Bo Stefan Kraft vendarle prekinil prekletstvo?

Smučarski skoki 27. Dec 202319:07 1 komentar
Stefan Kraft
Foto: Profimedia

S četrtkovimi kvalifikacijami in petkovo tekmo se v Oberstdorfu začenja 72. izvedba smučarsko-skakalne turneje štirih skakalnic, ki ji v Sloveniji pravimo novoletna turneja. Velik favorit za končno slavje je Avstrijec Stefan Kraft, seveda pa si visoko želijo poseči tudi domačini na prvih dveh preizkušnjah Nemci, ki so prav tako blesteli v uvodu v zimsko sezono.

V sezoni brez nordijskega svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger vrhunca predstavljata novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih. Ker bo drugo v avstrijskem Kulmu na sporedu konec januarja (25. – 28.), bo zlati orel, za katerega ob prelomu leta tekmujejo skakalci, prva velika nagrada v letošnji zimi.

Štiri tekme in osem serij (če ne bo vremenskih ali drugačnih nevšečnosti), od tega uvodna na vsakem prizorišču poteka v več kot ustaljenem tekmovanju v parih, bodo okronale novega novoletnega kralja.

1. Kdaj in kje?

Kot veleva tradicija že od leta 1953 dalje, se smučarski skakalci okoli novega leta merijo na štirih skakalnicah v Nemčiji in Avstriji. Vloga uvodnega gostitelja pripada skakalnici pod Senčno goro v Oberstdorfu, najbolj prestižno tekmo od vseh štirih na novega leta dan gosti olimpijska naprava v Garmisch Partenkirchnu. Sledi selitev na južno stran meje, preden se vse skupaj nadaljuje na na Bergislu v Innsbrucku. Zaključek na napravi Paul Ausserleitnerja v Bischofshofnu na praznik svetih treh kraljev (6. januar) pa dokončno obelodani novega zmagovalca novoletne turneje.

Potem ko so se gledalci lani po dveh koronskih izvedbah lahko vrnili v iztek skakalnic, gre znova pričakovati trume navijačev. Za nekaj negotovosti je poskrbel le manjši plaz na skakalnici v Bischofshofnu pred dnevi, a so avstrijski organizatorji situacijo hitro in učinkovito rešili, tako da zaključek turneje ni ogrožen.

2. Spored

Gre že za 72. izvedbo novoletne turneje. Če vremenske razmere to dopuščajo, so kvalifikacije za vsako preizkušnjo na sporedu že dan pred tekmo. Tako kot običajno na moških preizkušnjah svetovnega pokala se skozi kvalifikacijsko sito prebije najboljših 50 skakalcev. Drugače pa poteka tekmovanje v prvi seriji tekme, ko skakalci tekmujejo v parih. Tam se prvi iz kvalifikacij pomeri s 50., drugi z 49. in tako naprej, vse do para, ki ga sestavljata 25. in 26. po vrsti dan prej. Finalno serijo si zagotovi vseh 25 zmagovalcev para, zraven pa je prostora še za pet najboljših poražencev po točkah. Finale trideseterice poteka v tradicionalnem načinu – torej v obratnem vrstnem redu.

Tekmovanje se začenja s četrtkovimi kvalifikacijami v Oberstdorfu, v petek sledi prva preizkušnja. Po prvem prostem dnevu sledijo silvestrski in novoletni obračuni v Garmisch-Partenkirchnu, takoj po tekmi pa selitev Innsbruck. Po sporedu na Tirolskem sledi še drugi dan odmora, zaključek pa na praznik svetih treh kraljev (in dan prej) pripada Bischofshofnu.

Skakalnica pod Senčno goro, Oberstdorf. Foto: Guliverimage
Olimpijska skakalnica v Garmisch-Partenkirchnu. Foto: Guliverimage
Skakalnica Bergisel, Innsbruck. Foto: Guliverimage
Skakalnica Paula Ausserleitnerja, Bischofshofen. Foto: Guliverimage

Spored novoletne turneje:

četrtek, 28. december, 16.30: Oberstdorf/kvalifikacije
petek, 29. december, 17.15: Oberstdorf/tekma

nedelja, 31. december, 13.45: Garmisch-Partenkirchen/kvalifikacije
ponedeljek, 1. januar, 14.00: Garmisch-Partenkirchen/tekma

torek, 2. januar, 13.30: Innsbruck/kvalifikacije
sreda, 3. januar, 13.30: Innsbruck/tekma

petek, 5. januar, 16.30: Bischofshofen/kvalifikacije
sobota, 6. januar, 16.30: Bischofshofen/tekma

3. Nagrade

Najbolj čislana nagrada, ki jo prejme skupni zmagovalec štirih tekem oziroma osmih serij, je zlati orel. Ob tem seveda ne gre pozabiti na denarno nagrado, ki po predlanskem zvišanju znaša sto tisoč frankov (oziroma 96.000 evrov), kar je petkrat več kot v letih prej. Je pa to še vedno daleč od ponujene rekordne nagrade v sezoni. Leta 2011/12 so organizatorji za zmago na vseh štirih tekmah ponudili kar milijon švicarskih frankov, Gregor Schlierenzauer pa je bil po nemškem delu na odlični poti, da mu uspe. A v domačem Innsbrucku mu je načrte prekrižal rojak Andreas Kofler.

