Meta Hrovat znova aktivna smučarka, a daleč od snega

Alpsko smučanje 9. Okt 20239:46 1 komentar
Meta Hrovat. Foto: Guliverimages

Meta Hrovat ima v bazi Mednarodne smučarske zveze (FIS) znova status aktivne tekmovalke, vseeno pa se zdi njena vrnitev v tekmovalno areno trenutno bolj oddaljena kot pred meseci, ko še ni imela pravice nastopanja.

Ko nam je ob izteku minule zime na uho prišla informacija, da se Meta Hrovat spogleduje z vrnitvijo v tekmovalno areno, je imela v FIS-ovi bazi še oznako smučarke, ki ne sme nastopati na tekmah pod okriljem mednarodne zveze. To je bila posledica naznanitve smučarske upokojitve leta 2022, po kateri jo je FIS prečrtala s seznama smučarjev, ki so pod nadzorom antidopinške agencije.

Po njenem signalu jo je Smučarska zveza Slovenije znova prijavila v sistem, ob tem uveljavila status poškodovane smučarke, vseeno pa je moralo preteči šestmesečno vmesno obdobje. Pogled na seznam tekmovalcev razkriva, da je tekmovalni status Mete Hrovat znova aktiviran. Toda administrativna ‘zmaga’ sovpada z novimi zdravstvenimi težavami. Kot nam je pred dnevi pojasnila 25-letna Kranjskogorčanka, so njeno pripravljalno obdobje zaznamovale bolečine v hrbtu, zaradi katerih je bila njena vadba pod taktirko trenerja Denisa Šteharnika močno omejena. Gorenjka je tudi ob koncu preteklega tedna, ko je del reprezentance odpotoval v Saas Fee, ostala doma. ”Za normalno delovanje in pravzaprav življenje hrbet ni moteč. Pri smučanju pa me toliko ovira, da ne morem izpeljati kakovostnih zavojev,” pravi.

Meta Hrovat znova v reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer

Na uvodnem veleslalomu nove sezone na Rettenbachu nad Söldnom (28. 10) Meta Hrtovat zanesljivo ne bo nastopila, brez konkretnega odgovora pa je ostalo tudi naše vprašanje o tem, kdaj bi se lahko vrnila. “Trenutno sem še precej daleč od stanja, ki bi mi omogočalo tekmovati. Vrnitev se zdaj še ne zdi smiselna in predvsem ne dovolj varna,” pravi nekdanja mladinska svetovnega prvakinja in dodaja, da je poleti nabrala občutno premalo kilometrov na snegu.

Njena uradna napoved vrnitve je dvignila kar nekaj prahu. Tudi v tujini. Jo bomo v prihodnje resnično še videli na tekmo svetovnega pokala? “Skupaj delamo, da bi se to zgodilo,” odgovarja Meta Hrovat, ki je nazadnje tekmovala 6. 3. 2022.

Foto: kako se je v FIS-ovi bazi spreminjal status Mete Hrovat

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje