Konec ere – “Prej so prihajali igrat za tretji krog, zdaj končno za zmago”

Grand Slam 25. Maj 20239:00 > 10:08
FOTO: Guliverimage

V nedeljo se z glavnim delom tekmovanja začne drugi teniški vrhunec sezone, Roland Garros. Nastop Rafaela Nadala (in predvsem njegova pogosta zmaga) na pariškem pesku je postal v zadnjih dveh desetletjih ustaljena praksa. Zdaj, ko je jasno, da ga na Odprtem prvenstvu Francije ne bo, se verjetno tudi Špančevi največji nasprotniki počutijo čudno. Po osemnajstih zaporednih sezonah "Rafa" izpušča boj za pokal mušketirjev.

“Izpustil bom Roland Garros, sezona 2024 pa bo moja zadnja,” je Nadal v navzočnosti svojih najožjih družinskih članov razlagal na novinarski konferenci prejšnji teden in teniškim navdušencem “zarinil nož v srce”.

Ne bo isto, enostavno Odprto prvenstvo Francije ne more biti isto, če na njem ne nastopa tudi Rafa, si verjetno te dni mrmra marsikateri teniški fanatik. In še kako prav ima. To bo kot nastop zasedbe The Beatles brez Johna Lennona, kot božič brez smrečice, ali pa rojstni dan brez torte.

Z Novakom Đokovićem solastnik rekorda po osvojenih turnirjih velike četverice – oba jih imata 22 – je na Roland Garrosu prvič nastopil leta 2005. Igral bi že prej, a ga je točno dve dekadi nazaj ustavila poškodba ramena, eno leto kasneje, ko pa je bil že uveljavljeno ime na ATP turneji, del elitne petdeseterice, si je nalomil koščico v stopalu ter izpustil ravno ključen del leta zanj, maj in junij.

Del novinarske konference na Majorki:

Nepredstavljivi monopol

Odkar je leta 2005 v finalu pri le 19 dopolnjenih pomladih premagal Argentinca Mariana Puerto, mu je bil na igriščih 16. pariškega okrožja le redkokdo kos. V naslednjih sedemnajstih izvedbah je imel turnir le še tri druge “kralje”. Rogerja Federerja (2009), Stana Wawrinko (2015) in Đokovića dvakrat (2016, 2021).

Nadalov rojak Nicolas Almagro je nekoč med srečanjem na osrednjem pariškem stadionu frustriran dejal: “Zmagal bo 40-krat zapored, še pri 65. letih bo osvajal ta turnir.”

Nihče, pa najsi bo to v odprti dobi tenisa, ali pa še pred tem, ni na enem turnirju velike četverice nabral toliko pokalov za zmago. Nadal je pokal mušketirjev za triumf v Parizu ugriznil kar 14-krat! Lani junija očitno zadnjič, razen če…

Nadal po lanskoletni zmagi v finalu proti Casperju Ruudu; FOTO: Profimedia

…razen, če bo to storil še prihodnje leto, ko bo v Parizu nastopil zadnjič. Najprej na Roland Garrosu in potem predvidoma še na olimpijskih igrah, katere – kot naročeno – gosti Pariz. Trkamo na les, da bo njegovo iztrošeno telo zdržalo.

Slog igre, ki ga je gojil Španec, je bil za telo izjemno zahteven. Boj za vsako ped igrišča, veliko teka in drsanja, maksimalno intenziven trening; to so zadeve, ki so na njegovem telesu pustile določen ceh. Sam si pretirano niti ni pomagal, saj je prepogosto igral poškodovan. Imel je mentaliteto: “Ali bom igral/vadil na 110 odstotkih zmožnosti, ali pa sploh ne bom!”

Znan je recimo posnetek s četrtfinala OP Avstralije (2011), ko je svojemu stricu, takratnemu trenerju Toniju Nadalu zabrusil: “Igram četrtfinale Grand Slama … niti v sanjah ne mislim dvoboja predati!”

Če bi prečesali vse poškodbe, ki so ovirale njegovo kariero, bi lahko sestavili anatomijo praktično celotnega človeškega telesa. Gnal se je do svojega limita, dokler po mizi ni udarila “mati narava”.

“Nisem se jaz sam odločil, da prihodnje leto odneham. To je povedalo moje telo,” je na Majorki povsem mirno razlagal Nadal. Sam se je s svojim stanjem sprijaznil, temu prilagojen bo tudi njegov nadaljnji urnik.

Razmerje zmag in porazov Nadala na Roland Garrosu je 112-3 (97,4 %).

Organizatorji so letos (najverjetneje tudi) zavoljo odsotnosti Nadala priredili prodajo vstopnic, tako da bodo letos imetniki kart za ogled zunanjih igrišč lahko dostopali tudi do tretjega največjega objekta na prizorišču (Court Simonne-Mathieu). Zanimivo bo spremljati, kakšen bo obisk turnirja, brez nekoga, ki si je nad pokalom za zmago uzurpiral monopol.

Najveličastnejši dosežek v svetu športa

Letošnja izvedba Roland Garrosa brez Nadala odpira krasno priložnost za ostale sodelujoče. “Zdi se tako, kot da so fantje v preteklosti Pariz prišli igrat za uvrstitev v tretji ali četrti krog. Tako ali tako so se vsi zavedali, da z zdravim Rafo v boju za zmago nimajo kaj iskati,” je pred dnevi hudomušno pripomnila nekdanja ameriška igralka, zdaj pa komentatorka Pam Shriver.

FOTO: Guliverimage

Šport in tenis je dokazal, da je preživel tudi po slovesu velikanov, so pa vseeno res redki posamezniki, ki so, ne le za časa svojega življenja, ampak celo tekom svoje kariere dobili kip pred največjim objektom turnirja velike četverice, poleg tega pa so njihovo ime uporabili za krst stadiona (Barcelona ATP).

Ne boj, mesarsko klanje

Brez Majorčana se začenja odprt lov na prestižno pariško zmago in čeprav stavnice favorizirajo Carlosa Alcaraza ter Novaka Đokovića, imajo tudi ostali svojo računico. Danil Medvedjev v zadnjih tednih dokazuje, da je na dober dan sposoben biti nevaren tudi na pesku, Holger Rune se ne boji nikogar, tu so še Stefanos Cicipas, Jannik Sinner, Alexander Zverev, vsi zdravi, motivirani …

Avtor najdaljšega teniškega dvoboja v zgodovini, Francoz Nicolas Mahut, je ob začetku drugega vrhunca sezone dejal: “Ko Roland Garros igraš 14-krat, si lahko rečeš, da si imel dobro kariero. Ko 14-krat igraš v drugem tednu turnirja, si eden izmed najboljših vseh časov. Ko pa tekmovanje 14-krat osvojiš, za to enostavno človek ne najde adekvatnih besed. To je največji podvig v športu kadarkoli.”

Amen.