Matterhorn je smukačem že pokazal zobe

Alpsko smučanje 9. Nov 202311:16 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Zaradi vetra in močnega sneženja so bili organizatorji tekem svetovnega pokala v Zermattu pod Metterhornom prisiljeni odpovedati četrtkov drugi trening smuka.

”Vreme je na ledenikih novembra pogosto muhasto,” je bilo mogoče v zadnjih letih, odkar so vzklile ideje o novi preizkušnji svetovnega pokala, slišati v smučarski karavani. In če je sredin prvi trening moškega smuka minil v sončnem in mrzlem vremenu, pa je narava že drugi dan pokazala zobe.

Organizatorji so jutro začeli z naznanitvijo nižanja štartnega mesta, tri ure zatem pa zaradi snega in vetra preizkus proge Gran Becca odpovedali. Smučarska karavana, v kateri so tudi Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh, zdaj upa na boljše pogoje v petek, predvsem pa ob koncu tedna. V soboto in nedeljo naj bi bila na švicarsko-italijanski meji na sporedu prva smuka sezone 2023/24.

Proga pod Matterhornoom nosi ime Gran Becca, zanjo pa je značilen tudi prehod državne meje. Smučarje namreč pot s štarta na zgornji postaji žičnice v Zermattu (3.720 metrov) v Švici vodi v Italijo, do cilja na nadmorski višini 2.840 v Cernini. Zasnoval jo je nekdanji švicarski smukač Didier Defago, med drugim pa vključuje tudi spektakularne skoke Matterhorn, Fruggen in Cime Bianche. Priprava 3810 metrov dolge proge je sicer v zadnjih tednih dvignila kar nekaj prahu. V prvi vrsti zaradi grobih posegov delovnih strojev v obstoječi ledenik. Okoljevarstvene organizacije so zahtevale prekinitev del in odpoved.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!