Večna senca Mikaele Shiffrin

Alpsko smučanje 16. Feb 202318:00 0 komentarjev
Mikaela in Eileen Shiffrin. Foto: Profimedia

"Oseba, ki je najbolj vplivala name," je nekoč dejala Mikaela Shiffrin. V mislih je imela Eileen Shiffrin. Mamo, prvo trenerko, ki jo je postavila na smuči, obenem pa ji še danes kot senca sledi ob prestavljanju smučarskih mejnikov. Pa tudi pri kadrovanju v ekipi, od katere se je po sedemletnem sodelovanju kar sredi svetovnega prvenstva poslovil trener Mike Day.

Le nekaj dni zatem, ko je Vail leta 1999 še drugič gostil svetovno prvenstvo, so na prostranih progah smučišča v okrožju Eagle v ameriški zvezni državi Kolorado potekale tekme veteranov, tako imenovani FIS masters, ki je namenjen smučarjem nad 30 let. Dva veleslaloma, dva slaloma. Na vseh štirih tekmah je na stopničkah stala Eileen Shiffrin.

Z možem Jeffom sta se v šali pogovarjala, da so rezultati dokaz “zapravljene” priložnosti. Da bi bila lahko olimpijka, če ne bi v mladosti opustila resnega smučarsko-trenažnega procesa. A nekako sta verjela, da se bo tudi z njuno pomočjo na drugačni smučini znašla hčerka, tedaj štiriletna Mikaela Shiffrin.

Danes je Mikaela z naskokom najbolj uspešna aktivna smučarka, za mnoge tudi najboljša smučarka vseh časov. Prva zvezdnica “belega cirkusa”, ki se šele v Evropi, kjer ima tekmovalno smučanje tradicijo in svoje mesto v športni kulturi določenih narodov, dobro zave razsežnosti kariere. V ZDA se mora medtem “zadovoljiti” z občasnimi gostovanji v priljubljenih pogovornih oddajah, kratkotrajnim olimpijskim bliščem in pogosto obrobnim omenjanjem zgodovinskih dosežkov.

Eileen Shiffrin
Eileen Shiffrin. Foto: Profimedia

Na tej poti, na kateri je med drugim dobila 85 tekem svetovnega pokala, prejela štiri velike kristalne globuse, osvojila tri olimpijske kolajne in že kar 13 na svetovnih prvenstvih, ji je kot članica spremljevalne ekipe vselej ob strani stala mama Eileen Shiffrin. Objela jo je, ko je januarja v Kranjski Gori po številu zmag dohitela Lindsey Vonn, se danes z njo v Meribelu velesila naslova svetovne prvakinje v veleslalomu, prihodnji mesec pa bo z njo v Soldeuu zanesljivo pozirala tudi ob osvojitvi že petega velikega globusa.

Ko je v smučarskih medijih v začetku tedna odjeknila novica, da tabor Mikaele Shiffrin po kratkem stiku kar sredi svetovnega prvenstva zapušča dolgoletni trener Mike Day, je postalo jasno, da bo Eileen, vsaj začasno, prevzela še težje breme. Poleg nje pa tudi trener Mark Mitter, ki je ostal v taboru vodilne smučarke skupnega seštevka svetovnega pokala. Vročega razhoda Mikaela po uradnem sporočilu za javnost ne želi več komentirati. Novega šefa ekipe bodo Američani določili po koncu sezone, pri čemer pa bo imela pomembno besedo znova mama Eileen.

Foto: Profimedia

Baza družine Shiffrin je resda že vrsto let Kolorado. Toda danes 63-letna Eileen, z dekliškim priimkom Condron, prihaja iz Lanesborougha v zvezni državi Massachusetts. Smučala je že kot triletnica, kmalu se je preselila tudi v klubski program. Kot študentka univerze New Hampshire je morala smuči postaviti v kot, domnevno zaradi zahteve, da študenti zdravstvene nege niso smeli smučati ali se ukvarjati z drugimi nevarnimi športi. A tega si tedaj ni gnala k srcu, saj je prava smučarska obsedenost sledila šele pozneje.

Predvsem po letu 1985, ko je med delom na intenzivnem oddelku bolnišnice St. Elizabeth v bližini Bostona spoznala poznejšega moža Jeffa. Smučarski navdušenec in anestezist iz New Jerseyja jo je nekoč povabil na tekme v Killington. Ko se je vrnila, se je oborožila s knjigami in posnetki o alpskem smučanju. Želela je vedeti – vse. Za tekmovalno kariero je bilo seveda prepozno, nakopičeno znanje in strast pa sta zakonca, poročena 31. 5. 1986 v Hanovru, prenesla v vzgojo obeh otrok. Taylor Shiffrin je bil rojen leta 1992, Mikaela tri leta pozneje. Prvorojenec je ostal na ravni tekem nižje ravni, hčerka je posegla proti zvezdam.

Družina Shiffrin leta 2019. Foto: Profimedia

Na prav posebni preizkušnji sta se Mikaela in Eileen znašli 2. 2. 2020. “Oče Jeff je doživel delovno nesrečo,” se je glasilo sporočilo. Vrnili sta se v ZDA. Poškodbe so bile prehude. Tragedija je močno zarezala v družino. Izključen ni bil niti konec kariere. A se je Mikaela le odločila nadaljevati in tako, kot je pogosto poudarila, v smučanju ohranjati stik z očetom. Tudi on jo je pogosto spremljal, a ni bil tako vpet v spremljevalno ekipo. Hčerine zmage je raje spremljal s strani. Kot po pravilu – s fotoaparatom.

V objektiv je večkrat ujel Mikaelo in Eileen. “Oče je bil tisti, ki mi je stal ob strani in me fotografiral. Veliko razmišljam o tem. A je drugače. Ko sem lani razmišljala o njem, so me čustva načela. Zdaj sem čustvena, a lahko odženem misli ter smučam dobro. To je zame velik napredek,” je pred tedni ob koncu Zlate lisice pripovedovala Mikaela Shiffrin. In v isti sapi izrazila hvaležnost tistim, ki so ji v težkim trenutkih žalovanja stali ob strani. Da je ob tem pomembno vlogo odigrala prav mama, ne gre izgubljati besed. Zato ne preseneča Mikaelina misel, da si brez nje ne predstavlja tekem. Nova jo čaka že v soboto, ko bo v Meribelu potekal slalom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!