Nova priložnost izjemne Američanke, da se vpiše v zgodovino

Alpsko smučanje 8. Mar 202318:05 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin. Foto: Pierre Teyssot via Guliver

Mikalea Shiffrin bo imela na petkovem veleslalomu v Areju na Švedskem novo priložnost, da se po številu zmag izenači z legendarnim Ingemarjem Stenmarkom in tako še enkrat več spiše zgodovino alpskega smučanja.

Sijajna Američanka bo v petek lovila že svojo 86. zmago, s katero bi se postavila ob bok najboljšemu alpskemu smučarju vseh časov Ingemarju Stenmarku. Na najvišjo stopničko zmagovalnega odra je v svetovnem pokalu nazadnje stopila pred šestimi tedni, odtlej pa zapravila tri priložnosti, da bi se postavila ob bok Švedu, ki je prevladoval v 70. in 80. letih minulega stoletja.

A popravni izpit bo imela že ta konec tedna, ko bo v Areju na Švedskem najprej v petek na sporedu veleslalom, dan pozneje pa še slalom. Obe disciplini sta ji zelo blizu, saj je doslej dobila 19 veleslalomov in kar 52 slalomov.

A če bo Shiffrin le uspelo doseči zgodovinski mejnik, se to bržkone ne bo zgodilo v prisotnosti Stenmarka, ki pravi, da si bo preizkušnji najverjetneje ogledal kar z domačega naslonjača. Kljub temu je 66-letnik v nedavnem intervjuju za tiskovno agencijo AP smučarski zvezdnici namenil številne pohvale. “Je veliko boljša, kot sem bil jaz. Sploh ni primerjave,” je dejal nekdanji legendarni smučar.

Ingemar Stenmark; (Foto: Simon-alliance/dpa/AP via Guliver)

A če je Stenmark v svoji karieri blestel predvsem v slalomu in veleslalomu, velja Shiffrin za precej bolj raznovrstno tekmovalko. Pretekli teden je na obeh supervelelslalomih v Kvitfjellu na Norveškem vpisala uvrstitev med najboljšo sedmerico in si hkrati že zagotovila že peti veliki kristalni globus.

“Sedaj mi je nekoliko padlo breme z ramen. To je bil zares velik cilj,” je po slavju v skupni razvrstitvi povedala Shiffrin, ki je po osvojenem velikem kristalnem globusu na lestvici najuspešnejših alpskih smučark prehitela rojakinjo Lindsey Vonn in zdaj v hrbet gleda le še danes 69-letni Annemarie Moser-Pröll, ki je bila najboljša šestkrat.

“Mislim, da lahko doseže sto zmag. Vse je odvisno od tega, kako dolgo bo tekmovala. A zagotovo bo dosegla sto zmag,” je smučarki, ki bo prihodnji torek dopolnila šele 27 let, še polaskal Stenmark.

Svetovni prvak v paralelni tekmi se je težje poškodoval

Nemški alpski smučar Alexander Schmid, svetovni prvak v paralelni tekmi, se je na treningu v Bertechsgadnu težje poškodoval. Pri padcu si je strgal križne vezi v levem kolenu, tako da so ga takoj operirali, so sporočili iz Nemške smučarske zveze.

“Operacija je potekala dobro in ni bilo nobenih zapletov. Če bo proces celjenja potekal dobro, bo začel treninge spet čez približno šest mesecev,” je za dpa povedal zdravnik ekipe Manuel Köhne.

Sezona se je za moža iz Oberstdorfa, specialista za tehnični disciplini, končala približno teden prej, kot je bilo načrtovano. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!