Široko odprta vrata za Meto Hrovat

Meta Hrovat: Profimedia

Zdi se, da dvomov o smučarski vrnitvi Mete Hrovat, ki je lani oktobra presenetljivo zaključila tekmovalno kariero, kmalu ne bo več. "Vedno je dobrodošla. Je premlada za pokoj," pravi vodja reprezentanc Janez Slivnik.

Medtem ko te dni potekajo tekme državnega prvenstva (danes sta v Podkorenu slovenska prvaka v veleslalomu postala Žan Kranjec in Neja Dvornik, jutri bo na sporedu slalom, prihodnji teden pa pod Peco še tekme v hitrih disciplinah), se vodstvo panoge za alpsko smučanje pri SZS loteva vselej zahtevne proračunske in kadrovske sestavljanke za prihodnjo zimo. Ker dokaj zastareli sistem predvideva kar nekaj odločevalnih mlinov, bomo jasno sliko o slovenskih smučarskih reprezentancah s pripadajočim proračunom za sezono 2023/24 po vsej verjetnosti dobili šele aprila ali celo v začetku maja.

Vse pa kaže, da bo seznam ekipe svetovnega pokala vključeval novo oziroma staro ime. Kot smo že poročali, se namreč za odmrznitev tekmovalne kariere močno ogreva Meta Hrovat. Po zadnjih informacijah je 25-letna Kranjskogorčanka že sprejela odločitev o vrnitvi v tekmovalno areno. Na uradno potrditev še čakamo. Je pa zato dokaj jasno sporočilo med vrsticami poslal vodja panoge Janez Slivnik, ki je z njo prav v četrtek opravil daljši pogovor. “Je premlada, da ne bi smučala. Se pogovarjava. Tega ne skrivam. Povsem stoodstotno v tem trenutno težko povem, kako bo. Upam, da bodo v kratkem stvari povsem jasne. Takrat bo svoje povedala tudi Meta,” pravi Slivnik.

Vseeno vračanje Meta Hrovat obdaja še kar nekaj nejasnosti. Del je povezan s tekmovalno opremo (nazadnje je smučala na Salomonovih smučeh), del pa s pripadajočim trenerjem in vključevanjem v reprezentančni koncept. “Končna odločitev bo njena. Jasno je, da so vrata zanjo odprta,” je v razmišljanju previden dosedanji glavni trener ženske ekipe za tehnični disciplini Sergej Poljšak, ki bo v tej vlogi skoraj zagotovo ostal tudi v prihodnje. “Vsekakor Meto vidim v podobnem položaju kot v zadnjih letih. To pomeni, da bi bila prioriteta veleslalom, ob tem pa dodajanje superveleslaloma. Slalom je malce potisnila na stran. Oceniti bo treba, v kolikšni meri je to združljivo z Andrejo Slokar in Ano Bucik,” meni Poljšak.

Z vračanjem zadnje slovenske smučarke, ki je stala na veleslalomskih stopničkah svetovnega pokala, bo ženska reprezentanca dobila novo dimenzijo. Če je v iztekajoči se sezoni skoraj celotno breme padlo na Ilko Štuhec in Ano Bucik, za zbiranje točk pa je skrbela še Neja Dvornik, gre v prihodnje pričakovati močnejšo ponudbo. Po poškodbi se vrača tudi Andreja Slokar, ki naj bi na smuči stopila še pred poletjem, po vsej verjetnosti maja. Bolj nejasen pa je položaj Tine Robnik, ki po novi poškodbi še ne sme obremenjevati noge. Kot zelo realen scenarij se ponuja tudi konec tekmovalne kariere.

Meta Hrovat je konec oktobra napovedal slovo od smučarske karavane. Zdaj je na pragu vrnitve. Foto: Aleš Fevžer

Poudarki kariere Mete Hrovat

84 nastopov v svetovnem pokalu (20x top 10, 4x top 3)

Olimpijski igre (Pjongčang 2018 in Peking 2022): najboljši rezultat – 7. mesto (veleslalom, 2022)

Svetovna prvenstva (Aare 2019 in Cortina d’Ampezzo 2021): najboljši rezultat – 16. mesto (paralelna tekma, 2021)

Evropski pokal: 3 zmage, 8x top 3

MSP: 2x 1.  mesto (slalom, 2018 in 2019), 2 x 2. mesto (kombinacija, 2017, 2018)