Francoski junak Kitzbuhla si je napolnil žepe

Alpsko smučanje 21. Jan 202417:00 0 komentarjev
Cyprienu Sarrazinu se lahko smeji. FOTO: Profimedia.

Francozu Cyprienu Sarrazinu, ki je zmagal na obeh letošnjih smukih v Kitzbühelu, najprej v petek in nato še v soboto, se je zmagoviti konec tedna splačal tudi denarno. Za vsako zmago je v žep pospravil ček v višini 100.000 evrov bruto, kar je bila tudi najvišja nagrada na tekmah v tej sezoni svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Devetindvajsetletni smučar iz Gapa, ki je v sezoni 2023/24 doživel rezultatski tekmovalni preporod, je v zadnjih letih doživel vrsto razočaranj. V ne tako uspešnem letu 2021 je od nastopov prejel le 2750 švicarskih frankov ali 2900 evrov.

Z zmagama na najprestižnejšem tekmovanju leta je skočil na drugo mesto v skupnem in smukaškem seštevku svetovnega pokala. Boljši od Francoza je zgolj Švicar Marco Odermatt. Sarrazin je drugi tudi na lestvici največjih zaslužkarjev sezone po 19 tekmah od 41.

Njegove štiri zmage to zimo (smuk v Bormiu, superveleslalom v Wengnu in dva uspeha na Streifu v Kitzbühelu), ki jim je treba prišteti še stopničke, so omogočile povečanje njegovega skupnega nagradnega sklada na 345.000 švicarskih frankov ali 364.000 evrov.

Več je od denarnih nagrad v tej sezoni doslej pobral le serijski zmagovalec Odermatt, ki je na vrhu lestvice z izkupičkom 475.000 švicarskih frankov oziroma pol milijona v evrih.

S sanjskim koncem tedna v Avstriji se je Sarrazin, ki je dolgo iskal priključek k najboljšim, uvrstil med največje francoske šampione v alpskem smučanju, čeprav je denimo že v sezoni 2016/17 pokazal, da lahko skoči na vrh, ko je zmagal na paralelnem veleslalomu v Alta Badii. A je nato sledilo veliko razočaranj, saj se kariera ni vzpenjala tako hitro, kot bi si sam želel.

Drugo mesto v Kitzbühelu je prineslo več kot denimo na večini drugih tekmah znašajo nagrade za zmago, tretji pa je dobil polovico tega zneska 25.000 evrov.

FOTO: Profimedia.

Rekorden denarni sklad v višini več kot milijona evrov

Odermatt, ki je bil na petkovem smuku tretji, na sobotnem drugi, je nagrado v višini 75.000 evrov (25.000 + 50.000).

Od rekordnega denarnega sklada v višini več kot milijon evrov, ki je bil na voljo letos v Kitzbühelu, je od petih Slovencev izplačilo dobil le Miha Hrobat. Hrobat je bil v petek na prvem smuku 29., nato na naslednjem 21. To mu je prineslo 2100 in 2900 evrov, skupaj 5000 evrov.

Vsak od uvrščenih med najboljših 30 na vsaki od treh tekem 86. pokala Hahnenkamm je upravičen do nagrade. Tudi zmagovalec moškega slaloma, s katerim se je danes sklenil vsakoletni spektakel, Nemec Linus Strasser je za zmago prejel 100.000 evrov nagrade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!