Slovenski vidik fenomena Mikaele Shiffrin

Mikaela Shiffrin. Foto: Erich Schlegel-USA TODAY Sports via Guliver

Vsaka zmaga Mikaele Shiffrin ima priponko rekordne. Števec je ob koncu minulega tedna obrnila na 90, kar je več kot vsi slovenski smučarji v celotni zgodovini skupaj. Primerjave z Ingemarjem Stenmarkom so lanski sneg. Naslednji mejnik je številka 100.

Sezona 1994/95 se je v nekih drugih smučarskih časih ob premoči Alberta Tombe in Vreni Schneider nezadržno bližala koncu. Mikaela Shiffrin je bila 13. marca 1995 rojena prav na pragu tekem finala svetovnega pokala v Bormiu. Tam se je, konkretno – pet dni pozneje, svoje edine veleslalomske zmage v karieri veselila Špela Prentar. Skupaj jih je sicer vknjižila šest (5 v slalomu). Z drugimi besedami, prispevala je 6,7 odstotka vseh slovenskih zmag. Kar 23 slovenskih alpskih smučarjev je namreč v dobrih 43 letih poskrbelo za 89 zmag. Od Bojana Križaja do Ilke Štuhec.

Zadnjo nedeljo je Mikaela Shiffrin v Killingtonu pred 20 tisoč navijači presegla to številko. Prišla je do številke 90. Sama. Kot verjetno najboljša smučarka svetovnega pokala vseh časov. O njeni izjemnosti dovolj zgovorno priča podatek, da je do te številke prišla na le 254 tekmah. Več kot polovico (141) jih je končala na stopničkah za zmagovalke, delež zmag pa znaša neverjetnih 35 odstotkov.

Prezreti pa ne gre niti dejstva, da je zmagovala v vseh disciplinah. 55 zmag v slalomu, 21 v veleslalomu, po pet v superveleslalomu in na paralelnih tekmah, tri v smuku in eno v kombinaciji.

Mikaela Shiffrin
Foto: Guliverimage

V sezoni 2023/24, v katero se je podala malce bolj lahkotno in z domnevno manj treninga, za nameček pa je v Leviju še grdo padla, je na petih tekmah slavila dve zmagi ter bila ob tem še po enkrat tretja, četrta in šesta. Po izključno tehničnem odprtju sezone tako že vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, na katerem je na prvem mestu doslej končala že petkrat.

Sama rada poudari, da ni nobena zmaga samoumevna, občasno razkrije tudi kakšno prekrito ceno uspeha. A kar krepi njen šampionski status, je neverjetna zmožnost kontinuiranega motiviranja, ki jo ob treningih, izjemni kadrovski podpori in ustrezni opremi, katere konkurenčnost ni nikoli vprašljiva, vodi v skorajda popolne izvedbe.

Njeni smučarski začetki so razpeti med zveznima državama Kolorado in New Hampshire. Selitve so bile povezane z očetovimi menjavami služb. Ko se je družina ustalila v Koloradu, je bila njena smučarska usmeritev že zelo izrazita. Tekme v mlajših kategorijah, vključno z znamenitim otroškim pokalom Topolino, pa so že nakazovale na izjemen talent. Ko se je decembra 2010 začela uvrščati na stopničke za zmagovalke na tekmah severnoameriškega pokala, mesec in pol zatem pa je kot petnajstletnica osvojila bron na mladinskem svetovnem prvenstvu v Crans Montani, je postalo jasno, da se bliža trenutek za preskok na najvišjo tekmovalno raven.

Prvič je na tekmi svetovnega pokala nastopila 11. 3. 2011 v Spindleruveom Mlynu. Takrat je bila še prepočasna za prve točke, a že osem mesecev pozneje je presenetila z osmim mestom na slalomu v Aspnu. Eno leto pozneje je v Lienzu prvič stala na stopničkah, 20. 12. 2012 pa je v Aareju premagala vse tekmice, tudi Tino Maze, ki ji je takrat delala družbo na stopničkah. Štetje se je začelo. Poteka še danes. Teče že dvanajsta zaporedna sezona z vsaj dvema zmagama. Leta 2019 jih je dosegla kar 17, v pretekli pa 14. Zgodovinske zmage št 86 se veseli prav v Aareju, kjer je bila deležna že prvenca. Za nameček v domovini Ingemarja Stenmarka. Takrat ga je ujela. Zdaj ga je že krepko presegla.

Mikaela Shiffrin. Foto: Guliverimages

Ob plovbi proti večnosti je Mikaela Shiffrin resda naletela tudi na nekaj čeri. Decembra 2015 si je poškodovala koleno, zaradi česar je bila prisiljena prekiniti sezono. Vrnitev je bila zmagoslavna. Toda …  V nadaljnji fazi kariere je bila žrtev anksioznosti, na veliki življenjski preizkušnji pa se je znašla 2. 2. 2020. V delovni nesreči je namreč umrl oče Jeff, sicer anestezist in ljubiteljski fotograf, ki je hčerko pogosto spremljal na tekmah svetovnega pokala. Tragedija je Mikaelo oddaljila od smučarskega sveta in jo potisnila v območje razmišljanja o koncu kariere.

Iz zahtevne življenjske preizkušnje se je večkratna olimpijska in svetovna prvakinja vrnila spremenjena – čustvena, osredotočena in v iskanju novih izzivov. Zgradila je novo samopodobo, se še bolj naslonila na mamo, ki je stalna članica spremljevalne ekipe, srečo v življenju pa je našla tudi ob novem partnerju – norveškem smučarskem asu Aleksandru Aamodtu Kildeje.

“Ko sem lani razmišljala o očetu, so me čustva načela. Zdaj sem čustvena, a lahko odženem misli ter smučam dobro. To je zame velik napredek,” nam je dejala v začetku leta v Kranjski Gori. Takrat je ujela Lindsey Vonn (82). Kmalu zatem je ”padel” še Stenmark. Zdaj ima tudi več zmag od vseh Slovencev. Nad njo so zdaj le še rekordi. In nebo.