Edinstven sarajevski poklon slovenskemu smučanju (VIDEO)

Alpsko smučanje 9. Feb 202414:06 1 komentar

Ob štirideseti obletnici zimskih olimpijskih iger v Sarajevu se je prvi slovenski alpski smučar z olimpijsko kolajno Jure Franko vrnil na prizorišče srebrnega podviga, kjer ga je pričakalo posebno presenečenje. Proga na Bjelašnici zdaj nosi njegovo ime.

Potem ko je bil v četrtek zvečer v sarajevskem Narodnem gledališču gost svečane akademija ob 40. obletnici odprtja zimskih olimpijskih iger, se je Jure Franko danes vrnil na Bjelašnico, kjer je 14. 2. 1984 z drugim mestom na veleslalomu slovenskemu in tedaj še jugoslovanskemu alpskemu smučanju priboril prvo kolajno v zgodovini zimskih olimpijskih iger. Ob tej priložnosti so na omenjenem bosanskem smučišču progo uradno poimenovali po slovenskem srebrnem junaku.

Progo Jure Franko sta s slovesnim prerezom traku simbolično odprla olimpijski podprvak in slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, dogodka pa so se med drugimi udeležili tudi sarajevska županja Benjamina Karić, minister za zunanje zadeve BiH Elmedin Konaković, premier kantonske vlade Nihad Uk ter slovenski smučarski legendi in udeleženca ZOI 1984 Bojan Križaj in Mateja Svet.

”Medalja je bila rojena na tej progi,” je v krajši slovesnosti dejal Franko in kot nagovor Sarajevčanom dodal: ”To je bil skupen uspeh vseh nas. In vas. Zdaj, ko sem trikrat starejši, mi je veliko bolj jasno, kaj bi lahko šlo narobe. Če ne bi snežilo, če ne bi bilo vašega entuziazma, truda in improvizacije …”

Ob tem je izpostavil pomen Bojana Križaja, hkrati pa je poseben izziv namenil tudi slovenskim smučiščem. Dejal je namreč, da bi morali tudi v Sloveniji proge poimenovati po tekmovalcih. Gre za pobudo, ki jo je že pred leti javno naslovil zdaj že pokojni novinar Vito Divac.

Foto: odprtje proge Jure Franko

Foto: F. Z./N1
Foto: F. Z./N1
Foto: F. Z./N1
Foto: F. Z./N1
Foto: F. Z./N1
Foto: F. Z./N1
Foto: F. Z./N1
Foto: F. Z./N1
Foto: F. Z./N1

Spomin na Sarajevo 1984

”Všeč mi je, da smo tisto tekmo vsi skupaj razumeli kot zmago. S kolajno so bili izpolnjeni vsi cilji. Nikoli nisem razmišljal o tem, da sem izgubil zlato. Ne, osvojil sem srebro. Ponosen sem tudi na brezkompromisen finalni napad. Zaradi tega sem v cilju v zrak dvignil roko, pa čeprav si kolajne takrat še nisem zagotovil,” se je trenutkov svojega največjega uspeha v nedavnem intervjuju za naš medij spominjal danes 61-letni Franko.

Spomnimo, po prvi vožnji je bil četrti, mesto pred rojakom Borisom Strelom. V drugo sta za njim zaostala Andreas Wenzel in Franz Gruber. Zlata se je veselil Švicar Max Julen, Franko je za njim zaostal 23 stotink sekunde in tako slovenskemu športu priboril prvo kolajno na ZOI, tretji pa je bil Wenzel. Strel je tekmo končal na petem mestu, Bojan Križaj je bil deveti, Grega Benedik pa je odstopil že na prvi progi.

Jure Franko, Max Julen in Andreas Wenzel Foto: AP Photo via Guliver

”Kar je sledilo uspehu, je bilo zame pretirano obremenjujoče. Bil sem mlad in povsem nepripravljen na evforijo ter življenje v središču. Res je, pozornost je imela veliko pozitivnih plati. Žal pa tudi nekaj manj prijetnih. Konkretno, nisem bil povsem iskren in naraven. Začel sem se obnašati tako, kot so ljudje ali mediji od mene pričakovali. Sledil sem novinarskim zapisom, se po njih ravnal, si jih gnal k srcu. Vse skupaj sem težko procesiral. Moral sem se umakniti. Iz države in od športa,” je v intervjuju povedal Franko, ki je kar 25 let živel na Japonskem in v ZDA, nato pa se je vrnil v Slovenijo, se ustalil v Radovljici, kjer vodi producentsko družbo Prospot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje