Kdor čaka, dočaka: solze sreče pozabljenega Prekmurca (VIDEO)

Nogomet 15. Okt 20238:05 0 komentarjev

Kje je Erik Janža? To je bilo vprašanje, ki smo si ga novinarji pogosto zastavljali ob razkritih seznamih Matjaža Keka, ko je javnosti predstavil seznam nogometašev, na katere računa na prihajajoči reprezentančni akciji. Zdaj se tega ne sprašuje nihče več. Nekdanji član Mure in Maribora je namreč sinoči (tudi) s prvencem v reprezentančnem dresu svoj status novinca v izbrani vrsti spremenil v status ključnega člena slovenske reprezentance, ki z velikimi koraki stopa proti končnemu cilju - Euru 2024 v Nemčiji.

“Ne vem, kaj se dogaja. Res ne. Nihče me ne kontaktira, nihče nič ne vpraša, sploh ne vem, če spremljajo, kaj se dogaja z mano. Sem malce razočaran, ker me ni zraven. Tri sezone konstantno igram v poljski ligi, v tej sezoni bom presegel mejo stotih nastopov za Gornik, kar ni mala stvar. Težko je, vsak si želi, da bi dobil vsaj priložnost, da se dokaže v reprezentanci. Sam te priložnosti nisem dobil. Enkrat sem bil vpoklican, opravil nekaj treningov in to je bilo to. Težko komentiram, zakaj.”

S temi besedami je Erik Janža v Sportklubovem intervjuju pred dobrim letom in pol razočarano razmišljal o tem, da so vrata slovenske nogometne reprezentance zanj očitno zaprta. A v nogometu se stvari seveda resnično hitro spreminjajo in oktobra 2023 je reprezentančna zgodba Prekmurca popolnoma drugačna.

Če izvzamemo debitantski nastop pred skoraj desetimi leti proti Kolumbiji, je pravi reprezentančni ognjeni krst Janža doživel v letošnjem juniju. Matjaž Kek ga je v ogenj poslal na tekmi z Dansko, nekdanji nogometaš Mure in Maribora pa mu je zaupanje vrnil z izvrstno predstavo. V septembru se proti Severni Irski nato ni predstavil v najboljši luči, česar se zaveda tudi sam. Razlog je bila poškodba, zaradi katere v reprezentančni tabor ni prišel optimalno pripravljen.

“Septembra sem selektorju povedal, da sem srečen, ker sem lahko del reprezentance. Dal mi je priložnost, čeprav fizično in psihično nisem bil na pravem nivoju. Proti Severni Irski nisem odigral dobre tekme, ampak trdo delo se vedno poplača. Garam v klubu, če to vidi selektor še toliko bolje. Sem tu, uživam na vsakem treningu, v vsakem reprezentančnem trenutku. Naj traja,” svoje prvo pravo reprezentančno poglavje opisuje Prekmurec.

Erik Janža. Foto: Aleš Fevžer

Tako pomemben, da je igral tudi načet

Zdaj se zdi, da ni dvoma o tem, kdo je izbira Matjaža Keka na levi strani slovenske obrambe. Hitra vrnitev Janže po poškodbi kolena je poskrbela tudi za bolj miren spanec slovenskega selektorja.

“Selektorju sem povedal, da moram na operacijo in da upam, da se čim prej vrnem. Prišel sem sicer pravi čas, ampak pred tekmo s Severno Irsko sem bil v poljski ligi samo enkrat na igrišču. Vsak športnik potrebuje pravi ritem, da je lahko na najvišjem nivoju,” poudarja branilec poljskega moštva Gornik Zabrze.

Erik Janža
Erik Janža se je junija po dolgem času vrnil v reprezentanco. FOTO: Aleš Fevžer

Ob prvencu pred očmi matere ni mogel zadržati solz

Nagrada za vsa leta čakanja na reprezentančno priložnost je prišla v zaključku tekme generacije, kot smo mediji poimenovali dvoboj Slovenije in Finske. Prvenec Erika Janže pa ni zgolj zadetek, ki bo za vedno zapisan v spominu 30-letnega Prekmurca, ampak pomeni tudi slovensko prednost v medsebojnih obračunih s Finci, kar bi bil lahko morda na koncu kvalifikacij celo odločilen dejavnik v boju za nastop na Euru 2024 v Nemčiji.

“Nisem mogel zadržati solz. O tem sanjaš kot otrok, odkar začneš igrati nogomet. Po težkem začetku sezone in operaciji kolena je bilo potrebno veliko odrekanja, da sem se vrnil v ta ritem, to se je danes poplačalo s tem zadetkom. Iskreno, nisem bil pozoren na to, kaj ta gol pomeni v našem boju za Euro. Maksimalno sem bil osredotočen na svoje delo, verjetno enako velja tudi za ostale. Najbrž so to bolj računali na klopi v strokovnem štabu. Ampak bodimo realni, pred tekmo bi podpisali tudi zmago z 1:0,” priznava Janža.

Prvenec Erika Janže v reprezentančnem dresu

In v vrtincu čustev dodaja.

“Na reprezentančni tekmi je bila prvič moja mati. Šport piše fantastične zgodbe. Prišla je iz Murske Sobote, jaz pa sem dosegel prvi reprezentančni gol. Noro, noro.”

Foto: Aleš Fevžer

Proti Severni Irski bo štela predvsem pamet

Slovenijo zdaj čaka izziv gostovanja v Belfastu, morebitne tri točke proti Severni Irski pa bi naši izbrani vrsti zares na široko odprle vrata evropskega prvenstva v Nemčiji. A čeprav je nasprotnik v boju za vozovnice na Euro odpisan, varovancev Matjaža Keka še zdaleč ne čaka enostavna naloga.

“Čaka nas težka tekma, še težja kot v Stožicah. Nasprotnik bo neobremenjen, igra doma in bo zagotovo nevaren. Mi smo na drugi strani v dobrem položaju, a bomo morali od začetka igrati pametno. Nisem pa še pogledal lestvice, to je bil za vas, novinarje. Na nas je, da zbiramo točke,” pogovor po tekmi v Stožicah zaključuje Erik Janža.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!