Sanjski poletni razplet za Niko Križnar

Smučarski skoki 1. Okt 202312:51 0 komentarjev
Nika Križnar
Foto: SK

Za Niko Kiržnar je sijajno obdobje. Slovenska smučarska skakalka blesti na tekmah poletne velike nagrade, kjer je že osvojila naslov skupne zmagovalke. Odlične predstave so dober obet tudi za prihajajočo zimo.

Še na začetku poletja je Nika Križnar delovala rahlo zaskrbljeno. Številne spremembe, ki jih za novo sezono uvaja Mednarodna smučarska zveza, ji še zdaleč niso bile všeč. A sijajne predstave na tekmah poletne velike nagrade, kjer so se smučarske skakalke prvič srečale z novostmi, so pokazale, da je bila skrb odveč. Triindvajsetletnica je na njih navdušila, saj je na prav vseh stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra in že postala skupna zmagovalka tekmovanja.

“Vse skupaj je nepričakovano, nisem si mislila, da se bo poletna sezona tako dobro odvila. Čaka me še ena posamična tekma in ena mešanih ekip. Bolje si ne bi mogla želeti, to si lahko želim le v sanjah. Zdaj, ko sem prišla tako daleč, se mi je ustvaril cilj, da dobim še zadnjo tekmo, da bo niz popoln. Upam, da mi uspe,” priznava Nika Križnar, ki je v pokalu nasledila lanskoletno zmagovalko in rojakinjo Uršo Bogataj.

“Še vedno gre za poletni pokal. Sploh nisem vedela, da je to že moj tretji naslov, saj jih ne štejem in o tem ne razmišlja veliko. Še vedno je to pripravljalno obdobje in zima je še vedno najpomembnejša. Bo pa zadnja tekma verjetno najtežja, saj se jo bodo verjetno udeležilo več tekmovalk. Bomo videli, pustimo se presenetiti,” ostaja skromna smučarska skakalka.

Tako hude krize, kot jo je imel Lanišek, ni bilo

Kljub odličnim nastopom pa Križnar zatrjuje, da je prostora za napredek še veliko. »Brez skrbi, rezerv je še veliko. Skoki še niso popolni in še vedno si privoščim kakšno napako. A me veseli, da kljub napakam še vedno dosegam vrhunski rezultat. Ostati moram mirna. Več lahko naredim na gibljivosti in v samem letu na večjih skakalnicah,” trdi sogovornica, ki je z dobro formo nekaterim tekmicam zagotovo nagnala strah v kosti, ša čeprav tega ne želijo pokazati.

“Vsaka posebej čestita, saj vidi, da je celotna slovenska reprezentanca na pravi poti. Mislim, da vse punce dobro opravljamo svoje delo in imamo zastavljene odlične treninge. Vse to nas popelje do vrhunskih izidov, kar je nenazadnje dobro tudi za zimo, saj vemo, da zmoremo in smo dovolj močne,” trdi Križnar.

Nika Križnar
Foto: SK

Zasluge za vrhunske nastope celotne slovenske ženske reprezentance v zadnjih mesecih gredo tako tudi strokovni ekipi z glavnim trenerjem Zoranom Zupančičem. Ta je letos sploh prvič svoje tekmovalke odpeljal tudi v Stockholm, kjer so dekleta trenirala v vetrovniku, kar je v zadnjih letih že postala ustaljena praksa v moški vrsti.

“Vse punce smo bile v vetrovniku prvič, medtem ko so bili fantje tam že tretjič. Dali so nam nekaj napotkov in nas opozorili, da bo naporna preizkušnja, po kateri nas bodo mišice precej bolele. Ni bilo pa tako hude krize, kot jo je imel Anže Lanišek, ki mi je dejal, da je moral vsako nogo posebej premikati z rokama, če se je želel usesti v avto,” pripoveduje slovenska tekmovalka, ki je skupaj z reprezentančnimi kolegicami obisk Skandinavije izkoristila tudi za ogled švedske prestolnice.

Sledita težavna dva meseca

Prijatelje sem povprašala po destinacijah in smo se nato z ekipo z vlakom odpravile v Skansen (najstarejši muzej na prostem in živalski vrt na Švedskem, op. p.). Dan je bil zares lep in dobro izkoriščen. Celoten Stockholm je bila lepa izkušnja,« pravi Križnar, ki ima prihodnji konec tedna v Klingenthalu na sporedu še zadnjo tekmo velike nagrade, nato pa sledi nekoliko daljši premor pred pričetkom svetovnega pokala.

Nika Križnar
Foto: SZS

“Pred nami sta težka dva meseca. Najtežje je do zime ohraniti občutke. A verjamem, da če bom delala tako kot sedaj, me ne sme biti strah. Res je, da na poletnih tekmah konkurenca ni bila popolna, a če bom zaupala sebi in svojim občutkom, ne bi smelo biti težav. Sicer pa se bo vse videlo na prvi tekmi sezone, ko se bo videlo, kako dobro so pripravljena tudi ostala dekleta,” je še pripomnila Gorenjka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!