Vrhunec pomladi smučarskih sprememb

Alpsko smučanje 10. Maj 202412:30 0 komentarjev
Lila Lapanja na poti v slovensko reprezentanco. Foto: Profimedia

Obdobje med dvema smučarskima sezonama že vrsto let ni bilo tako turbulentno. Na Sportklubu smo na enem mestu zajeli vse ključne spremembe, pri čemer je jasno, da nas do prve tekme svetovnega pokala v novi zimi loči še kar 169 dni.

Ko je Lucas Braathen v začetku marca odmrznil svoj tekmovalni status in naznanil vrnitev v karavano svetovnega pokala, resda pod brazilsko zastavo, si spremljevalci smučarskega dogajanja, predvsem v Sloveniji, bržčas niso predstavljali, da je bila to tudi napoved obdobja velikih smučarskih sprememb. Navsezadnje se norveški Brazilec niti ne bo podpisal pod najbolj odmevno vrnitev. Za to je kajpak poskrbel avstrijski osemkratni dobitnik velikega globusa Marcel Hirscher, ki po petletnem pokoju zdaj želi braniti nizozemske barve. Oba zdaj čakata na zeleno luč predsedstva FIS, z njima pa tudi Lila Lapanje, nekdanja ameriška reprezentantka, ki želi nastopati za državo svojega očeta – Slovenijo.

Najvišji organ FIS se bo sestal v začetku prihodnjega meseca, ob tem pa bo bržčas razpravljal tudi o napovedani spremembi koncepta trženja televizijskih in marketinških pravic. Nedavna pobuda za centralizacijo trženja pod okriljem agencije Infront je v več velikih nacionalnih zvezah naletela na val ogorčenja. Slovensko stališče bo sicer verjetno drugačno, saj bi po novem modelu zveza kot nosilec tekem svetovnega pokala bržčas iztržila več kot na trgu. So pa pri SZS lahko zadovoljni, da je Kranjska Gora tudi v novem predlogu koledarja svetovnega pokala ostala trdno zasidrana, tako za ženski (4. – 5. 1. 2025) kot tudi moški (1. – 2. 3. 2025) tekmi. Tudi ta koledar mora potrditi predsedstvo.

Foto: Profimedia

Večje skrbi imajo slovenski smučarski veljaki z lastnimi vrstami. Novi vodja panoge Matjaž Šarabon vsekakor nima privilegija uvajalnega ali spoznavalnega obdobja. Ker je namreč predsednik zbora in odbora Janez Bijol šele v izdihljajih marca podlegel pritiskom za zamenjavo dotedanjega vodje panoge Mihe Verdnika, pri čemer zdaj postaja jasno, da ključni kritiki niso imeli pripravljenega celostnega koncepta rešitev, zdaj prvemu med slovenskimi alpinci voda že pošteno teče v grlo. Zaradi negotovosti in informacij o zmanjševanju proračuna je med tekmovalci že čutiti precejšnjo zaskrbljenost.

Miha Verdnik in Klemen Bergant zapuščata slovensko smučanje. Foto: Aleš Fevžer

Reprezentančna piramida naj bi bila sestavljena v tem mesecu, kot na dlani pa je, da prinaša velikanske spremembe. Poleg Verdnika se je namreč že poslovil tudi vodja reprezentanc Janez Slivnik, trenerski kader pa se nahaja sredi velike prevetritve. Trenutno je največje vprašanje, kdo bo po četrtkovem slovesu Klemna Berganta prevzel vodenje ekipe za tehnični disciplini, kar posledično pomeni tudi vodenje Žana Kranjca. Po naših informacijah je manj negotovosti v ekipi za hitri disciplini, kjer je mesto prvega trenerja predvideno za Aleša Brezavščka, nazadnje trenerja Elvedine Muzaferije iz BiH.

Že pred razhodom tandema Kranjec-Bergant pa je za presenetljivo potezo poskrbela Ilka Štuhec, ki se je na smučarski ravni razšla z mamo Darjo Črnko. V njenem taboru so že potrdili, da bo vlogo glavnega trenerja prevzel Aleš Gorza. Po drugi strani pa bodo v tehnični ekipi na položajih ostali trenerji Ane Bucik (Mitja Kunc), Neje Dvornik (Denis Šteharnik) in Andreje Slokar (Boštjan Božič). Slednja prav te dni kondicijske kilometre na Goriškem in v Gradežu nabira pod vodstvo Andree Massija.

Andrea Massi, nekdanji šef ekipe Tine Maze, po novem sodeluje z Andrejo Slokar. Foto: Aleš Fevžer

Pred načrtovano sejo alpskega odbora je kar nekaj nejasnosti tudi okrog ekip evropskega pokala, prej omenjeni ”mandatar” Šarabon pa bo moral skupaj z Bijolom ob zategovanju proračunskega pasu potešiti tudi velika pričakovanja regij in klubov, pri katerih niso pozabili na obljube o ureditvi položaja mladinskega smučanja, obetajo pa si tudi nekaj neposrednih finančnih sredstev.

Kdo se poslavlja?

Del številnih sprememb je tudi klasična sezona upokojevanja. Doslej so slovo od alpskega smučanja naznanili že Štefan Hadalin, Giuliano Razzoli, Charlie Raposo, Meta Hrovat, Ragnhild Mowincke, Thomas Dressen, Josef Ferstl, Roland Leitinger, Christine Scheyer, Chiara Mair, Karoline Pichler, Charlie Guest, Gilles Roulin … Seznam zanesljivo še ni dokončen. Je pa zanimivo, da se polni tudi lista tistih, ki se vračajo. Poleg Hirscherja in Braathna je vrnitev v tekmovalo areno potrdila tudi avstrijska reprezentantka Tamara Tippler.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!