Prvenstvo, ki je nekoč pripadalo Messiju in Ronaldu, danes pripada rasistom

La liga 22. Maj 20238:50 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Nogometni zvezdnik Reala Madrida Vinicius Jr. je po nedeljski tekmi svojega kluba proti Valencii špansko prvenstvo in Španijo obtožil podpiranja rasizma, potem ko naj bi bil na stadionu Mestalla znova deležen rasističnih zmerljivk. Kraljevi klub je zaradi tega danes vložil kazensko ovadbo.

Tekma, ki jo je z golom v 33. minuti odločil napadalec Valencie Diego Lopez, se je zavlekla globoko v sodnikov podaljšek, za kar je poskrbel prav Vinicius Jr. Brazilec se je namreč pritožil zaradi številnih rasističnih zmerljivk, ki naj bi jih je bil deležen s tribun, posledično pa je bila tekma za 10 minut prekinjena. Za nameček se je nogometni zvezdnik nato zapletel še v pretep z igralci nasprotnega moštva in si v 96. minuti prislužil rdeči karton.

“To se ni zgodilo prvič, drugič ali tretjič. Rasizem je v španskem prvenstvu nekaj povsem običajnega. Kot običajnega ga dojema tako vodstvo tekmovanja kot Španska nogometna zveza, tekmeci pa ga spodbujajo,« je po tekmi na Twitterju zapisal Vinicius Jr.

“Prvenstvo, ki je nekoč pripadalo Ronaldinhu, Ronaldu, Cristianu (Ronaldu) in (Lionelu) Messiju, danes pripada rasistom. Čudovit narod, ki me je sprejel in ki ga imam rad, se je odločil, da bo v svet izvažal podobo rasistične države. Žal mi je Špancev, ki se s tem morda ne strinjajo, a danes je Španija v Braziliji poznan kot rasistična dežela,” je bil oster nogometaš Reala Madrida.

Primer je Španska nogometna zveza že vzela pod drobnogled in sporočila, da ga bo podrobno preučila. “Če je prišlo do prekrška, bomo ustrezno postopali,” je v sporočilu za javnost zapisala zveza.

Po pisanju tiskovne agencije Reuters se je po ostri kritiki Viniciusa Jr. oglasil tudi predsednik zveze Javier Tebas in nogometaša zaprosil, naj jim pomaga s predlogi, kako bolje zajeziti rasizem.

Ancelotti razmišlja o umiku igralca

Dogajanje je sicer komentiral celo brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je novinarski konferenci ob koncu vrha G7 v Hirošimi na Japonskem obsodil rasizem v španskem nogometu, 22-letnnemu napadalcu pa poslal sporočilo “solidarnosti”. “Napadli so ga. Imenovali so ga opica,” je dejal Lula.

“Sredi 21. stoletja ni mogoče imeti tako močnih rasnih predsodkov na toliko nogometnih stadionih. Nepravično je, da ta ubogi otrok, ki mu je v življenju tako dobro šlo, ki je morda na poti, da postane najboljši na svetu – zagotovo je najboljši v Real Madridu -, doživi žalitve na vsakem stadionu, kjer igra.”

Močne podpore je bil Vinicius Jr. deležen tudi s strani nekaterih rojakov. Med tistimi, ki so obsodili rasistično ravnanje, so bili brazilski reprezentant Richarlison, upokojena legenda Ronaldo in glasbena ikona Gilberto Gil, v bran pa je nogometašu stopil tudi njegov trener Carlo Ancelotti, ki je na novinarski konferenci po tekmi obžaloval, da ima “la liga težave z rasizmom” in dodal, da resno razmišlja o tem, da svojega igralca zaradi tega umakne iz ekipe.

“Razmišljam o umiku igralca zaradi rasizma, to se mi še nikoli ni zgodilo. Kar se je zgodilo danes, se nam je že zgodilo, a na ta način ne. To je nesprejemljivo. Španska liga ima težave z rasizmom. In problem ni Vinicius. Vinicius je žrtev. Obstaja zelo resen problem,” je na novinarski konferenci dejal Ancelotti, ki je trdil, da je na stadionu slišal vzklikati “mono” oziroma “opica” v španščini, a mu je novinar na novinarski konferenci dejal, da so gledalci pravzaprav Viniciusu vzklikali “tonto”, kar pomeni “imbecil”.

Ta razlaga Ancelottija sicer ni prepričala. “Zakaj mislite, da je sodnik prekinil tekmo? Ker je javnost Viniciusu kričala ‘idiot’? Ne. Sodnik je prekinil tekmo, ker je odprl protokol o rasizmu,” je še dodal italijanski strateg.

Real Madrid je sicer pri španskem tožilstvu danes vložil kazensko ovadbo zaradi rasističnih žalitev, besedni napad pa označili kot “zločin iz sovraštva”. “Real Madrid ostro obsoja dogodke, ki so se zgodili včeraj proti našemu igralcu Viníciusu Juniorju,” so sporočili iz kraljevega kluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!