Ilkin kraj srečnega imena

Alpsko smučanje 13. Dec 202213:36 0 komentarjev
Ilka Štuhec se vrača v svojo smukaško "pisarno". Foto: Profimedia

Medtem ko se moški del hitrostne karavane svetovnega pokala mudi v Val Gardeni, kjer je že opravil s prvim treningom smuka, pa se dekleta selijo v St. Moritz. Ilka Štuhec bo tam dobre občutke s severnoameriškega poskušala prenesti še na evropski sneg.

Francoz Nils Allegre, ki v svetovnem pokalu še ni stal na odru za zmagovalce, je bil v spremenljivih razmerah, v katerih so najboljše čase postavljali smučarji z višjimi štartnimi številkami, presenetljivo najhitrejši na uvodnem treningu smuka v Val Gardeni. Pet stotink sekunde je za njim zaostal smukač iz Bergama Mattia Casse, tretji pa je bil Norvežan Markus Nordgaard Fossland (+0,41).

V zgolj dvočlanski slovenski odpravi se je s sicer dobro znanim terenom hitreje spoprijateljil Miha Hrobat. V srednjem delu proge Saslong je bil celo med najhitrejšimi, v cilju pa je zabeležil 27. čas (+1,46). Martin Čater je bil precej bolj zadržan. Z zaostankom 3,92 je namreč preizkus končal pri repu uvrščenih.

V sredo bo v Val Gardeni na sporedu še drugi uradni trening. V četrtek bo na sporedu prvi smuk, s katerim bo vodstvo svetovnega pokala nadomestilo odpovedano preizkušnjo iz Beaver Creeka, sledi klasični program s superveleslalomom (16. 12.) in smukom (17. 12.), nato pa selitev v bližnjo Alta Badio, kjer bo na potezi znova najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec. Slovita proga Gran Risa bo namreč v nedelo in ponedeljek prizorišče dveh veleslalomov.

Hitrost svojih smuči pa bo na evropskem snegu kmalu preizkušala tudi Ilka Štuhec. Po zelo spodbudnem začetku sezone v Lake Louisu, kjer je bila dvakrat peta v smuku, v superveleslalomu pa se je po dveh letih vrnila med dobitnice točk, bo 32-letna Mariborčanka zgodbo o preporodu skušala potrditi še na evropskem snegu. Prizorišče ponuja šampionsko iztočnico. Leta 2017 je namreč v St. Moritzu prvič postala svetovnega prvakinja. Tokrat jo v omenjenem švicarskem smučarskem središču prvi uradni trening čaka v sredo, drugi dan zatem, tekmovalni urnik pa nato za podaljšani konec tedna (16. – 18. 12.) predvideva dva smuka in superveleslalom.