Meta Hrovat na pragu senzacionalne vrnitve

Alpsko smučanje 23. Mar 202314:44 8 komentarjev
Meta Hrovat. Foto: Profimedia

Potem ko je Meta Hrovat oktobra presenetila z naznanitvijo konca smučarske kariere, se zdaj resno spogleduje z vrnitvijo v karavano svetovnega pokala.

“Nikoli ne reci nikoli,” je po oktobrski naznanitvi konca kariere večkrat dejala Meta Hrovat. Vrat ni nikoli zaprla. V začetku meseca je dopolnila 25 let. Kot upokojena smučarka. Ali bolj konkretno – kot še upokojena smučarka. V zadnjem obdobju je namreč Kranjskogorčanka vnovič zaslišala notranji smučarsko-tekmovalni klic. Še več, več smučarskih virov pritrjuje, da je že opravila tudi več pogovorov, ki namigujejo na vrnitev v trenažni in posledično tekmovalni proces. Ta bi bila resda senzacionalna, a ob upoštevanju let in neizpolnjenih ciljev tudi razumljiva in naravna.

Trenutno Meta sicer še ne sme tekmovati, na kar opozarja tudi oznaka “Not allowed” v njeni kartoteki Mednarodne smučarske zveze (FIS). Prejela jo je ob naznanitvi prekinitve kariere in posledičnem izstopu in sistema dopinškega nadzora. Obstoječi status bi morali odgovorni pri SZS preklicati šest mesecev pred prvo tekmo.

Nova sezona svetovnega pokala se bo sicer začela na zadnjo oktobrsko soboto, z zdaj že kar tradicionalnim veleslalom na Rettenbachu nad Söldnom. