Iz tabora Jumbo-Visme: Roglič bo ustrezno pripravljen na naslednje etape

Kolesarstvo 24. Maj 202320:07 > 20:31
Foto: Profimedia

Na kolesarski dirki po Italiji so po današnji ravninski 17. etapi od Pargine Valsugana do Caorleja (197 km) v prihodnjih dneh na vrsti zahtevne gorske preizkušnje. Pred njimi je za STA spregovoril športni direktor ekipe Jumbo-Visma Marc Reef. Nizozemec je prepričan, da bo njegov varovanec, slovenski as Primož Roglič nanje ustrezno pripravljen.

Triintridesetletni Kisovčan je v torkovi zahtevni gorski etapi izgubil 25 ter še nekaj bonifikacijskih sekund v primerjavi z vodilnima kolesarjema, Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) in Portugalcem Joãom Almeido (UAE Team Emirates).

Zato je bila današnja ravninska etapa za vse v karavani dobrodošla, pravi Reef. “Občutki so dobri, smo polni samozavesti. Danes je bil za vse v karavani dober dan, da pretegnemo noge, spijemo dovolj tekočine in si opomoremo po včerajšnji zahtevni etapi. Vse smo imeli pod nadzorom, na koncu pa je prišlo do zaključnega sprinta.”

Bliža se ura resnice

Roglič je sicer po torkovi etapi za nizozemski kolesarski podkast In Het Wiel dejal, da še nekoliko okreva po padcu v 11. etapi. Sedemintridesetletni športni direktor Jumbo-Visme pa kljub temu dodaja, da je s slovenskim asom, ki na tretjem mestu v skupnem seštevku za Thomasom zaostaja 29 sekund, vse v redu.

“Njegovo trenutno počutje je dobro. To se je izkazalo tudi včeraj, ko smo analizirali, kaj se je zgodilo. Njegova pripravljenost je kljub vsemu res dobra in bo v tem pogledu ustrezno pripravljen za naslednje tri etape,” je za STA dodal Reef.

Posebej je pohvalil predvsem Američana Seppa Kussa, ki ima v sebi tudi nekaj slovenske krvi. “Bil je ključen igralec na zadnjem vzponu in tako bo tudi v prihodnjih dneh. Če ga včeraj ne bi imeli, bi bil svet kar se tiče skupnega seštevka videti povsem drugačen,” je sprva 28-letnega Američana iz Duranga pohvalil šef Jumbo-Visme na Giru.

Foto: Profimedia

“Držal je ritem v primerjavi z Almeido, po njegovem napadu pa je vzdrževal razliko, ko je bil ta skupaj v ospredju skupaj s Thomasom. Njegova zasluga je, da je bila razlika na koncu le 25 sekund,” je še priznal Reef.

Kussa je nizozemsko moštvo aprila naknadno vpoklicalo za Giro, potem ko je zaradi poškodbe odpadel Nizozemec Wilco Kelderman. Tik pred začetkom preizkušnje pa se je spopadala še s covidom-19 in nesrečo na treningu, ki je na Giru odnesla nastop še drugemu Slovencu v ekipi, Janu Tratniku.

“Vse to spremeni dinamiko v ekipi, zagotovo, saj za takšno dirko sestaviš ekipo posameznikov z določenimi kakovostmi. Težko je potem to nadomestiti, obenem pa niso optimalno pripravljeni za to dirko. Smo pa zelo zadovoljni z vsemi tukaj. Vsi dajejo vse od sebe za dosego cilja, ki smo si ga zastavili, in to je dobiti dirko s Primožem,” je še zaključil Reef.

Foto: Profimedia

Thomas našel samozavest

Geraint Thomas je pokazal odlično formo na vzponu na Monte Bondone, kjer je za seboj pustil Rogliča in z Joãom Almeido pridobil nekaj dragocenih sekund.

V skupni razvrstitvi so si trije še vedno blizu. Thomas pred Almeido vodi za 18 sekund, Roglič pa ima 29 sekund prednosti. Valižan si vseeno želi nekaj dodatnih sekund pred zaključnim kronometrom.

“Poskusili bomo izkoristiti priložnost, vendar na pravi način,” je dejal Thomas in priznal, da mora pridobiti več časa napram tekmecem.

“Še naprej bomo vozili kot celota. Imamo načrt in tega se bomo držali. Vendar se bomo prilagajali tudi stanju na cesti, saj se na tej dirki lahko zgodi marsikaj. Mislim, da sem našel samozavest. Tudi ekipa okoli mene je v teh letih pridobila veliko izkušenj,” je dejal trenutno vodilni na dirki in dodal: “Hkrati pa mladenič, kot je João, nima česa izgubiti in pred seboj ima še nekaj dobrih let. Lahko napada, tvega in opazuje, kaj se bo zgodilo.”

“João in Primož sta zelo nevarna. Almeida je nekoliko bližje, sicer pa sta oba izjemno močna in nadarjena kolesarja, ne bom podcenjeval nobenega od njiju, vse do samega konca tega Gira,” je sklenil Thomas.

João Almeida se veseli največjega uspeha v karieri (do zdaj). Foto: profimedia

Almeida: Naslednji dnevi bodo brutalni

João Almeida je v 17. etapi dirke po Italiji, ki je kolesarje vodila skozi Treviso in po ravnini do cilja v Caorlu, vozil po znanem terenu. Kot najstnik je portugalski kolesar tam preživel sezono z lokalnim moštvom Unieuro Trevigiani, kar je bila ključna postaja na njegovi poti do najvišje ravni kolesarstva

Almeida tako kot leta 2020, ko je dolgo časa nosil rožnato majico, tudi tokrat prihaja v zaključek dirke z realnimi možnostmi za skupno zmago.

Giro, ki je bil večkrat označen kot dvoboj — najprej med Rogličem in Remcom Evenepoelom, nato med Rogličem in Ineosom ter nazadnje med Rogličem in Geraintom Thomasom — je sedaj v zadnjih dnevih postal troboj.

Bo Portugalec “prižgal ogenj”?

Na začetku dirke se je Almeida zdel zadovoljen, ko je namigoval, da so njegove ambicije stati na stopničkah. Zdaj, ko je do konca dirke le še nekaj dni in ko je dosegljiva celo končna zmaga, je, kot je zanj značilno, zadržan do tega, da govoril o končnem zmagoslavju.

“Ne vem, to bomo izvedeli v Rimu,” je Almeida povedal za Cyclingnews. “Čutim, da je to dobro leto zame. Počutim se dobro in želim ga čim bolje izkoristiti.”

Portugalec se je dotaknil tudi Rogličevega stanja: “Ne, mislim, da je Roglič še vedno zelo dober. Na koncu je šlo le za 25 sekund, nič norega. Zagotovo pričakujem, da bo z nami v naslednjih dneh. Razlike so zelo majhne, vse se lahko spremeni,” in dodal, da bodo naslednji dnevi brutalni in bodo predstavljali velik izziv.