FIS snuje korenite spremembe v smučarskih skokih

Smučarski skoki 10. Apr 202313:13 2 komentarja
Žiga Jelar (Foto: Guliverimage)

Uspešno izvedena premierna hibridna tekma v smučarskih skokih, ki jo je na uvodu pravkar končane sezone v smučarskih skokih gostila Wisla, zelo verjetno ne bo zadnja.

Preizkus deklet na letalnici v Vikersundu ni bila edina novost nedavno končane sezone svetovnega pokala. Spomnimo, že v začetku novembra so smučarji skakalci in skakalke v Wisli na Poljskem prvič nastopili na tako imenovani hibridni tekmi, ko so se spustili po ledeni smučini in pristajali na plastiki.

Zamisel, zaradi katere so morali na Mednarodni smučarski zvezi (FIS) celo spreminjati pravilnik, se je izkazala kot uspešna, kar je vodilne može pri FIS prepričalo, da jo obdržijo tudi za prihodnje sezone.

Kot poroča TVPSport.pl, bi bila lahko nova hibridna preizkušnja na sporedu že v sezoni 2024/25. To bi bržkone pomenilo zgodnejši začetek zimske sezone za tekmovalce, najverjetneje že v oktobru. Ena od možnosti je, da bi tekme tako gostila tudi Hinzerbachen in Klingenthal, kjer poteka poletna velika nagrada. Poletna sezona smučarskih skokov bi bila posledično zaradi tega nekoliko krajša, saj bi se dvomesečno tekmovanje odvijalo le v mesecu avgustu.

“Na voljo imamo tudi hibridne skakalnice, zato razmišljamo, kako bi preuredili koledar, da bi jih uporabili. Pri spremembah ne želimo zajeti le zime, temveč tudi poletno veliko nagrado, ki bi se pričela kasneje. A za kaj več boste morali počakati na jesen,” je povedal direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Italijan je sicer izvedbo premierne hibridne tekme v Wisli označil za nadvse uspešno. “Zgodovinski preizkus se je izkazal za izjemno pozitivno izkušnjo. Dokazali smo, da smučarski skoki tudi v primeru klimatskih sprememb niso ogroženi. Dober občutek je, če imaš takšno alternativo,” je še pripomnil Pertile.

Prihodnja sezona v smučarskih skokih se bo za razliko od rekordno dolge letošnje sicer najverjetneje odvila brez večjih sprememb, saj na sporedu ni ne olimpijskih iger in ne svetovnega prvenstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje