Lindsey Vonn odkrito o težavi svojega nepopolnega sveta

Alpsko smučanje 28. Sep 202310:48 0 komentarjev
Lindsey Vonn. Foto: Profimedia

Tudi skoraj pet let po tekmovalni upokojitvi je nekdanja ameriška alpska smučarka Lindsey Vonn še vedno sogovornica, ki s svojimi besedami pritegne veliko pozornosti. Zdi se, da se rada dotika tudi skritih težav aktivnih in nekdanjih tekmovalcev. V pogovoru za Blick se je razgovorila o nespečnosti.

Januarja je smučarsko javnost presenetila z nočnimi posnetki smučanja po sloviti progi Streif v Kitzbühlu. Kmalu zatem se je oglasila in sporočila, da jo čaka nova operacija kolena. Zdi se, da tovrstnih posegov niti ne šteje več. Vse skupaj se je začelo pred desetletjem, ob strašljivem padcu na superveleslalomski tekmi svetovnega prvenstva v Schladmingu. Vse odtlej ima Lindsey Vonn stalne težave s koleni. Kmalu jo čaka nova operacija.

V intervjujih je večkrat potožila, da je bolečina sestavni del njenega življenja. Gre za ceno dolge in uspešne kariere. Še zdaleč pa ne edine. Pred leti je javno spregovorila o težavah z depresijo. V nedavnem intervjuju za švicarski Blick pa razkriva, da se vse od omenjenega padca v Schlamingu, kjer je zmago slavila Tina Maze, ona pa je z raztrganimi vezmi in poškodovanim meniskusom delovni dan končala v reševalnem helikopterju, bori z nespečnostjo.

“Kot vrhunska športnica sem se zavedala pomembnosti spanca. Kako naj naslednji dan tekmujem nespočita? Ta strah se je prijel in skupaj z bolečino vodil v negativno spiralo. V nadaljnjih letih se je vse skupaj poslabšalo in strahu se nikoli nisem znebil. Po karieri se ni nič spremenilo, prav nasprotno. Bolečina je ostala. Ker pa se nisem toliko fizično obremenjena, sem bila zvečer manj utrujen,” pripoveduje 38-letna Američanka.

“Verjemite mi, poskusil sem že vse. Zeliščni čaji, hormoni za spanje, večeri brez televizije in sladke hrane … Vedno sem verjela, da zmorem sama. V popolnem svetu bi mi uspelo, toda moj svet ni bil popoln. Zato sem poiskala zdravniško pomoč. Vsem, ki sami ne morejo rešiti težav s spanjem, priporočam, da se brez zavor posvetujejo z zdravnikom. Ker je to še vedno tabu tema,” pripoveduje nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja, zmagovalka kar 82 tekem svetovnega pokala in lastnica štirih velikih kristalnih globusov.

Foto. Profimedia

“Oče mi je vedno govoril, da je Jean Claude Killy spal po deset ur,” se je nasmehnila Lindsey Vonn in dodala, da je imela v času kariere težave tudi zaradi tega, ker številnih zdravil ni smela jemati na račun neskladnosti s protidopniškimi pravili. Verjame, da ni (bila) edina. “Življenjski slog smučarja z vsemi potovanji, poškodbami in pritiskom vodi v nespešnost. Toda nihče ne govori o tem, ker bi si to lahko razlagali kot slabost. To je neumnost. Pred leti sem spregovorila o svoji depresiji, ker se mi je zdela pomembna. In zdaj se zavedam, da sem pripravljena razkriti še to težavo. Upam, da bo to spodbudilo tudi druge, da poiščejo pomoč. Na splošno moramo postati bolj odprti in sočutni – ljudje nismo stroji.”

In čeprav se pogosto oglaša z negativnimi temami in čaka na operacijo, po kateri bo dobila umetno koleno, na smučarsko kariero gleda z velikim zadovoljstvom in ponosom. “Mučila sem svoje telo, zdaj plačujem ceno. A bilo je vredno. Nič ne obžalujem,” pravi in dodaja:  “Še vedno pogrešam smučanje. Jasno, sem prestara, da bi se vrnila. A pogrešam adrenalin , izzive, sotekmovalce in prijatelje iz tega mehurčka, v katerem sem živela 20 let. Zdaj bi rada smučala drugače. V prihodnosti tudi kot mama.”

O tem, kako pomembno je, da vrhunski športniki odkrito spregovorijo o težavah, ki so očem javnosti pogosto skrite, smo se v našem mediju pogovarjali tudi s Tino Maze in Štefanom Hadalinom. Prva nam je govorila o stiskah, še aktivni slovenski slalomist pa je razkril, da se vrača po psihofizični izgorelosti.