Jasno sporočilo Mikaele Shiffrin

Alpsko smučanje 1. Mar 202312:27 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin. Foto: Profimedia

Najboljša alpska smučarka Mikaela Shiffrin je z najboljšim časom uvodnega treninga pred sobotnim smukom v Kvitfjlellu odločno napovedala napad na rekordno 86. zmago v svetovnem pokalu.

“Veliko boljša je od mene. Ima vse. Glavo, fizično moč, tehniko … Močna je v vsem. Seveda ne vem, koliko časa bo tekmovala. A verjamem, da bo presegla čarobno mejo 100 zmag,” je pred dnevi v pogovoru za AP dejal legendarni švedski alpski smučar Ingemar Stenmark. Danes še lahko govorimo o rekorderju po številu zmag na tekmah svetovnega pokala. A že lep čas poudarjamo, da je zgolj vprašanje časa, kdaj ga bo dohitela in prehitela Mikaela Shiffrin.

Prvo zaključno žogo je imela 27-letna Američanka že pred enim mesecem, natančneje 29. januarja, na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom. Po treh zaporednih zmagah je v Spindleruvem Mlynu vodila po prvi slalomski vožnji. V cilju so že pripravili šopek s kar 86 vrtnicami, nato pa je ob prečkanju ciljne črte za vsega šest stotink sekunde zaostala za Nemko Leno Dürr.

Ko je pred dnevi karavana svetovnega pokala tekmovala v Crans Montani, se je Mikaela Shiffrin že umaknila na Norveško. Tam je, tudi ob pomoči partnerja Aleksandra Aamodta Kildeja in njegovih povezav, naletela na vrhunske pogoje za trening hitrih disciplin. “Drugi dom,” je dejala šampionka. Prav zato ni presenečenje, da je nato tekmice pričakala v Kvitfjellu, kjer bodo ta teden na sporedu kar tri tekme.

Foto: Profimedia

Kakšne so njene namere, je pokazala že na prvem uradnem treningu na sloviti progi Olympiabakken, ki je za dekleta precejšnja neznanka. Sporočilo je jasno. Američanka je bila prepričljivo najhitrejša. Z 2.641 metrov dolgo olimpijsko progo, na kateri se smučarke soočijo z več kot 700-metrsko višinsko razliko, je opravila v času 1:33,59. S tem je za 52 stotink sekunde prehitela domačinko Kajso Lie Vickhoff, sledili pa sta Avstrijki Cornelia Hütter (0,72) in Nina Ortlieb (0,86), ki sta ob prvem preizkusu terena kot zadnji zaostali manj kot sekundo.

Edina slovenska smukačica Ilka Štuhec je trening končala na devetem mestu, in sicer z zaostankom 1,26. V primerjavi z najhitrejšimi je daleč največ časa izgubila v prvem sektorju, v nadaljevanju pa je bila večinoma med najhitrejšimi. Za Štajerko bo sobotni smuk sicer izjemno pomemben, saj se bori za kolajno v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Dve tekmi pred koncem namreč Ilka s 401 točko zaseda drugo mesto. Vodilna Sofia Goggia (580), ki je bila na prvem treningu šestnajsta, je zdaj dosegljiva le v teoriji, po drugi strani pa ima tudi Slovenka zelo lepo prednost pred zasledovalkami. Elena Curtoni zaostaja 113, Corine Suter že 172, Kira Weidle pa 180 točk.

Kvitfjell, kjer so leta 1994 potekale zimske olimpijske igre, bo po četrtkovem drugem uradnem treningu gostil tri tekme. Trojni norveški program vključuje petkov in nedeljski superveleslalom, sobota pa je rezervirana za smuk. Mikaela Shiffrin bo imela torej nove tri priložnosti za zgodovinsko zmago. Spomnimo, Ingemar Stenmark je v bogati kateri dobil 86 tekem svetovnega pokala. Prva dama novodobnega smučarskega cirkusa je trenutno pri številki 85.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!