Umrl je legendarni beli blisk iz Kitza

Alpsko smučanje 26. Okt 202312:47 1 komentar
Andreas Molterer (1931-2023). Foto: Profimedia

Medtem ko najboljši smučarji svetovnega pokala v Söldnu odštevajo ure do začetka nove sezone, pa je iz Kitzbühla prišla vest, da je v 93. letu starosti umrl nekdanji olimpijski podprvak Andreas Molterer.

Ko bo smučarska karavana januarja vnovič obiskala sloviti Streif, med številnimi znanimi obrazi v ciljni areni ne bo lokalne legende. Avstrijski mediji namreč poročajo o slovesu enega od svojih smučarskih velikanov še iz ere pred ustanovitvijo svetovnega pokala.

Andreas Molterer, rojen 8. oktobra 1931 v Kitzbühlu, je blestel v 50-letih minulega stoletja. Pečat je pustil predvsem v domačem kraju, na slovitem pokalu Hahnenkamm. Slavil je namreč kar devet zmag, od tega štiri v kombinaciji, 3 v slalomu in 2 v smuku. S tem je še danes rekorder petelinjega grebena. Blestel je tudi na ostalih terenih, med drugim v Wengnu. Leta 1954 je na svetovnem prvenstvu v Aareju osvojil veleslalomski bron. Dve leti zatem je bil na olimpijskih igrah v Cortini d’Ampezzo drugi v veleslalomu in tretji v smuku.

Leta 2017 se je udeležil dobrodelne ekshibicije v Kitzbühlu. Družbo sta mu delala tudi slovenski as Bojan Križaj in rojak Hias Leitner. Foto: Guliverimages

Med aktivno kariero se je izšolal za mizarja, po zadnjih tekmah v Evropi pa se je preselil v ZDA, kjer je kar štirikrat osvojil naslov prvaka med poklicnimi smučarji in bil med soustanovitelji ‘Red Lodge Racing Camp’. Letos se je po več kot pol stoletja vrnil v domači Kitzbühel, kjer bo tudi pokopan.

Beli blisk iz Kitza

Zaradi hitrosti na smučeh in svetle barve las se ga je prijel vzdevek ‘Weißer Blitz aus Kitz’ oziroma beli blisk iz Kitzbühla. Gre za besedno igro tedanjega smučarskega rodu. Njegov rojak Toni Sailer je bil po drugi strani črni blisk iz Kitza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje