V taboru Primoža Rogliča izbirajo idealni trenutek za napad

Kolesarstvo 21. Maj 202319:53 0 komentarjev
Roglic Jumbo Visma
Foto: Profimedia

106. izvedba dirke po Italiji se preveša v zadnjo tretjino. Kolesarji so namreč opravili s 15. etapo, po kateri sledi prost dan. Kljub trasi, ki je bila praktično kopija edinega jesenskega spomenika Po Lombardiji, so zmago kar nekako pričakovano odnesli ubežniki. Najboljši v skupnem seštevku se namreč zavedajo, da je pred njimi brutalen gorski teden.

Čeprav je 15. etapa letošnjega Gira, ki je po trasi povsem spominjala na dirko odpadlega lista oziroma dirko po Lombardiji (eno zadnjih dirk v sezoni svetovne serije je v zadnjih dveh letih dobil Tadej Pogačar), obljubljala dramo in spopad najboljših v skupnem seštevku, pa do tega še enkrat več ni prišlo. Nekako v skladu drugega tedna, v katerem je za edine spremembe v boju kapetanov poskrbel uspešen sobotni beg – pa še takrat po taktični odločitvi ekipe Ineos Grenadiers, da rožnato majico prepusti Brunu Armirailu (Groupama FDJ).

Roglič naredil selekcijo

Pogumnim ubežnikom je slava pripadla tudi tokrat. Smetano je pobral Brandon McNulty (UAE Emirates), za katerega je to sploh prva zmaga na tritedenskih dirkah. Na zadnjih dveh dirkah po Franciji zvesti pomočnik Tadeja Pogačarja je imel v zaključku največ moči v boju z Benom Healyjem (EF Education EasyPost) in Marcom Frigom (Israel Premier Tech).

Medtem ko so vodilni že prečkali ciljno črto pred veliko občinstva v Bergamu, se je glavnina spopadla s kratkim vzponom na Colle Aperto. In tam je s krajšim skokom noge (svoje in tekmecev) preizkusil Primož Roglič (Jumbo Visma). Odgovorila sta Joao Almeida (UAE Emirates) in Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), tako da razlik v cilju ni bilo. Nekaj je ob napadih izgubil vodilni Armirail, a premalo, da bi rožnata majica menjala lastnika.

Primož Roglič
Foto: Guliverimage

Jumbo Visma po težavah pred začetkom zdaj ena redkih popolnih ekip

“V Bergamu smo skušali oceniti raven tekmovalnosti. Groupama FDJ je imela večino časa nadzor nad dirko, zato smo poskusili na zadnjem klancu. Ta pa je pokazal, da so najboljši kolesarji skupnega seštevka zelo izenačeni. Vzpon je bil prekratek za večje razlike, a smo zadovoljni,” je etapo pred zadnjim prostim dnem ocenil športni direktor Jumbo Visme Marc Reef.

Nizozemec je zadovoljen tudi s tem, kako se je Giro odvijal v prvih dveh tednih. “Ni nam bilo treba porabljati preveč energije. Velik izziv je bil ostati zdrav v res težkih vremenskih razmerah. Na srečo bomo v zadnji teden vstopili z osmimi kolesarji. V petkovi etapi s ciljnim zidom smo prevzeli pobudo, Primož pa je pokazal dobro formo. Trenutna situacija je dobra, zdaj pa moramo izbrati pravo priložnost za napad,” je dodal Reef.

Štirje dnevi ’plezanja’ in trpljenja

Teh v zadnjem tednu zagotovo ne bo manjkalo. Po prostem ponedeljku sledi zahtevna etapa že v torek, ko kolesarje čaka približno pet tisoč višinskih metrov s ciljem na Monte Bondone, zadnji klanec ima največji naklon 5,5 kilometra do cilja (15 odstotkov). Po lažji, praktično povsem ravninski sredi sledi 18. etapa od Oderza do Val di Zolda z dvema klancema prve kategorije, zadnji je sicer razdeljen na dva dela, vmes sledi spust.

Petkova 19. etapa bo kraljevska, na vrsti bodo trije vzponi prve kategorije in dva druge, na zadnjem klancu Tre Cime di Lavaredo (7,2 km in povprečni naklon 7,6 kilometra – pri čemer so najtežji zadnji štirje kilometri) bo podeljena še nagrada za najvišjo točko Gira 2023 Cima Coppi. Kot da trpljenja še ne bo dovolj, pa v soboto sledi še brutalni posamični kronometer od Trbiža do Svetih Višarij, ki bo okronal kralja dirke po Italiji. Ta bo rožnato majico na ravninski paradi šampionov v trajno last prejel dan pozneje v Rimu.

Trase zadnjih šestih etap Gira 2023: 

Giro 2023 16. etapa Giro 2023 16. etapa
16. etapa. Foto: organizator
Giro 2023 17. etapa Giro 2023 17. etapa
17. etapa. Foto: organizator
Giro 2023 18. etapa Giro 2023 18. etapa
Profil 18. etape. Foto: organizator
Giro 2023 19. etapa Giro 2023 19. etapa
19. etapa. Foto: Giro d'Italia
Giro 2023 20. etapa Giro 2023 20. etapa
20. etapa. Foto: Giro d'Italia
Giro 2023 21. etapa Giro 2023 21. etapa
21. etapa. Foto: organizator

Vrstni red po 15. etapi (zavihek GC):

Results powered by FirstCycling.com

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!