjem tekmecem prepušča le drobtinice. V tem tednu lahko spet na novo spiše zgodovino.

Čeprav je Tadej Pogačar glavni cilj pomladi izpolnil že pred dvema tednoma, ko je osvojil dirko po Flandriji, si neverjetni dosežki slovenskega zvezdnika sledijo tako hitro, da jim je kar težko slediti. Nazadnje je v nedeljo konkurenco pokoril na največji nizozemski dirki Amstel Gold Race, nato pa svoje mojstrstvo pokazal še na zmagovalnem odru.

Perfekten zaključek

Kot je priznal v pogovoru s predstavniki sedme sile, ni načrtoval, da bodo prvi pravi napadi na vrsti že slabih 100 kilometrov do cilja. “Sploh pa ne v tako veliki skupini. A bil sem tam, zdelo se mi je izvedljivo, zato sem menil, da je bila to dobra poteza. Nato me je ustavil manjši defekt, a je na srečo guma zdržala kar nekaj časa, počasi je spuščala. Vseeno je bilo v begu kar težko. Po menjavi kolesa sem se uspešno vrnil, oddelal svoje in dirka se je na koncu zame končala perfektno,” se je na beg šestnajsterice, ki pa je, bolj kot so se bližali cilju, postajala vse manjša, spomnil Slovenec.

Nekaj manj kot 30 kilometrov do cilja se je znebil še zadnjih zasledovalcev, ko je upošteval nasvet velikega tekmeca Mathieuja van der Poela, ki tokrat sicer ni tekmoval. Po sugestiji Nizozemca je napadel na enem najzahtevnejših klancev dneva – Keutenberg – in se v cilj spet pripeljal sam. Na 18. tekmovalni dan v sezoni 2023 je zbral, reci in piši, že 11. zmago!

“Lahko rečem, da v tej sezoni res živim svoje sanje,” se mu je smejalo po novi zmagi, čeprav je izpostavil, da ga je na startu zaradi slabega vremena pošteno zeblo.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Nov(a) izziv(a) že v kratkem

Počitka bo zdaj zelo malo, saj ga novi preizkušnji čakata že v sredo in v nedeljo. Pred njim sta še dve ardenski klasiki: Valonska puščica in četrti spomenik sezone Liege-Bastogne-Liege. Na obeh bo velik favorit, pa čeprav bo konkurenca močnejša kot na Nizozemskem. V Liegu se bo prvič letos udaril s svetovnim prvakom Remcom Evenepoelom.

V primeru, da bo 24-letnik iz Klanca pri Komendi obakrat ciljno črto prečkal kot prvi, bi postal šele tretji kolesar v zgodovini, ki bi trilogijo ardenskih klasik dopolnil že v enem letu. Pred njim je to uspelo zgolj Davideju Rebellinu (2004) in Philippu Gilbertu (2011), prvi je bil pozneje sicer kaznovan zaradi dopinga. Če Pogačarju uspe omenjeno, pa bi postal sploh prvi kolesar z zmago na vseh treh ardenskih preizkušnjah in slavjem na dirki po Flandriji v istem letu.

“Do srede in nedelje je še daleč. O tem še ne razmišljam, zaenkrat pustimo to,” je član ekipe UAE Emirates dejal o teh možnostih. “Dirki sta še dva pomembna cilja pomladi, bosta pa tudi zelo zahtevni. Na startu bo veliko kolesarjev, ki si bodo želeli zmagati. Morali bomo biti na najboljši ravni, a pripravljeni smo na nove izzive,” je dodal.

UAE je sporočil tudi ekipi pomočnikov za obe omenjeni dirki. Na Valonski puščici, kjer je Pogačar do zdaj nastopil trikrat, najboljši pa je bil leta 2020 na devetem mestu, mu bodo podporo nudili George Bennett, Felix Grossschartner, Marc Hirschi, Vegard Stake Laengen, Diego Ulissi in Michael Vink. Na Liege-Bastogne-Liege, kjer je leta 2021 zmagal, lani pa uspeha ni branil zaradi smrti v družini zaročenke Urške Žigart, pa bo namesto Vinka kolesaril Sjoerd Bax.

Direktor dirke v bran Pogačarju

Za nekaj razburjenja na družbenih omrežjih – oglasil se je tudi generalni menedžer EF Education-EasyPost Jonathan Vaughters – so med dirko poskrbeli posnetki, ko je Pogačar že sam kolesaril proti cilju. Takrat ga je prehitel avtomobil direktorja dirke in mu za nekaj sekund nenamenoma ponudil zavetrje. Pogi je situacijo pojasnil z besedami: “Tudi meni ni bilo všeč. A to se ves čas dogaja, če vodiš na dirki. Avto te prehiti, pa spet zaostane. Glede tega ne morem veliko storiti. Lahko le kolesarim čim hitreje. Ja, avto je bil preblizu, a to res ni trajalo predolgo.”

Še bolj odločen pa je bil v razlagi direktor dirke Leo van Vliet: “To ne drži. Poglejte si fotografije. Nismo mu ponujali zavetrja. Kaj bi jaz s tem pridobil? Bili smo dovolj pred njim. Če nas fotografirate, ko prehitevamo, seveda tako izgleda. Cesta je bila ozka, treba je biti previden. Bolje bi bilo govoriti, kako lepo dirko smo spremljali.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!