Smučarski samuraj se je vrnil v Slovenijo

Alpsko smučanje 18. Jan 202315:00
Akira Sasaki znova med količki. Foto: Profimedia

Akira Sasaki, nekoč eden najboljših svetovnih slalomistov, je po kar osemletni upokojitvi odmrznil smučarski status. Ta teden je tekmoval tudi na Rogli. Cilj 41-letnega japonskega veterana ostaja vnovičen nastop na olimpijskih igrah.

Pred dvajsetimi leti je Kranjska Gora kot svojevrsten podaljšek pokala Vitranc gostila slalom evropskega pokala, na katerem so se na stopničke zavihteli Aksel Lund Svindal, Mitja Dragšič in Akira Sasaki. Prvi je danes upokojeni smučarski velikan, ki po dveh velikih kristalnih globusih, dveh naslovih olimpijskega prvaka in petih zlatih kolajnah na svetovnih prvenstvih bije boj z rakom. Drugi se je pred dobrim tednom prav v Kranjski Gori kot vodja tekmovanja podpisal pod uspešno izvedbo 59. Zlate lisice. Mnoge pa bo presenetil podatek, da tretji s tiste tekme še vedno tekmuje. Boljše rečeno – znova tekmuje.

Leta 2014 se je sicer Akira Sasaki po ZOI v Sočiju in pokalu Vitranc poslovil od tekmovalnega alpskega smučanja. Sam danes poudarja, da ni govoril o upokojitvi, temveč le o športnem in življenjskem preoblikovanju. Lani je znova začutil tekmovalni klic. In čeprav je prekoračil mejo 40 let, ki je v smučarskem svetu prej izjema kot pravilo, se je odločil za nov poskus. Japonec pravi, da se želi vrnitvi na nekdanjo raven. Eden od ciljev je nastop na olimpijskih igrah 2024 v Milanu oziroma Cortini d’Amppezzo.

26. septembra je dopolnil 41 let. Foto: Profimedia

Športnik z otoka Hokkaido, ki je nastopil na sedmih svetovnih prvenstvih in štirih olimpijskih igrah, je po sklenjenem dogovoru z opremljevalcem Salomon in pospešenih treningih tekmovalni post prekinil na južni polobli. Ob tem je dobil slalomski preizkušnji argentinskega prvenstva in južnoameriškega pokala v Čilu. Svoje FIS točke je nato na začetku sezone poskušal izboljševati še na tekmah nižje ravni v ZDA, zdaj pa s tovrstnim projektom nadaljuje v Evropi. S tem namenom je ta teden obiskal tudi Slovenijo ter na Rogli nastopil na slalomih FIS, kjer je zasedel drugo in peto mesto.

Sasaki je eden od petih Japoncev, ki so se v zgodovini svetovnega pokala uvrstili na oder za zmagovalec, a še nobenemu ni uspelo zmagati. Prav Akira je bil temu podvigu najbližje. Trikrat je namreč zasedel drugo mesto.

Leta 2003 ga je Giorgio Rocca v Wengnu ugnal za vsega štiri stotinke sekunde. Leta 2006 mu je v boju s Fincem Palandrom do zmage v Schladmingu zmanjkalo 79 stotink. Dva meseca pozneje pa je bil v Shigakognu za 17 stotink hitrejši Benjamin Raich.

Japonski led je sicer leta 1988 prebil Tetsuya Okabe. Sledili so mu še Emi Kawabata, Kiminobu Kimura in Sasaki, kot zadnji pa se je leta 2012 med trojico zavihtel Naoki Yuasa.

Komentari

Vaš komentar