Že zmaga v kvalifikacijah pa ponuja bogato nagrado – najboljši dan pred tekmo je bogatejši za 3000 evrov.

4. Zgodovina

Kar ni uspelo legendarnemu Schlieriju, še vedno rekorderju po številu zmag v svetovnem pokalu, je do zdaj le trem skakalcem v zgodovini. Leta 2001/02 je kot prvi s pokrom v elitni klub vstopil Nemec Sven Hannawald, na svojega naslednika pa čakal kar 16 let. Nato je v dveh letih to uspelo kar dvema skakalcema, leta 2018 Poljaku Kamilu Stochu, leto pozneje pa še aktualnemu zmagovalcu, Japoncu Rjojuju Kobajašiju. Zelo blizu je bil temu dosežku lanski zmagovalec Halvor Egner Granerud, a mu je načrte v Innsbrucku, kjer je bil Norvežan drugi, prekrižal Poljak Dawid Kubacki.

Na listi zmagovalcev, kjer s 16 zmagami prednjačijo Nemčija, Finska in Avstrija, najdemo tudi dva Slovenca. Kot prvi se je v zgodovino vpisal Primož Peterka, od njegovega slavja zdaj mineva že 27 let (1996/97). Precej bolj sveža pa je zmaga Petra Prevca (2015/16), ki mu je le veter na prvi tekmi v Oberstdorfu pokvaril ’poker’, na naslednjih treh prizoriščih je namreč zmagal in v skupnem seštevku prepričljivo slavil pred Nemcem Severinom Freundom.

Od slavja Petra Prevca bo v prihodnjih dneh minilo že osem let. Foto: Guliverimage

Najuspešnejši tekmovalci novoletne turneje

5 zmag – Janne Ahonen (Fin)

4 zmage – Jens Weissflog (NDR/Nem)

3 zmage – Helmut Recknagel (NDR), Björn Wirkula (Nor), Kamil Stoch (Pol)

2 zmagi – Veikko Kankkonen (Fin), Jochen Danneberg (NDR/Nem), Hubert Neuper (Avt), Matti Nykänen (Fin), Ernst Vettori (Avt), Andreas Goldberger (Avt), Gregor Schlierenzauer (Avt), Rjoju Kobajaši (Jap)

5. Favoriti

Ko govorimo o favoritih, tokrat v najožjem krogu žal ne moremo omenjati Slovenca. Vloga prvega in najresnejšega kandidata za končno slavje pripada Avstrijcu Stefanu Kraftu, vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega pokala. 30-letnik s Solnograškega v svoji bogati zbirki lovorik že ima zlatega orla, najboljši je bil v sezoni 2014/15. V naslednjih osmih izvedbah pa nikoli več ni bil med najboljšo trojico, kar je Kraft, zmagovalec petih od uvodnih osmih tekem v novi zimi, zagotovo odločen spremeniti.

Da rumena majica ob prihodu v Oberstdorf sicer ne zagotavlja zmage na turneji, nas uči tudi statistika. V zadnjih štirih letih vodilnemu v svetovnemu pokalu ni uspelo ’ujeti’ zlatega orla, kot zadnji je v rumenem leta 2019 turnejo osvojil Rjoju Kobajaši. Še slabši podatek za Krafta je, da se je v zadnjih desetih izvedbah to zgodilo le dvakrat. Ob Japoncu je prekletstvo uspelo preseči še najstarejšemu od bratov Prevc.

“V nori formi je. Čeprav je imel vedno težave v Garmischu in mu bo ta skakalnica tudi tokrat predstavljala velik izziv, je v trenutnem stanju tisti, ki postavlja letvico za ostale,” je v zmago Avstrijca kljub temu prepričan tudi nekdanji nemški skakalec Martin Schmitt.

Nemški trojček, ki želi preprečiti Kraftovo zmago. Foto: Guliverimage

Na zdrs Krafta bodo najbolj željno čakali Nemci. Gostitelji uvodnih dveh tekem, ki se že na uvodu v Oberstdorfu znajdejo pod plazom velikih pričakovanj domače javnosti, na skupno zmago čakajo že skoraj 22 let, ko je poker uspel Hannawaldu. Toda predvsem Andreas Wellinger, Karl Geiger in Pius Paschke, ki v skupnem seštevku zasedajo mesta od dve do štiri, so odločeni, da nemško sušo končajo.

Iz druge vrste pa bodo napadali Slovenci. Anže Lanišek, ki je bil lani na turneji tretji in poskrbel za prve slovenske stopničke po Prevčevem zmagoslavju, je v Engelbergu nakazal dvig forme. Glede na raven skakanja pa bi lahko bil blizu tudi sveži državni prvak Lovro Kos. Vedno lahko pričakujemo tudi kakšno presenečenje: od tujcev lahko izpostavimo Kobajašija, ki torej že ima izkušnje z zmago, od Slovencev pa Timija Zajca, ki mu za vrhunske rezultate manjka le še konstantnost.

Z našimi besedami se strinjajo tudi stavnice, ki v vlogo praktično edinega favorita postavljajo Krafta s smešno nizko kvoto (1,55). sledita Wellinger (8,00) in Geiger (8,50). Kobajaši ima kvoto 10, sledita Paschke (12) in Lanišek (20). Kos ima kvoto 45, Zajc 65, Peter Prevc pa 100.

Ob omenjeni četverici bo slovenske barve branil še Domen Prevc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje