Luknje v slovenski smučarski sestavljanki

Alpsko smučanje 25. Apr 202414:37 0 komentarjev
Žan Kranjec
Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Slovenski alpski smučarji ob snovanju načrtov za delovno poletje še čakajo na uradno razgrnitev načrtov, mnogi tudi na trenerske šefe in razpoložljive proračune. Kdo bi lahko vodil ekipe? Kaj pravi novi vodja panoge Matjaž Šarabon?

”Stanje je takšno, kakršnega sem pričakoval. Brez okostnjakov v omarah,” tri tedne po tem, ko je postalo jasno, da se vrača na sedež Smučarske zveze Slovenije, poudarja novi vodja panoge za alpsko smučanje Matjaž Šarabon, ki je v sodelovanju s svojim predhodnikom Miho Verdnikom že opravil primopredajo. Obenem so si v zadnjih tednih kljuko njegove pisarne kot po tekočem traku podajali trenerji, tekmovalci in številni drugi smučarski deležniki, med njimi tudi zdaj že nekdanji vodja reprezentanc Janez Slivnik, ki kariero nadaljuje v Avstriji.

Vseeno je bil novi šef smučarske piramide ob našem poizvedovanju o trenerski sestavljanki zelo redkobeseden. ”Smo sredi pogovorov. O imenih ne morem govoriti. Za ilustracijo, če namreč nismo dogovorjeni za ceno dogovorjenega sodelovanja, potem ne morem govoriti niti o tem, da smo dogovorjeni. Poleg tega želim najprej sestaviti celotno sliko, jo v potrditev predati strokovnemu svetu, šele ko bo zbrano gradivo za sejo alpskega zbora, pa bodo imena vidna tudi za širšo javnost,” pravi Šarabon, ki je potrdil le eno ime. ”Aleš Gorza. Kot vam je znano, se seli v tabor Ilke Štuhec. Tudi ona je del SZS in alpskih reprezentanc, zato moramo dobro poskrbeti tudi zanjo,” je dejal Šarabon.

Dogovor z Gorzo so v torek, torej dan po našem razkritju, potrdili tudi v Ilkinem taboru. Po naših informacijah je trenerska slika tudi pri ostalem delu ženske tekmovalne linije najvišje ravni dokaj jasna. Dosedanji vodja tehnične ekipe Mitja Kunc naj bi podpisal novo pogodbo, tako da bo na terenu še naprej zadolžen predvsem za Ano Bucik. Za Nejo Dvornik naj bi po najboljši sezoni v karieri še naprej skrbel Denis Šteharnik. Z delom pa je že začela ekipa Andreje Slokar, v kateri je ob glavnem trenerju Boštjanu Božiču odslej kot pomembna dodana vrednost tudi Andrea Massi.

Mitja Kunc. Foto: Aleš Fevžer

Bolj nejasen je položaj v moških vrstah. Kot morebitna okrepitev v ekipi za hitri disciplini se omenja Aleš Brezavšček, ki je v pretekli sezoni sodeloval z bosansko reprezentantko Elvedino Muzaferijo. Na kar nekaj pomembnih odgovorov pa čaka najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec, ki naj bi sicer tudi v prihodnje sodeloval z dolgoletnim trenerjem Klemnom Bergantom. Odprta vprašanja se nanašajo na razpoložljiva sredstva, podporne ekipe in koncept povezovanja.

Eno od vodil Šarabonovih pogovorov s trenerji, pomočniki in ostalim osebjem naj bi bilo kleščenje stroškov. Deloma zaradi finančne luknje, ki je nastala ob odpovedi pokala Vitranc, deloma pa zaradi načrtovanega preusmerjanja sredstev v mlajše kategorije ter na regijske oziroma klubske ravni. Prav sestava strokovnega ogrodja in celotnega sistema na teh ravneh bo ključna za delovanje sistema v prihodnje. Mladinski koncept še ni usklajen, pričakovati je, da bi se na papirju znašel do 15. maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!