Slaba predstava proti Olimpiji velika klofuta trenerju Maribora

Damir Krznar
Foto: Uroš Skaza

"Tega ne bi smelo biti v DNK Maribora," je brezkrvno predstavo svojih igralcev na obračunu proti Olimpiji komentiral trener Maribora Damir Krznar. Vijolični so v Stožicah izgubili z 0:2 in dopustili, da so se Ljubljančani prav na derbiju veselili predčasne osvojitve naslova državnega prvaka.

Nogometaši Maribora so v Ljubljano prišli s ciljem, da vsaj za teden dni zamaknejo končno slavje Olimpije v državnem prvenstvu, a v svoji nameri povsem pogoreli. Na derbiju proti svojemu največjemu tekmecu so se enakovredno kosali le uvodnih 30 minut, nato pa močno popustili in nasprotniku dovolili, da zagospodari na zelenici.

Davek za nenavdihujočo, anemično predstavo so plačali v zaključku prvega polčasa, ko je Ažbeta Juga premagal Portugalec Sualehe, dokončno pa kapitulirali sredi drugega. Tedaj je rezervist Admir Bristrić še drugič zatresel mrežo gostov in Olimpiji pet krogov pred koncem prinesel prvi naslov prvaka po sezoni 2017/18.

Oba zadetka Olimpije na tekmi proti Mariboru:

Trener vijoličnih Damir Krznar po tekmi ni skrival razočaranja nad predstavo svoje ekipe in priznal, da si je zamislil drugačen razplet dvoboja. To še posebej velja za drugi polčas, v katerem so gosti dajali vtis, kot da oni branijo prednost, saj proti nasprotnikovim vratom niso vpisali niti enega strela v okvir vrat. “Drugi polčas je bil eden naših slabših v tej sezoni,” je ugotovitvam novinarjev na tiskovni konferenci po tekmi pritrdil Krznar, a dodal, da je skoraj vse do zadnjega upal na morebiten preblisk svoji najboljših posameznikov v spomladanskem delu prvenstva.

A ga ni dočakal. Josip Iličić je bil tokrat brez pravega navdiha in zaradi svojega počasnega načina igre celo zaviral igro Maribora, razočarala pa sta tudi Marko Tolić in prvi strelec Prve lige Telemach Žan Vipotnik, ki sta ga Marcel Ratnik ter Đorđe Crnomarković v napadu povsem razorožila. “Gotovo je vtis, kot da smo se predali. Tega ne bi smelo biti v DNK Maribora,” je med drugim razlagal Hrvat na klopi Maribora, ki mu ni preostalo drugega, kot da Olimpiji športno čestita za osvojeni naslov.

Kaj je po tekmi še povedal Damir Krznar?

Damir Krznar. Foto: Jure Banfi

O tekmi:

“Najprej čestitke Olimpiji za dobro odigrano tekmo in naslov. Odigrali smo dva različna polčasa. V tekmo smo krenili dobro, odigrali solidnih 30 minut, nato pa nas je prvi prejeti gol presekal. Ni nam ostalo drugega, kot da tvegamo. Ko smo dva igralca pomaknili višje in poskušali pritisniti, je imel tekmec preveč časa. Ni nam uspelo zapreti vseh lukenj. Lahko rečem, da je bil drugi polčas z naše strani slab.”

O tem, da se je v drugem polčasu zdelo, kot da vodi Maribor in ne Olimpija:

“Nekaj je, če mahaš z rokami, povsem nekaj drugega pa, kako se igralci počutijo na igrišču. Z rotacijami na sredini igrišča so nam povzročali kar nekaj težav, na kar nismo našli recepta. To je bil eden od razlogov, zakaj nismo uspeli priti višje. Poskušali smo, a to ni bilo niti približno podobno temu, kar smo želeli.”

O slabi energiji igralcev Maribora:

“Se strinjam, drugi polčas je bil eden naših slabših v tej sezoni. Ne le s taktičnega, temveč tudi tekaškega vidika. Ko ti ne steče ena stvar, ti ne bo tudi druga. Če si taktično slabo postavljen, to sicer lahko nadomestiš s tekom, a bilo je ravno obratno. Tekli smo premalo, da bi lahko pokrili nastale luknje.”

Josip iličić
Foto: Uroš Skaza

O tem, ali je bila tudi velika razlika na lestvici razlog, da se Maribor po prvem prejetem zadetku ni več pobral:

“Morda, a tega ne priznavam. Pri zaostanku z 0:1 ne bi smelo biti predaje. Prava moštva se ne predajo niti po zaostanku treh golov. Verjel sem, da se bomo znali odzvati in da bomo naredili premik v glavah, kar se tiče želje in volje. Zaradi tega sem verjetno še najbolj razočaran in to je velika klofuta zame. Gotovo je vtis, kot da smo se predali. Tega ne bi smelo biti v DNK Maribora.”

O tem, ali je bil kot trener Maribora kdaj že tako razočaran:

“Ni tekme, ki jo smeš izgubiti, a boleč je predvsem način, kako smo bili tokrat poraženi. Seveda ne smemo zanemariti kvalitete Olimpije. Je ekipa, ki se ji težko zoperstaviš in te bo zmlela, če si neorganiziran. To se nam je zgodilo. Zame je to eden težjih porazov in eden slabših drugih polčasov odkar sem na čelu Maribora.”

FOTO: Uroš Skaza.

O tem, zakaj ni bolj zgodaj posegel po menjavah:

“Smo poskušali, a včasih je treba počakati na igralce na igrišču, da zaigrajo bolje. Čakal sem na preblisk Marka Tolića in Josipa Iličića, ki nista bila na svoji ravni. A za spreobrnitev rezultata pri enem ali dveh golih zaostanka zadostuje tudi 10 oziroma 15 minut. V zaključku smo si skušali priigrati dve, tri priložnosti, a nam je zmanjkala zadnja podaja. Streljalo se je prezgodaj, da bi lahko bilo nevarno.”

O tem, kakšna bo njegova reakcija do igralcev dan po tekmi:

“Zagotovo bomo ponoči napravili analizo. Zjutraj si vedno pametnejši kot dan prej. Objektivno moramo ugotoviti, kje smo naredili napako pri pripravi načrta za tekmo in kakšne so bile pomanjkljivosti ekipe. Tako kot po vsaki tekmi jih bomo tudi po tej čez teden skušali odpraviti. Jutro ne bo prijetno, a razmišljati moramo o tem, da smo veliko že postorili, čeprav nismo še ničesar osvojili. Čaka nas še dober mesec trdega dela. Verjamem, da bomo tekmo proti Olimpiji hitro pozabili, a iz nje tudi izvlekli določene nauke, da se takšne stvari ne bi ponavljale.”