Ilka Štuhec v družbi najhitrejših

Alpsko smučanje 7. Dec 202311:28 1 komentar
Ilka Štuhec. Foto: AP Photo/Giovanni Pizzato via Guliver

Najboljša slovenska smukačica llka Štuhec je postavila peti čas drugega uradnega treninga pred sobotnim smukom svetovnega pokala v St. Moritzu.

“Vedno se je lepo vrnitvi v St. Moritz. Ni skrivnost, da tukaj zelo uživam. Teren mi je všeč. Proga je letos zelo dobro pripravljena, pa čeprav je še nedolgo nazaj snežilo. Odlično bo tekmovati na progi, ki bo poštena,” vtise iz St. Moritza, kjer je leta 2017 postala svetovna prvakinja, zbira Ilka Štuhec. Na tekmi svetovnega pokala v tem tradicionalnem švicarskem prizorišču še ni stala na najvišji stopnički. Lani je bila druga, kar je celo z naskokom najboljši rezultat. Na obeh uradnih treningih pa je 33-letna Mariborčanka vložila kandidaturo za boj za najvišja mesta ob koncu tega tedna.

Potem ko je sredin preizkus 2521 metrov dolge proge Corviglia končala z drugim najboljšim časom, je bila danes osamljena slovenska smukačica peta. Za najhitrejšo, Avstrijko Nino Ortlieb, ki v svetovnem pokalu še nima smukaške zmage, a deluje na pragu nove sezone hitrih disciplin zelo dobro pripravljeno, je zaostala 51 stotink sekunde. Optimizem v Ilkin tabor vnašajo predvsem zelo hitri vmesni odseki.

Poleg Nine Ortlieb so se pred Ilko tokrat zvrstile še vodilna smučarka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin (zaostanek +0,19), ki namerava ta teden znova začiniti tudi tekme v hitih disciplinah, prva smukačica zadnjih treh sezon Sofia Goggia (+0,28) in izkušena Avstrijka Mirjam Puchner (+0,39).

Dobrih 16 let in pol krstu na tekmah najvišje ravni torej Ilka Štuhec vstopa v svojo dvanajsto polno sezono svetovnega pokala. Izhodišče je odlično. Ne le zaradi dobrih predstav na obeh uradnih treningih, temveč tudi ali pa kar predvsem na račun predhodne sezone, v kateri je z vnovičnim prebojem med najboljše okrepila samozavest in se povsem spoprijateljiva z novo opremo. Obenem pa po uspešnih in tokrat še bolj izrazito južnoameriško obarvanih poletnih pripravah deluje zelo sproščeno.

Prvi smuk nove sezone bo sicer na sporedu v soboto (10.30). Že v petek pa bodo na voljo prve točke svetovnega pokala v superveleslalomu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje