Hitra Ilka Štuhec že kaže zobe

Alpsko smučanje 6. Dec 202312:06 2 komentarja
Ilka Štuhec. Foto: Guliverimages

Po dokaj mlačnem slovenskem odprtju nove smučarske sezone se bosta ob koncu tega tedna po kostanj v žerjavico podala najboljša slovenska smučarja zadnjih let Ilka Štuhec in Žan Kranjec. Prva je navdušila na uvodnem uradnem treningu pred sobotno smukaško preizkušnjo v St. Moritzu. Prehitela jo je le Avstrijka Christina Ager.

Dobrih 200 mesecev po prvem nastopu v karavani svetovnega pokala se Ilka Štuhec pripravlja na 205. štart med elito. Zdaj že kot veteranka, ki vstopa v eno od svojih zadnjih sezon v dolgoletni karieri, prežeti z uspehi, zdravstvenimi težavami in rezultatskimi nihanji. In če gre soditi po današnjem treningu, je 33-letna Mariborčanka po lanskoletnem vnovičnem preboju sproščena, izjemno motivirana in tudi izvrstno pripravljena. Postavila je drugi čas in s tem tekmicam pokazala zobe.

Trening je sicer dobila Avstrijka Christina Ager, Ilka je na 2.521 metrov dolgi progi zaostala za 48 stotink sekunde. Hitrost je edina slovenska smukačica gradila skozi vse odseke, v cilju preizkusa pa za 15 stotink sekunde prehitela Nino Ortlieb, še ducat stotink sekunde počasnejša pa je bila domačinka Michelle Gisin. Zaostanek najhitrejše dame minule zime Sofie Goggia je znašal 67 stotink sekunde, sedem desetink pa je proti Slovenki izgubila vodilna smučarka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin, ki se bo v Švici preizkusila tudi v hitrih disciplinah.

”Veliko lahko še popravim. Poleg tega sem tokrat tudi izpustila ena vrata. Vem, kaj moram delati,” je po treningu sproščeno pripovedovala dvakratna svetovna prvakinja in hvalila kakovostne razmere.

V St. Mortitz se sicer Štajerka, ki je bila z mamo Darjo Črnko prisiljena nekoliko spremeniti spremljevalno zasedbo (kot trener zdaj deluje Natko Zrnčić-Dim), rada vrača. Nenazadnje je prav v tem mondenem smučarskem središču vknjižila enega največjih uspehov. Leta 2017 je postala svetovna prvakinja. In če je še pred dobrim letom kazalo, da bo njena vitrina, v kateri sta dve zlati kolajni s SP, ostala zaprta, zdaj upravičeno meri med najboljše. Lastnica dveh malih globusov in zmagovalka enajstih posamičnih preizkušenj letos izziva tudi najboljšo smukačico zadnjih let Sofio Goggio.

St. Moritz bo v četrtek gostil še drugi uradni trening, sledil pa bo trojni tekmovalni program. V petek in nedeljo bosta na sporedu superveleslaloma, v soboto pa prvi smuk sezone 2023/24.

Zadnja sezona se je končala s slovensko zmago. Kako se bo začela nova? Foto: Profimedia

Smukači še kar brez tekem

Če bo dekletom vreme naklonjeno, se bo torej ta teden vendarle dvignil zastor nove sezone tudi v hitrih disciplinah. Doslej je bilo namreč zaradi slabih vremenskih razmer odpovedanih vseh sedem predviden tekem, štiri v Zermattu in tri v Beaver Creeku. Za nameček so se mnoge ekipe ob vračanju v Evropo soočile s številnimi prometnimi težavami.

”Fantje bi radi dirkali, a proti vremenu, žal, ne moremo storiti nič. Razmeram se je treba prilagoditi,” je ob nizu odpovedi dejal novi trener moške ekipe za hitri disciplini Aleš Gorza, ki zdaj upa na boljše evropske razmere. ”V Val Gardeni je vedno, oziroma vsaj v zadnjih letih, lepo vreme in želimo si, da bo tudi letos tako. Da se bo tam tudi sezona za hitri disciplini začela,” je proti Dolomitom, kjer so po predvideni dva smuka in superveleslalom (14. – 16. 12.) pogledal Gorza.

Tehnično usmerjeni smučarji pa potujejo v Val d’Iseru, kjer bosta v soboto in nedeljo na sporedu veleslalom in slalom. Na obeh tekmah bo nastopil Štefan Hadalin, prvi dan mu bo družbo kot osrednji slovenski adut družbo delal Žan Kranjec, dan zatem pa Tijan Marovt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje