Slalom prepovedane ljubezni in nove slovenske sestavljanke

Alpsko smučanje 21. Dec 202312:39 1 komentar
Franziska Gritsch. Foto: Profimedia

S slalomom v Courchevelu (17.45/20.45) se bo slovenska ženska reprezentanca prvič predstavila s prevetreno trenersko strukturo, pod drobnogledom mednarodne javnosti pa bo predvsem Franziska Gritsch.

Mikaela Shiffrin bo nocoj lovila že svojo 92. zmago v karieri. V tej zimi je že dohitela in prehitela slovenske smučarje. Kar 23 slovenskih alpskih smučarjev je namreč v dobrih 43 letih poskrbelo za 89 zmag. Američanka ob tem lovi že svoj šesti veliki kristalni globus, v zraku pa ostaja vprašanje, ali bi lahko v prihodnosti napadla tudi točkovni rekord Tine Maze (2.414 točk). ”Mislim, da je bila pred leti prepričana o tem, da ji bo uspelo. Zdaj pa iz sezone v sezono manj,” nam je ob nedavnem obširnem intervjuju na to temo dejal Andrea Massi in odkrito priznal, da se vsako leto nasmehne, ko rekord ostane v lastni njegove partnerke.

Kamenček v svojem rekordni mozaik je v tisti sezoni 2012/13 Tina Maze postavila tudi z zmago v Courchevelu. Ponovitev slovenske zmage se zdi danes malo verjetna ali skoraj nemogoča, čeprav bo imela ekipa za tehnični disciplini tokrat na štartu trojico (Ana Bucik bo nastopila s štartno številko 8, Andreja Slokar 16 in Neja Dvornik 30). Bo pa to prva tekma za Slovenke s prevetrenim strokovnim štabom. V vlogi glavnega trenerja se bo predstavil Mitja Kunc, z Andrejo Slokar bo na terenu znova Boštjan Božič, medtem ko pa kot stalnica ostaja Nejin trener Denis Šteharnik.

Trenerska prevetritev je v slovenskem smučarskem prostoru dvignila kar nekaj prahu. Deloma tudi zaradi financiranja. Božičevo plačo bo namreč morala priskrbeti omenjena ajdovska smučarka, medtem ko pa bosta preostala dva trenerja na plačilni listi SZS. ”Andreja je dejala, da želi višjo strokovno raven. Njena želja je bila, da njenega trenerja integriramo v sistem. Pravzaprav smo bili postavljeni pred dejstvo. Znotraj proračuna za takšne želje nimamo dodatnih sredstev. Menjava glavnega trenerja je zgolj sovpadla s tem, ni pa res, da si je Ana Bucik sama izbrala Kunca. Denisa Šteharnika pa smo v ekipo vključili že pred sezono,” pojasnjuje vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik.

Vseeno pri SZS verjamejo v nadaljnje sodelovanje treh smučark. ”Pred vsemi spremembami smo se pogovorili s tekmovalkami in trenerji. Pravila sodelovanja so bila določena. Kot tudi odgovornost. Ne vidim težav pri nadaljnjem delu,” pravi Verdnik, vodja reprezentanc Janez Slivnik pa je dodal: ”Kunc, Šteharnik in Božič so zatrdili, da drug z drugim nimajo težav. Delali bodo skupaj, saj vedo, da so lahko skupaj le močnejši. Ne, nihče ne načrtuje povsem svoje poti.”

Ana Bucik. Foto: Profimedia

Še precej bolj kot slovenska trojica, ki bo nato do novega leta nastopila še v Lienzu, kmalu zatem pa na domači Zlati lisici, pa bo v Courchevelu na očeh javnosti Avstrijka Franziska Gritsch. Zanjo bo namreč to prva tekma po tem, ko je naznanila umik iz reprezentance. Odločila se je namreč za oblikovanje samostojne ekipe, skupaj s trenerjem Florianom Stenggom. Slednji je tudi razlog za umik, saj sta se smučarka in trener znašla v intimnem razmerju, česar pa v vodstvu reprezentance ne odobravajo.

”V interesu vseh je, da Franziska uspešno tekmuje. Navijamo zanjo,” pravi generalni sekretar avstrijske smučarske zveze Christian Scherer, ki je potrdil dogovor o delovanju v prihodnje. ”Odločitev sem skrbno pretehtala in s tem korakom želim nadaljevati po že izbrani športni poti, za katero upam, da bo dala nadaljnje pozitivne impulze. Seveda bom še naprej branila avstrijske barve. Slalom v Courchevelu bo prvi mejnik nove poti. Hvaležna sem tistim, ki mi ob tem stojijo ob strani,” pa poudarja avstrijska smučarka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje