Drugačna pomlad Ilke Štuhec

Ilka Štuhec. Foto: MaPa

Če je bila lansko pomlad izgubljena, brez opremljevalca in prave ideje o prihodnosti, pa se je Ilka Štuhec tokrat od zime poslovila z velikim obžalovanjem konca sezone. "To pomeni, da se še toliko bolj veselim prihodnje," je pričakovano nadaljevanje kariere potrdila druga smukačica sezone.

Pred enim letom so ji predstavniki Stöcklija vzeli vse smuči. Tudi velika večina tekmecev švicarskega proizvajalca v Ilki Štuhec ni videla pravega potenciala. V Mariborčanki preprosto niso videli dvakratne svetovne prvakinje, temveč večkrat poškodovano 31-letnico, ki je sezono končala kot 21. smukačica in brez točk v superveleslalomu. Pred upokojitvijo je Štajerko rešil predvsem Kästle, povratnik na veliko smučarsko sceno. Mama Darja Črnko je medtem prevetrila spremljevalni štab in priložnost namenila trenerskemu novincu Marko Vukičeviću. Kar se je tedaj zdela tvegana poteza oziroma podajanje v neznano, se je pozneje izkazalo za zadetek v polno in dražljaj za prebujanje speče šampionke.

Do usodnega “klika” je prišlo že na treningu na južni polobli, ko je edina slovenska smukačica povsem začutila novo opremo, ji začela zaupati in se znova nagibati k zanjo značilnem smučarskem slogu. Kmalu je postalo jasno, kaj se je na pragu sezone skrivalo za dvoumnimi nasmeški najbolj izkušene slovenske smučarke. Eno leto po resnem spogledovanju z upokojitvijo se je namreč Ilka Štuhec v domovino vrnila kot druga smukačica sezone in prepričljiva zmagovalka zadnje tekme v sezoni.

“Ni slabo, res ne. Nisem pričakovala točno takšnega razpleta, a sem vedela, da se lahko dvignem. Bila sem bolj samozavestna in napadalna. Začetek je bil dober, nato je bilo še boljše. Ni bilo vse rožnato, a sem zadovoljna. Vem pa, da bi bilo lahko še boljše,” ob vrnitvi iz Soldea v Andori, kjer je potekal finale svetovnega pokala, razmišlja zmagovalka dveh tekem, ponosna na izjemno sezono. Grenak priokus ostaja le zaradi svetovnega prvenstva v Meribelu, kjer je bila zrela za tretjo kolajno, a je v svojevrstni loteriji štartnih številk in spremenljivih pogojev na progi ostala praznih rok.

Foto: Guliverimage

A če je pred letom sedela pred tehtnico in iskala razloge za nadaljevanje športne poti, letos pravih dvomov ni. “Ko sem po zadnji tekmi čestitali Sofii Gogia za mali smukaški globus, sem ji dejala, da mi je žal konca sezone. Ni se povsem strinjala. Zdaj se že veselim nove zime,” pravi Ilka, Darja Črnko, ki je zaradi zloma noge zadnji del sezone spremljala kar v sedečem položaju, pa dodaja: “Dobila sem signal, da gremo naprej. Jasno je, da nadaljujemo z istim opremljevalcem. Verjamem, da se tudi spremljevalna ekipa ne bo spremenila. Čaka pa nas pogovor in potrditev.”

“Še vedno se podeljujejo globusi in kolajne,” ob pogledu na novo sezono, ki ne prinaša velikega tekmovanja, razmišlja Ilka. O Kästelju ne dvomi. “Več kot dovolj razlogov imamo za zadovoljstvo. Oni in jaz. Letos je bilo veliko menjav opreme. Vsi niso imeli takšne sreče. Koliko časa še? Toliko časa, dokler se mi bo ljubilo smučati,” pravi najboljša slovenska smučarka, ki bo nadaljevanje sezone izkoristila za treninge in testiranja. Nastopila naj bi tudi na državnem prvenstvu.

“Poleg tega pa bomo imeli na enem od trening kampov priložnost, da se usedemo in pogovorimo,” pravi Darja Črnko, ki ne želi razkrivati finančnih podrobnosti projekta. Upa pa na kakšen dodaten evro za priprave. “V tem krutem smučarskem svetu zaostaneš, če ne vlagaš. SZS pomaga, kolikor lahko. Veliko v projekt vloži tudi Ilka. Smo pa hvaležni Kästleju za vso podporo in financiranje dela priprav,” je še pristavila prva operativka samostojne ekipe enajstkratne zmagovalke tekem svetovnega pokala.