Na krilih planiškega uspeha nastaja nova skakalna nacija

Smučarski skoki 25. Feb 20245:30 1 komentar
Foto: Guliverimages

Težko govorimo o tem, da so smučarski skoki globalno popularen šport. Nenazadnje lahko države, ki se resno ukvarjajo s tem športom, malodane preštejemo na prste ene roke. A vseeno bi se lahko družina skakanja v smučeh v naslednjih letih povečala za državo, ki prav veliko skupnega z zimo in snegom nima.

Avstrija, Nemčija, Norveška, Poljska, Japonska. To so najresnejše države konkurentke Slovenije v svetu smučarskih skokov. Potem sta tu še ‘padla velikana’ Češka in Finska, pa Švica in Italija, ki tu in tam postrežeta s kakšnim presežkom.

Vse ostale države, ki se ukvarjajo s smučarskimi skoki, poimenujemo tudi s frazo ‘eksoti’. ZDA, Kanada, Francija, pa tudi Bolgarija tu in tem še pripravijo kakšnega posameznika do te mere, da skoči v točke svetovnega pokala, preostanek sveta pa v tem športu bolj ali manj ne obstaja.

Vladimir Zografski že vrsto let skrbi, da ima tudi Bolgarija skakalca med elito. Foto: Profimedia

V zadnjem obdobju so se sicer našle posamezne države, ki si želijo dodati svoj kamenček v mozaik svetovnega skakanja na smučeh, a so bili njihovi poizkusi resnejšega ukvarjanja s tem športom, to kažeta primera Kosova in Latvije, neuspešni.

Zdaj pa se na obrobju dogajanja v svetu smučarskih skokov rojeva nov poizkus vstopa v to panogo. Projekta so se lotili Nizozemci, ki so pred leti v kontinentalnem pokalu že imeli svojega predstavnika, a Lars Antonissen nikoli ni zares opozoril nase.

Lars Antonissen v smučarskih skokih nikoli ni opozoril nase. Foto: Guliverimages

Na minulem mladinskem nordijskem svetovnem prvenstvu pa se je predstavil 17-letni Sean Steenbakkers. Nizozemec je v dolini Pod Poncami nastopil v nordijski kombinaciji in na koncu zasedel 22. mesto. Gre za najstnika, ki se je zimskimi športi začel ukvarjati potem, ko sta njegova starša v nemškem Rückershausnu kupila počitniško hišico, zaradi začetka Seanove športne kariere pa se je družina leta 2019 dokončno preselila v Nemčijo.

“Najprej sem se ukvarjal s smučanjem, s skoki sem imel precej več težav. Veliko ljudi mi je svetovalo, da naj odneham, a jih nisem poslušal. Starši so verjeli vame in danes uživam v tem športu. Težko je reči, ali bolj v skokih ali teku, tora rezultati so tu,” je v teh dneh za skijumping.pl razmišljal Steenbakkers.

Foto: Guliverimages

Kakšni so za zdaj dosežki 17-letnika? Nizozemec je v letih 2022 in 2023 osvojil drugo mesto na nemškem prvenstvu v mladinski kategoriji. Steenbakkers sicer še ni povsem odločen ali kariero nadaljevati v kombinaciji ali pa se preseliti v tek oziroma smučarske skoke, a tudi ime njegovega velikega idola namiguje na to, da bi se lahko Nizozemci vendarle v prihodnosti predstavili tudi kot reprezentanca v skakanju na smučeh.

“Moj vzornik je Eddie Edwards. Njegova zgodba me uči, da se ne oziram na druge in da je mogoče vse. Enostavno se moraš boriti in se čim manj obremenjevati s tem, kje so tvoji limiti,” se legendarnega britanskega pionirja smučarskih skokov “Eddija The Eagla” spominja Nizozemec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje