Ali po solzah slovesa pripravlja novo presenečenje?

Alpsko smučanje 9. Nov 202312:19 1 komentar
Lucas Braathen. Foto: Profimedia

Potem ko je najboljši slalomist zadnje sezone svetovnega pokala Lucas Braathen minuli mesec smučarsko javnost šokiral z naznanitvijo zaključka tekmovalne kariere, se v alpskih krogih šušlja o morebitni vrnitvi. Kako realna je selitev v brazilsko reprezentanco?

“Če bi to pomagalo, sem se pripravljen poročiti s teboj, pa bi branil nemške barve,” se je na novico, da Lucas Braathen nepreklicno končuje smučarsko kariero, odzval nekdanji nemški reprezentant in zdaj strokovni komentator Felix Neureuther. Očitna šala pa v sebi skriva tako ugibanje o ozadju upokojitve, ki je v Söldnu dodobra presenetila smučarsko javnost, kot tudi oris scenarija vrnitve.

Spomnimo, Braathen je pod ledenikom Rettenbach v solzah pripovedoval, da se v smučarskih krogih ne počuti več srečnega. Obenem ni skrival nezadovoljstva z odnosom norveške smučarske zveze, s katero je bil v stalnih sporih, nazadnje zaradi kazni po snemanju oglasa za enega od osebnih pokroviteljev. Vseeno ni dejal, da je odločitev za slovo povezana izključno s spori.

A ker so številni smučarski strokovnjaki prepričani o tem, da bi vsega 23-letni specialist za tehnični disciplini, ki se ob globusu lahko pohvali tudi s petimi posamičnimi zmagami, ob urejenih odnosih z vodstvom zveze in reprezentance brez oklevanja vstopil v novo sezono, se že vse od odmevne novinarske konference v Söldnu šušlja o Braathnovi morebitni vrnitvi. Seveda ne v nemškem dresu, kot je v šaljivi snubitvi predlagal Neureuther, temveč v brazilskem.

Foto: Profimedia

Lucas ima osnovo za takšno selitev. Njegova mama Alessandra je namreč Brazilka iz Sao Paula, zato ima v lasti dvojno državljanstvo, vsako leto pa obišče tudi družino na južni polobli. S tem bi se ob zahtevku za menjavo smučarskega državljanstva pri FIS lahko izognil pravilu, po katerem bi moral prosilec v novi državi bivati vsaj dve leti. Poleg tega bi moral smučar prošnji predložiti še obrazložitev osebnih okoliščin za spremembo registracije in prejeti soglasje norveške zveze. Če tovrstnega pisnega soglasja ne bi imel, bi moral na prvo tekmo pod novo zastavo čakati 12 mesecev.

Smučarski svet pozna kar nekaj primerov zamenjav tekmovalnega državljanstva. Romed Bauman se tudi v novo sezono podaja kot nemški reprezentant, do leta 2020 pa je branil avstrijske barve. Nekdanja ameriška smučarka Sarah Schleper se je v olimpijsko družino vrnila kot reprezentantka Mehike. Avstrijec Kilian Albrech je kariero zaključil pod bolgarsko reprezentanco. Urs Omboden se je iz Švice preselil v Moldavijo. Znanih je tudi kar nekaj slovenskih primerov. Avstrijca Bernhard Knauss in Josef Strobl sta srečo preizkusila s slovenskim potnimi listom. Po drugi strani pa je Mojca Ratej smučala za BiH, Albin Tahiri se je preselil v kosovsko reprezentanco, Alek Glebov v rusko, Marko Vukičević pa v srbsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje