Kdo bo plačal ceno odpovedanega Vitranca?

Alpsko smučanje 7. Mar 202410:59 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko Žan Kranjec obžaluje izgubljeno domačo tekmo, na kateri bi se lahko še odločneje podal v boj za kolajno veleslalomskega seštevka svetovnega pokala, pa bo odpoved pokala Vitranc močno prizadela tudi proračun smučarske reprezentance.

Prvič po letu 2000 so morali v Kranjski Gori priznati premoč naravi. Ta Zgornjesavski dolini letošnjo zimo resnično ni bila naklonjena, dokončno pa ji je hrbet obrnila v tem tednu, tudi Podkorenu, ki slovi po svojevrstni mikroklimi. Deževje je ob visokih temperaturah odplaknilo del vitranške proge, tako da so organizatorji v sredo zgodaj popoldne dokončno odpovedali gostovanje moškega dela svetovnega pokala. In kakšne bodo posledice?

“O pravih številkah bomo lahko govorili šele čez kakšen teden,” odgovarja generalni sekretar organizacijskega odbora pokala Vitranc Srečko Medven, prepričan o tem, da odpoved tekmovanja, katerega proračun se giblje okrog 1,3 milijona evrov, zaradi zavarovanj vendarle ne bo resneje zatresla finančne strukture. Vsekakor pa bodo v Kranjski Gori ostali brez želenih prihodkov. Obenem na Gorenjskem verjamejo, da odpoved ne bo vplivala na položaj pokala Vitranc v koledarju Mednarodne smučarske zveze. Smučarska karavana naj bi se v Kranjsko Goro vrnila prihodnje leto, zaradi ideje o finalu svetovnega pokala v Severni Ameriki pa bi Vitrancu utegnil pripadati zgodnejši termin, in sicer, neuradno, 1. in 2. februarja 2025.

Resnejše posledice odpovedi pa bo občutila Smučarska zveza Slovenije oziroma panoga za alpsko smučanje. Prihodki iz naslova domačih tekem svetovnega pokala namreč predstavljajo vitalen del proračuna reprezentanc. “Naši rokavi so že zavihani. Iščemo rešitve. Res pa je, da je to velik udarec. Govorimo o izpadu slabih desetih odstotkov denarja za reprezentančne programe,” priznava vodja panoge Miha Verdnik.

Panoga, katere proračun znaša 2,65 milijona evrov, si je iz naslova deleža televizijskih pravic obetala 168 tisoč evrov, ob tem pa še licenčno pristojbino v višini 46 tisoč evrov. Del manka pa bo viden v prihodnjem letu, ko bo izpadel prihodek od gledanosti.

Kaj lahko storijo lastniki vstopnic?

Pred dnevi so se v Kranjski Gori pohvalili tudi z zelo dobro prodajo vstopnic. Zdaj kupcem sporočajo, da si bodo z vstopnicami lahko ogledali pokal Vitranc 2025, obenem pa navajajo možnosti vračila kupnine, tako za spletne kupce kot kupce na prodajnih mestih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje