Šok terapija z Mitjo Kuncem (VIDEO)

Alpsko smučanje 19. Dec 202310:11 2 komentarja
Mitja Kunc. Foto: MaPa

V vodstvu slovenskih smučarskih reprezentanc so tudi uradno potrdili trenerske spremembe v ženski ekipi za tehnični disciplini. Slovenski reprezentančni bundi sta tako vnovič oblekla novi glavni trener Mitja Kunc in Boštjan Božič. Razlika pa je, da bo prvi na plačilni listi SZS, drugemu pa bo morala plačo priskrbeti Andreja Slokar.

”Pristop na tekmah mora biti bolj drzen. Smučarke morajo iskati hitrost in se ne le zapeljati po hribu. Odraz smučanja, ki ga kažejo, so rezultati. Ne vodijo niti v trideseterico. Zagristi bo treba v trening,” je ob koncu severnoameriške turneje z glav zmajeval Grega Koštomaj, tedaj še glavni trener ženske ekipe za tehnični disciplini, v katero se je spomladi preselil iz moške smukaške druščine. Zdaj je jasno, da se je tega izziva lotila nova trenerska struktura. Danes smo dobili potrditev petkove napovedi.

Ko bodo Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik pripotovale na prizorišče četrtkovega nočnega slaloma v Courchevelu, bo imela vsaka ob sebi svojega trenerja. Kar dva bosta nova. Po odhodu Koštomaja se namreč v reprezentanco vrača Mitja Kunc, ki bo kot glavni trener odgovoren predvsem za Ano, Andreja je v svoj delovni proces ob odobravanju panožne zveze vrnila Boštjana Božiča, medtem ko pa za Nejo že lep čas skrbi Denis Šteharnik. Ta je bil sicer predviden tudi za trenerja Mete Hrovat, ki pa se vse bolj oddaljuje od vrnitve v svetovni pokal, tako da še zdaleč ni izključeno, da smo njeno zadnjo tekmo že videli.

”Ni bilo lahko, saj Koštomaja zelo cenim in vem, da je delal strokovno, a smo preprosto morali ukrepati. Menjave se ne dogajajo le v našem športu. Športniki in trenerji smo skupaj večji del leta. Zato moramo delovati kot najbolje naoljen stroj. Če te kemije ni, je iz dneva v dan težje. Tudi rezultati niso bili na želeni ravni. Res je, imeli smo nekaj zdravstvenih težav. A celoten skupek je pripeljal do tega, da se odločimo za šok terapijo. Kunc se dobro pozna z Ano. Boštjan je že delal z Andrejo,” je spremembe pojasnil vodja reprezentanc Janez Slivnik, ki ima te dni še posebej veliko dela, saj je tudi vodja tekmovanja za Zlato lisico.

Vodja panoge Miha Verdnik je ob tem dejal, da Koštomaja tudi v prihodnje vidi v slovenski reprezentanci, a o vlogi še ni želel povsem konkretno govoriti. V ekipi kot Kučneva desna roka ostaja tudi trener Marko Vukičević.

''Včasih se zgodi, da se sestaviš ekipo, ki potrebuje nekaj časa, da začne delovati. Iščemo najboljše rešitve za najboljši učinek in vpliv na tekmovalce. Sprva smo poskušali z drugačnimi prijemi. Vse skupaj ni bilo na želeni ravni. Trenerje smo usmerjali v še bolj izrazito individualno usmeritev. Zasuka ni bilo, zato gremo smo se lotili menjave,'' pa prevetritev komentira Verdnik.

Andreja Slokar
Andreja Slokar Foto: Guliverimage

Vodilna moža reprezentanc sta ob tem pojasnila, da bo stroške trenerja Božiča morala pokriti Andreja Slokar, saj je bil, kot sta dejala, ''njena izrecna želja''. Po drugi strani bo Kunc na plačilni listi Smučarske zveze Slovenije. Enako velja za Šteharnika. ''Razlika je v tem, da smo bili s Šteharnikom dogovorjeni pred sezono. Po drugi srani nekdo mora biti glavni trener. Zdaj je to Kunc. Glede Božiča pa smo bili postavljeni pred dejstvo. Andreja se je dogovorila z njim. Reprezentanca preprosto mora ostati znotraj proračuna. Dodatnega trenerja nismo mogli angažirati,'' nenavadnost položaja pojasnjuje Verdnik.

Tako Božič kot Kunc sta povratnika v slovensko reprezentanco. Prvi je bil še predlani trener Andreje Slokar, deloval je tudi v moški ekipi evropskega pokala, v tujini pa med drugim na Češkem in v Bolgariji. Kunc, nekdaj najboljši slovenski slalomist in dobitni brona na SP 2001, pa je nazadnje skrbel za mlado ameriško smučarko Stello Johanson, ki se je pred kratkim huje poškodovala. V trenerske vode je sicer zajadral že leta 2005. Deloval je na klubski ravni (SK Črna), v zasebni ekipi Neje Dvornik ter na reprezentančni ravni, tako v moški kot tudi ženski konkurenci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje