FIS ukrepa: Odslej na tekmo le z jopičem

Alpsko smučanje 13. Maj 202412:11 0 komentarjev
Smučarski "air bag" je postal obvezna oprema. Foto: Profimedia

Z novo sezono svetovnega pokala bo za smučarje v hitrih disciplinah obvezen del opreme postal tudi napihljivi varnostni jopič.

Petra Vlhova, Aleksander Aamodt Kilde, Alexis Pinturault, Marco Schwarz, Maria Therese Tviberg, Wendy Holdener, Corinne Suter, Mikaela Shiffin, Sofia Goggia … Seznam poškodovanih alpskih smučarjev je bil v nedavno končani sezoni skrb vzbujajoč. Poleg dolžine pa je v oči bodlo tudi dejstvo, da so se na njem znašli številni kandidati za globuse. Pri Mednarodni smučarski zvezi zato pospešeno iščejo rešitve.

Večjih revolucionarnih sprememb sicer ni na vidiku. Je pa alpski odbor FIS sprejel sklep, po katerem je postal napihljivi jopič (air-bag) del obvezne opreme. Gre za oblačilo, ki je nameščeno pod tekmovalni dres, posebna tehnologija pa zazna, kdaj smučar izgubi nadzor nad telesom, posledično se sproži sistem, ki jopič napolni z zrakom in ublaži udarce v zgornjem delu telesa. Pri tehnologiji se je Dainese, ki je razvil jopič, naslonil na motociklistične rešitve.

Jopiči so bili že vrsto let svetovana oprema, s sezono 2024/35 bodo na tekmah v smuku in superveleslalomu obvezna. Obenem pa je status svetovnega dobilo posebno spodnje perilo, narejeno iz materialov, ki preprečujejo ureznine.

Pri FIS se sicer zavedajo, da uvajanje zračnih jopičev kot obveznega dela opreme, kar utegnejo čez kakšno leto postati tudi oblačila proti urezninam, ponujajo zgolj delno rešitev. Problematika smučarskih poškodb je sicer precej širše narave. Izhaja tudi iz stopnje tveganja, tekmovalnih podlag, prenatrpanega programa, agresivne priprave smuči … Velja pa prisluhniti tudi aktivnim in nekdanjim smučarjem. Tako je Tina Maze pred meseci spregovorila o pasteh mobilnih telefonov in družbenih omrežij, ki vodijo k pomanjkljivi osredotočenosti. Njena nekdanja tekmica in prva zvezdnica belega cirkusa Mikaela Shiffrin pa je ob poškodbi svojega zaročenca Aleksandra Aamodta Kildeja javno razglabljala o tem, da imajo najboljši smučarji zaradi številnih intervjujev, podelitev in javnih žrebov po tekmah premalo časa za počitek.

O nevidni nevarnosti je spregovoril tudi zdaj že nekdanji slovenski smučar Štefan Hadalin. Javno je priznal izgorelost, ob tem poudaril, da se o tej težavi premalo govori, pa čeprav naj bi bili številni tekmovalci ujetniki te novodobne zdravstvene težave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!