Kriza francoskega smučanja: tako hudo že dolgo ni bilo

Alpsko smučanje 15. Okt 202310:13 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju je pred vrati. 28. oktobra jo s tekmo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom odpirajo najboljše veleslalomistke sveta, med katerimi pa je zgodovinsko malo Francozinj. Ena izmed smučarskih velesil na tekmo pošilja namreč samo eno tekmovalko.

Lanskoletna upokojitev Tesse Worley, ki je bila vrsto let eno najmočnejših francoskih orožij med elito alpskega smučanja, za seboj očitno pušča veliko luknjo.

Zimska otvoritev sezone v avstrijskem Söeldnu bo namreč minila z zgodovinskim osipom francoskih tekmovalk. Čeprav imajo Francozi na startu tekem svetovnega pokala v veleslalomu na voljo kar pet mest, bodo za uvodno preizkušnjo sezone prijavili eno samo tekmovalko. To bo 28-letna Clara Direz, lani 18. veleslalomistka sveta, ki je vrhunec svoje kariere dosegla leta 2020, ko je zmagala na paralelnem veleslalomu v Sestrieru.

Clara Direz na najvišji stopnički v Sestrieru. Foto: Profimedia

Poleg upokojitve Worley je kriza francoske reprezentance predvsem posledica številnih poškodb. Clarisse Breche in Doriane Escane, ki sta v preteklosti že osvojili nekaj točk za svetovni pokal, imata težavi s strganimi kolenskimi vezmi in se bosta vrnili šele v decembru. Zaradi istih razlogov manjka tudi specialistka za hitre discipline Romane Miradoli, ki je v zadnjih sezonah redno nastopala tudi v veleslalomu. V novi sezoni bo manjkala tudi Coralie Frasse Sombet, ki je sklenila športno pot.

Da gre za resnično nenavadno situacijo, govori tudi podatek, ki ga je izbrskal francoski medij Le Dauphine. Že 23 let namreč na startu veleslaloma za svetovni pokal nista bili manj kot dve francoski tekmovalki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!