Roglič priznal: Na Vuelti bi bolj užival na kakšni stopnički višje (VIDEO)

Kolesarstvo 24. Sep 202317:28 2 komentarja

Ob robu dobrodelne akcije, ko v okviru svoje fundacije vsako leto v začetku jeseni z navijači odpelje Zlati krog po Mariboru in njegovi okolici, je Primož Roglič stopil pred novinarske mikrofone. Poleg dobrodelnosti se je pogovor pričakovano vrtel predvsem okrog nedavno končane dirke po Španiji ter prihodnosti v ekipi Jumbo Visme.

Teden dni po skupnem tretjem mestu na Vuelti 2023, na kateri je – tudi po moštvenih ukazih – zaostal le za ekipnima sotekmovalcema Seppom Kussom in Jonasom Vingegaardom, se je Primož Roglič spet mudil v Sloveniji. V Mariboru je skupaj s svojo fundacijo znova organiziral dobrodelno akcijo, ko se je s prijavljenimi kolesarji podal na pot do Ptuja in nazaj, na dražbi za dobrodelnost ponudil pet svojih artiklov, na koncu pa si je vzel čas tudi za predstavnike sedme sile.

Nepričakovano dobro razpoložen, predvsem pa dlje kot običajno se je pogovarjal s slovenskimi novinarji. Med drugim je priznal, da bi se imel na Vuelti na koncu še bolje, če bi stal stopničko ali dve višje, zelo posrečeno pa je odgovoril na vprašanje, če ima na mizi pet ali šest ponudb drugih, konkurenčnih ekip. “Doma na mizi imam predvsem pet, šest plenic. In se odločam, kaj in kako bom to uredil. Iščem nogavice in takšne zadeve. V tem trenutku je bolj pestro v družinskem okolju.”

O čem je govoril Primož Roglič v Mariboru:

O tem, da vreme ni šlo na roko današnjemu krogu do Ptuja in nazaj:

Sem mislil, da bomo zgolj mi profesionalci izpeljali tole danes, a sem bil res pozitivno presenečen že vse od starta, ko se je zbrala taka množica ljudi. Ko sem se nato nekajkrat peljal po karavani naprej in nazaj, si nihče ni ravno pel ali žvižgal. Ampak so tresli premražene noge. Vseeno smo izpeljali, kot je treba. Izjemno vesel in ponosen sem, da smo se ponovno zbrali za nekaj dobrega.

O tem, da je na dodatnem vzponu užival samo on:

Tam, ko je treba, je treba. Zame je bilo pomembno samo, da tudi tam čez pridem brez nevšečnosti. In sem se skušal na tem vzponu vsaj malce segreti.

O tem, da ima sin Lev tekmovalne kolesarske gene, saj je šel s starta prvi:

To smo mu še pustili. Pozneje bo moral dokazati, ko mu ne bodo več pustili.

Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

O tem, kaj mu pomenijo ti dogodki:

Nikoli si ne bi mogel zamisliti, da bi bil razlog za takšne zadeve ali da bi jih počel. Če imamo možnost in moč, sem izredno počaščen, da lahko.

O tem, da so lani na enakem dobrodelnem dogodku zbrali 31 tisoč evrov in koliko ga bodo zbrali letos:

Verjetno nekaj manj, ampak saj se ne gleda na nekaj evrov gor ali dol. Ampak razlog, da želimo narediti nekaj dobrega. Vsak evro je dobrodošel.

O tem, da je bil lani denar namenjen čeladam in kolesom mladim kolesarjem, kaj pa letos:

Ne vem, presenečenje. Tudi za dražbo nisem vedel. Zagotovo želimo slediti smeri, da je denar namenjen mladim. Moj predlog je bil tudi, da, podobno kot z dražbo nas profesionalnih kolesarjev, pomagamo še prizadetim v poplavah in nekaj prispevamo.

Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

O tem, da je danes le pretegnil noge in kdaj se začnejo treningi za zaključek sezone, ko ga čakajo še tri dirke (30. september Emilija, 4. oktober tri doline Vareseja, 7. oktober Lombardija):

Želel bi si, da bi se že začelo. A kot vidimo, je kup stvari, ki se dogajajo in se jim ne morem izogniti. Uživam tudi ob obveznostih, ki spadajo zraven. Je pa nekaj ostalo v nogah tudi od Vuelte. Bomo videli, kako bo šlo.

O tem, ali bodo dirke v Italiji slovenski kolesarski praznik, in če se jih veseli:

Upam, da. Veselim? Bomo videli. Ne morem se povsem optimalno pripraviti na vse skupaj. Prvič letos bom nastopil na enodnevni dirki, morda bom rabil nekaj ritma, da pridem tja, kot je treba.

O tem, koliko je užival na letošnji Vuelti:

Nekaj, kar se prej še nikoli ni zgodilo. Ekipa je zelo uživala. Jaz kot tretji bi morda lahko na kakšni stopnički višje užival še bolj. Ampak biti del te zgodbe, ustvarjati kolesarja, ki sta bila pred mano, je tudi nekaj posebnega. Zelo zelo sem vesel.

Vingegaard Kuss Roglič
Foto: Guliverimage

O tem, ali je že kaj premlel dogajanje v Španiji:

Prav veliko analiz še nisem delal, saj se dogaja ogromno stvari. Super je bilo. Vem, kako težko je zaključiti grand tour. Vse, kar se zgodi zraven – etapne zmage, uvrstitev na stopničke … Se ne bomo pritoževali.

O tem, da je priložnost za naskok na zmago na grand touru težko dočakati:

Zagotovo. Komentiram lahko samo sebe. Dokler bom užival v kolesarstvu in svojem delu, bom to počel. Zaenkrat bo tako tudi v naslednjih letih.

O tem, da sta se s Kussom že ob njegovem prihodu v Jumbo Vismo zelo ujela:

Super oseba. Zdaj je še bolj dokazal, ko je zmagal, a že prej smo vsi vedeli, da je res izjemno dober, sploh v vožnji na klanec. Sem vesel, da se je lahko ob meni kaj naučil v teh letih in zdaj to unovčil.

O tem, da sta bila na začetku celo sostanovalca v sobah:

Veste, kako pravijo: nisi Slovenec, če nisi bil na Triglavu. On je bil, tako da je zame pol Slovenec.

O tem, ali ima doma na mizi pet ali šest ponudb za prihodnost:

Doma na mizi imam predvsem pet, šest plenic. In se odločam, kaj in kako bom to uredil. Iščem nogavice in takšne zadeve. V tem trenutku je bolj pestro v družinskem okolju.

O tem, če se glede ponudb in pogodb kaj dogaja:

Zagotovo se bo hitro izvedelo, če bi se kaj dogajalo. Bi stvari prišle v javnost. Pustimo času čas. Ni odgovorno, da bi nekaj špekulirali. Govorice so vedno prisotne, dokler so, so to sladke skrbi. Če me kdo hoče. Bolj bi bil problem, če me nihče ne bi hotel.

Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

O tem, če je zmaga na Touru še vedno velika želja:

Ja, saj to ni skrivnost. Stvari, ki mi manjkajo, bi si želel osvojiti. Ali pa če ne že zmagati, kar je edino, kar ljudje vidijo, vsaj dati vse od sebe. To je največ, kar lahko narediš. Drugo leto si zagotovo želim dirkati na Touru.

O več kapetanih pri Jumbo Vismi tudi na Touru:

Kaj naj rečem? Če mene vprašate in spet lahko govorim samo zase, si želim, da bi bil samo jaz kapetan. A v ekipi nisem sam. Imamo 27 kolesarjev in en kup športnih direktorjev. Imamo veliko ljudi, vodij, interesov. In tako se vse skupaj oblikuje v strategijo dirkanja.

O tem, da so trije kapetani na Vuelti delovali neusklajeno:

Težko je uskladiti vse. Če imaš tako močne tekmovalce, je težko reči že na startu: ti boš prvi, ti boš drugi, ti boš tretji. V nekem trenutku je treba sprejeti odločitev, če želimo doseči najboljše za celotno ekipo. In ne tvegati kakšnih drugačnih zadev.

Roglič Vingegaard Kuss
Foto: Jumbo Visma

O tem, da je kolesarska javnost privoščila zmago Seppu Kussu in koliko je medijska slika prišla do njega:

Med samo dirko nimam veliko stika z mediji in dogajanjem okoli sebe. Želim ostajati zvest, kar sem si zamislil sam in kar delam sam. Seveda, v skladu z ekipo. Že na startu v Barceloni so vsi govorili, ali bom zmagal jaz ali Jonas. Pa sem dejal, da bo mogoče Sepp. In na koncu je res.

O tem, če si je lani tak čas predstavljal tako uspešno sezono:

Nisem si predstavljal. Ne želim namigovanja, da moram na operacijo za 14 zmag (smeh). Veliko trdega dela, odrekanja, ne samo mene, ampak moje celotne družine in ljudi okrog mene. Neverjetno. Kaj takega si lahko zamišljaš, zmagal sem na kar nekaj dirkah in imel veliko dobrih sezon. Letošnja pa je presenetila tudi mene. Tudi sam si je ne bi mogel zamisliti.

Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

O tem, ali je cilj v Italiji 15. zmaga v sezoni in skupno 80. v karieri:

Najprej preživeti do takrat in priti do tja, do 30. septembra v Bologni, kjer bo se začel zadnji del sezone z dirko po Emiliji. Nato pa dirko po dirko do Lombardije.

O tem, da ve, kaj ga čaka v Italiji:

Ja, točno tako. Letos res še nisem vozil enodnevne dirke, to je specifično. Napake niso dopustne, odloči se tisti dan. Zanimivo bo.

O tem, da se bo v zaključku sezone vendarle srečal tudi s Tadejem Pogačarjem:

Sva se že dobila, pa se še morava, da dokončno dorečeva vrstni red na teh dirkah (smeh in pomežik, op. p.)

Roglič Pogačar
Roglič in Pogačar sta se nazadnje srečala na lanski dirki po Franciji. Foto: Profimedia

O tem, ali so se z ekipo že pogovarjali o nastopu na Touru 2024:

Ne, nismo se še pogovarjali za naslednje leto. Iskreno, nimam trdnega načrta še niti za naslednji teden. Odločal se bom po občutkih, kaj je treba in kaj ne, s fokusom na Lombardijo. Za naslednje leto pa bomo začeli načrtovati na prvih pripravah decembra kaj in kako dirkati.

O tem, da je imel včasih glavno besedo v ekipi, in če se je to zdaj spremenilo:

Bomo videli. Še vedno želim ostajati in govoriti tisto, kar sam mislim in kar je zame najboljše. A nisem samo jaz v ekipi, okrog mene je še veliko odličnih kolesarjev. Veliko športnih direktorjev, trenerjev, menedžerjev … In vsi skupaj oblikujejo, kaj in kako v naslednji sezoni.

O tem, da se je na Vuelto dolgo pripravljal, na koncu pa ni mogel tekmovati na zmago:

Mislim … Tako kot ste rekli. Sam grem po zmago, tega si tudi želim. To ni nobena skrivnost. Vsi vemo, da je kolesarstvo ekipni šport. In šport, kjer ni nujno, da najboljši vedno zmaga. Sploh na različnih dirkah. Sepp je dokazal, da si zasluži in mu lahko samo še enkrat čestitam.

Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza

O tem, da bo Jumbo Visma drugo leto na kakšne dirke šla s tremi kapetani:

Ja, mogoče celo več. Ne vem, koga so v ekipi podpisali (smeh). Očitno je ekipa zelo močna.

O tem, da je dober učitelj in če je v ozadju še kakšen učenec:

Ta dva (Sepp in Jonas, op. p.) sta z mano veliko dirkala. Morda imam zadaj še koga, bomo videli, kako bo v prihodnosti.

O tem, ali bi prihodnjo sezono lahko branil zmago na Giru:

Ja … Bomo videli. Za nas kot Slovence je to dirka, ki nam je najbližje. Vsak grand tour je poseben, Giro je na posebnem mestu. A če želim načrtovati optimalno in poznano pripravo za Tour, težko rečem, da bom prej nastopal na Giru. Mogoče leta 2025.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje