Feller v finalu skočil na vrh, Hadalin znova brez točk

Alpsko smučanje 14. Jan 202410:00 > 14:10 1 komentar
Manuel Feller blesti na januarskih slalomskih tekmah. Foto: Profimedia

Avstrijec Manuel Feller je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev, s katerim se je končal štiridnevni spektakel tekmovanj za pokal Lauberhorn v Wengnu v Švici. Feller, ki je prišel do pete slalomske zmage v svetovnem pokalu, je bil po prvi vožnji tretji. Edini slovenski predstavnik Štefan Hadalin je odstopil v prvi vožnji.

Po prvem delu današnje tekme sta bila na prvih dveh mestih Norvežana. Atle Lie McGrath je vodil, Henrik Kristoffersen je bil drugi z zaostankom 36 stotink sekunde. A je Feller, ki je po prvem delu zaostajal 52 stotink sekunde, z drugo najboljšo vožnjo finala nadoknadil zaostanek in slavil zmago. Lie McGrath je na drugem mestu zaostal zgolj desetinko, Kristoffersen je osvojil tretje mesto z zaostankom 21 stotink sekunde.

Feller je zmagal tudi na slalomu v Adelbodnu, slalomsko sezono pa je odprl z zmago v Gurglu, in s 345 točkami prepričljivo vodi v slalomskem seštevku. Lie McGrath na drugem mestu zaostaja 153 točk, poškodovani rojak Fellerja Marco Schwarz, ki je po padcu na smuku v Bormiu že končal sezono, je še vedno na tretjem mestu slalomskega seštevka s 180 točkami.

Wengen ni prinesel zadovoljstva v slovenski tabor, saj se je prižgala nova slovenska slalomska ničla. Za Hadalinom je najslabša sezona v karieri. Osemindvajsetletni Vrhničan je v tej sezoni nastopil na osmih tekmah, štirih veleslalomih in štirih slalomih, in na prav nobeni se ni prebil v finalno vožnjo. Hadalin je bil nazadnje del najboljše slalomske trideseterice pred enim letom prav v Wengnu s 27. mestom. A je tokrat na tej klasiki ostal brez nastopa v finalu.

Gre za tradicionalno prizorišče svetovnega pokala, na katerem je Bojan Križaj v Wengnu zmagal na dveh slalomih (1980, 1981), Rok Petrovič pa je bil najboljši leta 1986.

Hadalin, ki je na svetovnem prvenstvu v Areju leta 2019 osvojil srebrno kolajno v alpski kombinaciji, je zadnjič bil del najboljše trideseterice na tekmah svetovnega pokala lani 11. marca s 17. mestom na veleslalomu v Kranjski Gori. V svetovnem pokalu ima eno uvrstitev na stopničke, leta 2019 je bil tretji v alpski kombinaciji v Banskem. Alpska kombinacija ni več del tekmovalnega programa svetovnega pokala.

Edina slovenska svetla točka letošnjega pokala Lauberhorn je Miha Hrobat, ki je bil 26. na sobotnem smuku, kar so bile tudi edine slovenske točke letos v Wengnu.

Karavana se bo preselila v Avstrijo, kjer se obeta konec tedna z dvema moškima smukoma in slalomom v Kitzbühlu.

Že pred startom je za dobro novico iz Wengna poskrbel Aleksander Aamodt Kilde. Iz bolnišnice je sporočil, da bo z njim vse v redu in se namerava v prihodnji sezoni vrniti na bele strmine svetovnega pokala. V ciljnem S zavoju je s polno hitrostjo zletel v zaščitno ograjo, sicer si je težje poškodoval ramo, a so k sreči noge ostale cele.

Slalom v Wengnu – uradni rezultati

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje