Kaj do konca zime še čaka slovenske junake?

Zimski športi 22. Feb. 202211:59
Delite:

Olimpijske igre v Pekingu so ljubiteljem zimskih športov prinesle veliko veselja, za katerega pa športniki in športnice nimajo veliko časa. Za večino se kmalu – že ta konec tedna – nadaljujejo tekme svetovnega pokala.

Sprehodili smo se skozi koledar mednarodnih tekem slovenskih dobitnikov kolajn na Kitajskem in preverili, kaj junake in junakinje še čaka do konca sezone in katere lovorike so jim do zaključka zime še na voljo.

Pregled začenjamo pri smučarskih skokih, ki so bili za slovenski šport najuspešnejši šport v Pekingu. Prednost dobivajo ženske, ki so po zaslugi Urše Bogataj in Nike Križnar domov prinesli dve zlati in eno bronasto kolajno.

Največ dela za skakalke

Svetovni pokal v smučarskih skokih za dekleta se nadaljuje že ta konec tedna. V ritem se bodo tekmovalno vrnile z ekipno tekmo v Hinzenbachu, kjer bosta nato še posamični preizkušnji. Skupno čaka skakalke do konca sezone še 14 posamičnih tekem, ena ekipna in ena mešana. V to sta všteti tudi dve turneji, od 2. do 6. marca bodo tekmovale na Norveškem na Raw Air turneji, za zaključek sezone pa bo še pet tekem na ruski Blue Bird turneji.

Foto: Anže Malovrh/STA

Po izjemnih rezultatih na igrah so slovenske tekmovalke v izvrstnem položaju tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dvakratna prvakinja Urša Bogataj s 601 točko v njem trenutno zaseda tretje mesto. Blizu sta ji obe rojakinji Ema Klinec (četrto mesto; 575 točk) in Nika Križnar (peto mesto; 561 točk). Pred trojico Slovenk sta le Nemka Katharina Althaus (698) in nesrečna Marita Kramer (870). Avstrijka, ki zaradi okužbe s koronavirusom v Pekingu ni nastopila, si je tudi po besedah slovenskih skakalk verjetno že priskakala dovolj veliko prednost za veliki kristalni globus. Trenutno ima 870 točk.

Tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, ženske:

25. – 27. 2.: Hinzenbach (Avstrija) – ekipna in dve posamični

2. – 3. 3.: Lillehammer (Norveška) – dve posamični (del Raw Air)

4. – 6. 3.: Oslo (Norveška) – mešana ekipna in dve posamični (del Raw Air)

11. – 13. 3.: Oberhof (Nemčija) – tri posamične

18. – 20. 3.: Nižni Tagil (Rusija) – tri posamične (del Blue Bird)

26. – 27. 3.: Čajkovski (Rusija) – dve posamični (del Blue Bird)

Povsem letalski zaključek

Nekaj manj tekem čaka njihove skakalne kolege, ki pa jih pred zaključkom sezone čaka še zadnji vrhunec. Od 10. do 13. marca bo namreč v norveškem Vikersundu potekalo svetovno prvenstvo v poletih. Predtem se bodo skakalci merili v Skandinaviji (Lahti in turneja Raw Air), po podelitvi snežink najboljšim na največji letalnici na svetu pa bodo prišli na vrsto še poleti v Oberstdorfu. Zaključek sezone bo – po treh letih spet z gledalci – potekal v domači Planici. Ljubitelji skokov si morajo na koledarju označiti zadnji vikend v marcu (od 25. do 27. marca).

Pred skakalci je zelo naporen zaključek sezone. Norveška Raw Air turneja, SP v poletih in zaključek v Planici. Foto: Anže Malovrh/STA

V boju za veliki kristalni dvoboj se obeta izjemno zanimiv zaključek, Karl Geiger bo na devetih posamičnih tekmah branil tri točke prednosti (1189-1186) pred Japoncem Rjojujem Kobajašijem. Najboljši Slovenec Anže Lanišek je trenutno na petem mestu, a brez velike rezultatske eksplozije osmoljenec olimpijskih iger višje verjetno ne bo mogel poseči. Deseterico zaključuje še en Slovenec, Cene Prevc ima 436 točk in bo zagotovo dosegel najboljšo skupno uvrstitev v karieri (do zdaj 33. mesto v sezoni 2019/20). Zanimivo bo videti, kako se bosta znašla dobitnika zlate in srebrne kolajne Timi Zajc in Peter Prevc. 

Tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, moški:

25. – 27. 2.: Lahti (Finska) – ekipna in dve posamični

3. 3.: Lillehammer (Norveška) – posamična (del Raw Air)

4. – 6. 3.: Oslo (Norveška) – mešana ekipna in dve posamični (del Raw Air)

10. – 13. 3.: Vikersund (Norveška) – svetovno prvenstvo v smučarskih poletih (posamična s štirimi serijami in ekipna tekma)

19. – 20. 3.: Oberstdorf (Nemčija) – dve posamični (smučarski poleti)

25. – 27. 3: Planica (Slovenija) – ekipna in dve posamični (smučarski poleti)

Tik pred koncem obisk Kranjske Gore

Zanimiv zaključek svetovnega pokala se obeta tudi v alpskem smučanju. Vključno s finalom v Meribelu in Courchevelu bodo smučarji nastopili na petih prizoriščih. Prvi bodo na smučkah že ta konec tedna v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bosta na sporedu dva slaloma. Sledi ‘hitri’ vikend v Kvitfjellu, na Norveškem bosta dva smuka in superveleslalom. Sledi še slalom v Flachauu, pred zaključkom v Franciji pa se bo karavana ustavila še v Kranjski Gori. V Podkorenu bosta na sporedu dva veleslaloma.

Žan Kranjec bo vrhunsko uvrstitev napadal predvsem v Kranjski Gori. Foto: Anže Malovrh/STA

Srebrni junak Žan Kranjec bo imel tako prav ob koncu sezone izvrstno priložnost, da pred domačimi navijači spet navduši. Vodičan je v seštevku veleslaloma trenutno na osmem mestu, a ga do četrtega loči manj kot 100 točk. Mali globus se nasmiha olimpijskemu prvaku, Švicarju Marcu Odermattu.

Tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, moški:

26. – 27. 2.: Garmisch-Partenkirchen (Nemčija) – dva slaloma

4. – 6. 3.: Kvitfjell (Norveška) – dva smuka in superveleslalom

9. 3.: Flachau (Avstrija) – slalom

12. – 13. 3.: Kranjska Gora (Slovenija) – dva veleslaloma

16. – 20. 3.: Meribel/Courchevel (Francija) – smuk, superveleslalom, veleslalom, slalom, ekipna tekma

Veleslalom le še na Rogli

Še najmanj tekem do konca zime pa imajo na sporedu deskarji v alpskih disciplinah. Tima Mastnaka in Glorio Kotnik skupaj z ostalimi kolegi čakajo nastopi le še na treh prizoriščih, med katerimi pa je tudi domača Rogla. Deskarji bodo na Pohorju gostovali 16. marca, še prej jih čakajo tekme v Italiji, zaključek sezone pa bo v Nemčiji.

Glorio Kotnik in Tima Mastnaka čaka še deskanje na Rogli

Tim Mastnak je v skupnem seštevku trenutno na četrtem mestu (226 točk), za tretjim Rusom Dmitrijem Loginovom zaostaja točno 100 točk. Korejec Sangho Lee (434) in Nemec Stefan Baumeister (406) imata precejšnjo prednost pred zasledovalci. V prvi dvajseterici je od Slovencev še Žan Košir na 16. mestu (117 točk), bronasta Gloria Kotnik je v ženski konkurenci skupno 30.

Tekme svetovnega pokala v paralelnem deskanju, moški in ženske

12. – 13. 3.: Piancavallo (Ita) – paralelni slalom in ekipna

16. 3.: Rogla (Slovenija) – paralelni veleslalom

19. – 20. 3.: Berchtesgaden (Nemčija) – paralelni slalom in ekipna

Ob vsem naštetem je jasno, da se obeta pester tekmovalni zaključek zime. Trije vrhunci bodo potekali na slovenskih tleh, po sprostitvi ukrepov končno tudi z navijači.

Komentari

Vaš komentar