Vsi čebljajo le o Mikaeli Shiffrin, a zgodba sezone bi morala biti ona

Alpsko smučanje 15. Jan 202416:12 0 komentarjev
Lara Gut Behrami; FOTO: Profimedia

Mikaela Shiffrin si je v zadnjih tednih vzela nekaj časa zase, po nesreči je v bernski bolnišnici obiskala tudi svojega fanta Aleksandra Aamodta Kildeja, v senci vrhunskih izidov Američanke pa je ena izmed njenih konkurent prišla do častitljivega jubileja.

Mikaela Shiffrin si je po Zlati lisici zaradi prehlada vzela premor. Ta teden je ljubitelji alpskega smučanja v Zauchenseeju niso mogli videti.

Kar pa so videli, je bil med drugim odličen konec tedna 32-letne Švicarke Lare Gut Behrami, ki je po 3. mestu na petkovem superveleslalomu in sobotnem 6. mestu na smuku nato v nedeljo na novi super-g preizkušnji odpeljala najhitreje in s tem vpisala že jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu.

Dosežek je med aktivnimi smučarkami na lestvici zmag v svetovnem pokalu dovolj za trenutno drugo mesto (Shiffrin jih ima 93), v zgodovini tekmovanja pa – poleg Američanke – lahko boljših od Gut-Behrami potem naštejemo posameznic le še za prste ene roke. To so Lindsey Vonn (82), Annemarie Moser-Pröll (62), Vreni Schneider (55), Renate Götschl (46) in Anja Pärson (42).

Polovica iz ene discipline

Lara Gut (od julija 2018 poročena s švicarskim nogometašem Valonom Behramijem) ima disciplino, ki ji je minuli vikend prinesla največji nasmešek na obraz, daleč najraje.

S priimkom Behrami je Švicarka prišla do 16 zmag v svetovnem pokalu.

V superveleslalomu je zbrala kar polovico vseh svojih zmag za svetovni pokal (20), dvanajstkrat je na najvišjo stopničko skočila v smuku, sedemkrat so jo smučarski bogovi nagradili v veleslalomu, enkrat pa je prvo mesto vpisala v kombinaciji. Več v superveleslalomu (28) jih ima na večni lestvici le Vonn.

Gut je tudi aktualna olimpijska zmagovalka v superveleslalomu iz Pekinga, od koder ima še bron z veleslalomske preizkušnje, poleg tega se ji je bron okoli vratu zalesketal tudi na OI v Sočiju 2014 (smuk).

FOTO: Lara Gut Behrami pred letošnjo zimo v pogovoru s švicarksimi mediji; FOTO: Profimedia

Če k temu dodamo še osem kolajn s svetovnih prvenstev od leta 2009 dalje, vključno z dvema zlatima medaljama na SP v Cortini 2021 (veleslalom in superveleslalom), je jasno, da gre za eno izmed največjih športnic v zgodovini alpskega smučanja.

Prve točke za svetovni pokal je osvojila februarja 2008 na smuku v St. Moritzu, ko je senzacionalno prismučala na 3. mesto.

Švicarko za povrhu vsega krasi tudi stalnost, saj je blizu vrha svetovnega pokala že vse od leta 2008. Če smo pikolovski v bistvu od decembra 2007, ko je takrat kot 16-letni deklič nastopila na veleslalomu v Lienzu.

Zdaj, ko ima še enkrat več pomladi, bi lahko mirno rekla “nasvidenje”, a še prej ima par opravkov. To zimo je recimo v igri za skupno zmago tako v veleslalomu kot superveleslalomu, pa tudi za veliki kristalni globus. Slednjega je doslej osvojila le enkrat, v sezoni 2015/2016. Lahko letos uspeh morda ponovi?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!