“Želim si, da ljudje januarja ne bi razmišljali, kdaj bo pomlad”

Deskanje na snegu 24. Jan 202413:00 0 komentarjev
Žan Košir
Foto: Jan Gregorc

Žan Košir je pristanek na brniškem letališču opisal kot otroško veselje. Razlog? Prava snežna kulisa, ki ga je pozdravila ob prihodu domov. Toda časa za užitek ne bo veliko, saj bodo deskarji že v četrtek tekmovali na Rogli, kjer se je trikratni dobitnik olimpijske medalje vedno dobro počutil.

“Vsaka sezona je poglavje zase. Če bi sedaj ocenil letošnjo sezono, ko smo nekje na sredini, bi rekel, da je to prava zima. Tudi kulisa zunaj je prava zimska. Rezultati so dobri, ni sicer tistih vrhuncev, to je stopničk, ampak bil sem četrti, peti, šesti, osmi in deveti, imam že skoraj lestvico. S svojo formo sem zadovoljen. Vem, da sem tekmovalec, ki lahko poseže po najvišjih mestih in to si želim dokazati,” je Žan Košir ocenil uvodno polovico sezone.

39-letnik v letošnji sezoni še ni stal na stopničkah, tako da bo prav na Rogli idealna priložnost za najboljšo uvrstitev letos.

Dobitnik velikega kristalnega globusa v sezoni 2014/15 je priznal, da ga je vrhunskih uvrstitev v zadnjem obdobju stalo pomanjkanje zbranosti.

“Zagotovo se vedno učiš na napakah. Včasih že v kvalifikacijah odpeljem prvo vožnjo nekoliko slabše in potem ni druge poti, kot da napadem. Lahko se zgodi tudi obratno, da sem zelo dober po prvi vožnji in posledično nekoliko bolj sproščen, tako kot se mi je zgodilo na zadnji tekmi, ko sem bil nekoliko premalo zbran, potem pa se hitro pripeti kakšna napaka.”

“Poskušal bom sestaviti vse, kar se mi je zgodilo letos dobrega in slabega. Potem najti neko ravnovesje in odpeljati optimalno vožnjo. Torej, ne tvegati preveč, vendar vseeno biti dovolj odločen. Proge niso dolge, tako da prostora za napak ni, še posebej ne v finalu. Če se izrazim nekoliko drugače, moram zadeti vse proste mete,” je še dodal nosilec bronastega odličja iz Pjongčanga.

Žan Košir
Foto: Profimedia

Košir si želi, da bi ljudje uživali na snegu

“Ko analiziramo zimske športe na splošno, si najbolj želimo snega. Želim si, da ljudje januarja ne bi razmišljali, kdaj bo spet pomlad ali poletje, in da imajo dovolj te zime, ampak da rečejo, kako je lepo — sneg in sonce. S tem ljudje tudi bolj spremljajo naše nastope in obstaja harmonija. Torej, da ljudje sami uživajo v prostem času na snegu in potem še zvečer morda pogledajo naše nastope ter rečejo, da danes je bil pa res dober dan, Slovenci smo bili dobri,” je še dodal eden izmed najbolj uspešnih slovenskih deskarjev.

39-letnik ima ogromno izkušenj. V svetovnem pokalu je debitiral pred več kot dvema desetletjema, in sicer na mariborskem Pohorju leta 2003. Od takrat je v svetovnem pokalu zbral 149 nastopov. Od tega je 21-krat stal na odru za zmagovalce in šestkrat zmagal.

“Še vedno smo alpska dežela in prav je, da smo ponosni na zimske športnike. Ne da to jemljemo kot nekaj samoumevnega ali pa morda celo kot neko breme, in da rečemo, komaj čakam poletje, da bomo na morju in kolesu.”

“Treba je premagati tisto začetno lenobo. Tudi sam imam dva majhna otroka, in ko jih enkrat spravim ven na sneg, nočeta več nazaj noter. Če se peljemo proti smučišču, sta na začetku zadaj v avtu nekoliko nejevoljna, zakaj sta morala iti. Ko se peljemo nazaj, pa razlagata, kako je bilo to dobro. To je tisto, kar pravim, in sicer sneg je enako veselje. Hočem, da imajo vsi v otroštvu možnost to izkusiti, tako kot sem to imel jaz. Še danes, ko sem prišel na letališče na Brniku in ko sem videl ta sneg sem začel slikati in snemati že na letalu. To je tisto pristno otroško veselje,” je sklenil Košir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!