Najprej želi premagati bolezen, potem še Niko Prevc

Smučarski skoki 29. Mar 202414:16 0 komentarjev
Frida Westman
Frida Westman; FOTO: Profimedia

Frida Westman velja za vztrajno in trmasto skakalko, a ko je bila lani prisiljena prestati že peto operacijo kolena v svoji kratki karieri, je vnema vendarle močno padla. 23-letna Švedinja je za domače medije priznala, da se je začela spopadati z depresijo.

Ko se je tekmovalka iz Örnsköldsvika novembra 2022 v Wisli na tekmi za svetovni pokal uvrstila na zmagovalni oder, se je zdelo, da so švedski smučarski skoki dobili nov zagon, a je nato zaradi poškodbe meniskusa morala počivati skoraj do konca zime in se vrnila šele marca lani v Lillehamerju.

Še večje razočaranje je nato doživela pred začetkom sezone 2023/2024, ko se je pridružila norveški ekipi in že hitro po začetku priprav strgala kolensko vez.

Sprošča jo kvačkanje

Med olimpijskimi igrami v Pekingu se jo je prav tako držala smola, saj so ji visoko uvrstitev odvzela zarošena očala. Zasedla je 16. mesto. Zaradi drugačnega scenarija, kot si ga je sama zavrtela v glavi, je poiskala psihologa.

“Uživanje v majhnih stvareh mi je pomagalo. Začela sem kvačkati, kar je imelo name terapevtski učinek. Več sem potovala in se učila uživanja v življenju,” je povedala Westman.

Frida Westman
Frida Westman; FOTO: Guliverimage

“Na določeni točki sem se počutila grozno, želela sem se zakleniti v svojo sobo in nikoli več priti ven. Čutila sem nepredstavljivo žalost, potem pa sem se odločila, da je verjetno nastopil čas za konec kariere. Nisem imela moči, da bi šla skozi trpljenje še enkrat,” je pred kratkim povedala v pogovoru za spletno stran SVT Sport. Očitno se ji stanje vendarle izboljšuje …

Od vseh pozabljen šport

Zadnja švedska zmaga v moški konkurenci med smučarsko-skakalno elito, torej v svetovnem pokalu, datira v daljno leto 1991. Takrat je v Planici slavil Staffan Tällberg, zadnjič pa je na stopničke pred Frido skočil Mikael Martinsson, in sicer marca 1992 – zanimivo – ravno v domačem kraju Fride Westman. Ironija je, da je ta šport skoraj pozabljen v državi, kjer so izumili “V” slog skakanja. Prvi ga je v svetovnem pokalu namreč na novoletni turneji 1986/1987 uporabil Jan Boklöv.

Kot je nedavno povedala za poljsko spletno stran Skijumping.pl, naj bi se Westman v prihodnji sezoni vrnila v svetovni pokal: “Največ motivacije mi daje občutek, kakšen potencial imam za dobre rezultate. Tega nočem zapraviti, želim napasti zlato olimpijsko medaljo. Še naprej bom trenirala z Norvežankami. To je okolje, v katerem imam možnosti za nenehen napredek.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!