Lahko Slovenci preprečijo konec turške skakalne zgodbe?

Smučarski skoki 30. Mar 202413:06 1 komentar
Fatih Arda Ipcioglu
Fatih Arda Ipcioglu. Foto: Profimedia

Edini turški predstavnik v elitnem razredu smučarskih skokov Fatih Arda Ipcioglu se je znašel na prelomnici kariere. V zadnjih mesecih je izginil s smučarskih skakalnic, kaj je razlog?

Na zadnje je na vrhu skakalnice svetovnega pokala sta 4. februarja v Willingenu. Osvojil je 44. mesto in ostal brez finala, uspešnejši je bil dan prej, ko je z 28. mestom osvojil tri točke svetovnega pokala. To je bil tudi njegov celoten izkupiček te sezone.

Turški skakalec Fatih Arda Ipcioglu se je v zadnjih mesecih umaknil iz karavane elitnega skakanja na smučeh. Potem ko je lani trikrat osvojil točke svetovnega pokala letošnja sezona ni prinesla napredka in 26-letnik se je odločil za skakalni premor.

“Doma nimam pogojev za trening, zato nenehno potujem, kar je mentalno zelo utrujajoče. Imel sem tudi težave z opremo, nova mi ni ustrezala, vrnil sem se k stari. A kot pravim, vse to me je zelo izmučilo in z ekipo smo se odločili za nekaj premora. Naslednje leto bo zelo pomembno, želim si priskakati mesto med potniki na olimpijske igre,” je za skijump.pl te dni povedal turški skakalec.

S turško reprezentanco že nekaj let kot glavni trener sodeluje Slovenec Nejc Frank.

olimpijske igre turčija
Ipcioglu je na zadnjih zimskih olimpijskih igrah nosil turško zastavo. Foto: Profimedia

Slovenci rešujejo infrastrukturno krizo

Velika težava Ipciogluja je torej ta, da Turčija tekmovalcu ne zagotavlja ustreznih pogojev za trening. V Erzurumu resda še vedno stojijo skakalnice, zgrajene leta 2010, a so zaradi plazu tako uničene, da na njih že dve leti ni mogoče skakati.

“Doma sem nazadnje skakal leta 2020, večino časa treniram v Sloveniji. Ko sem se odločil za premor, sem takoj dobival klice z ministrstva za šport. Po pogovorih z njimi smo se strinjali, da moramo izboljšati pogoje za trening doma in podjetje iz Slovenije zdaj dizajnira leseno pristajališče. Upam, da bomo napredovali korak za korakom,” še dodaja nosilec turške olimpijske zastave iz olimpijskih iger v Pekingu.

Za Ipcioglujem prihaja še en talent

V zadnjih sezonah sicer Ipcioglu ni edini turški predstavnik na tekmah najvišjega ranga. Pravzaprav ni niti več turški rekorder. To je postal 20-letni Muhammed Ali Bedir, ki je lani na Kulmu poletel kar 212,5 metra. Frank je v zvezi s tem lani Sportklubu zaupal zanimivo anekdoto.

“Ko smo skakali na Kulmu, je Ali Bedir skočil 212,5 metra. Oseba na turški smučarski zvezi, zadolžena za stike z javnostjo, ga je nato klicala, češ, da se je zlagal in da tako daleč sploh ni mogoče skočiti,” je razlagal Slovenec na čelu turškega skakanja.

Muhammed Ali Bedir
Muhammed Ali Bedir. Foto: Guliverimages

Bedir se je v tej sezoni svetovnega pokala nekajkrat uvrstil na tekmo elitnega ranga, a za zdaj je njegov najboljši rezultat 44. mesto, kar pomeni, da na prve točke še čaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje