Granerud: Ema Klinec leti kot jaz, zakaj ne bi letela spet?

Smučarski skoki 11. Apr 202313:39 1 komentar
Foto: Profimedia

Strm vzpon panoge ženskih smučarskih skokov v zadnjih letih je enega izmed vrhuncev razvoja dosegel v tej zimi. Na letalnici v Vikersundu so namreč dekleta prvič v zgodovini letela na smučeh, Ema Klinec pa je z 226 metri postavila tudi ženski svetovni rekord. Medtem ko v vodstvu FIS-a razmišljajo o tem, da mora biti nadaljnji razvoj postopen in premišljen, se je oglasil najboljši moški skakalec te zime in odločno poudaril, da si dekleta zaslužijo redno leteti tudi v naslednjih sezonah.

Sezona 2022/2023 bo za vedno zapisana v zgodovini smučarskih skokov. V letošnji zimi so izpeljali prvo uradno tekmo smučarskih skakalk na letalnici, za prvo tovrstno tekmo je bila izbrana velikanka v Vikersundu. Praznik ženskih skokov se je končal povsem po slovenskih željah, Ema Klinec je ob zmagi postavila tudi ženski svetovni rekord, ko je v prvi seriji pristala pri 226 metrih.

Prva tekma deklet na letalnici je bila zelo specifična. Na njej je namreč nastopilo le 15 lovk na daljave, rezultati pa niso prinesli točk v seštevku svetovnega pokala. Direktor moškega dela svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile je v zadnjih dneh sicer pohvalil napredek ženskih skokov, a v isti sapi poudaril, da so možnosti za ponovitev takšne tekme v novi sezoni relativno majhne. Z njim pa se nikakor ne strinja prvi moški junak skakalne zime Halvord Egner Granerud.

“Ne morem se strinjati s takšnim razmišljanjem. Mislim, da je tudi časovnica takšne izjave neprimerna. Poglejmo si Emo Klinec, ki je poletela preko 220 metrov v štirinajstega zaletnega mesta. Tako kot jaz. Morda ne v enakih pogojih, ampak če pogledamo njen najboljši skok, so njeni parametri primerljivi z moškimi skakalci. Ne moremo pričakovati čudežev od nekoga, ki prvič leti na smučeh in mu nato ne daš priložnosti za razvoj. Poleti morajo biti tako za moške kot za dekleta. To razumemo skakalci, žal pa ostali akterji ne,” je v pogovoru za portal sportsinwinter.pl poudaril norveški šampion.

Halvor Egner Granerud
Halvor Egner Granerud (Foto: Guliverimage)

Letenje na smučeh je nekaj povsem drugega kot skakanje

Po mnenju najboljšega skakalca minule sezone ni dvoma o tem, da so dekleta sposobna leteti na smučeh. Še več, razvoj tega dela skakalne karavane je po njegovem mnenju ključen za razvoj celotne panoge.

“Tisti konec tedna je bil eden izmed najpomembnejših v zgodovini smučarskih skokov. Lepo smo videli, kako so dekleta iz skoka v skok napredovala. Razlika med prvim in zadnjim poletom je bila ogromna. Letenje na smučeh je povsem nekaj drugega kot skakanje. Kar nekaj elementov je, na katere se moreš še privaditi. To je pomemben korak k razvoju ženskega skakanja, vemo pa, da sta dva močna produkta močnejša od enega. Malce me jezi, da se stvari premikajo tako počasi, ampak se vsaj v pravo smer. V vsakem primeru pa morajo biti takšna tekmovanja za dekleta bolj pogosta,” še dodaja Granerud.

Klinec: Odločitve so bile pametne

O prihodnjem razvoju ženskih poletov je nedavno ob gostovanju v N1 podkastu razmišljala tudi Ema Klinec.

“Odločitve, ki so bile sprejete, so bile zelo pametne. Tudi to, da je nastopilo najboljših 15 skakalk iz Raw Air turneje, je bil dokaz določene kvalitete, ki jo moraš pokazati pred poleti. Tudi za naprej verjamem, da se bodo odločali pametno. Bi pa rada videla, da tudi v prihodnosti to ostane nekaj posebnega oziroma da ima poseben draž,” je v pogovoru s Suzano Lovec in Martinom Pavčnikom poudarila naša najboljša skakalka minule zime.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje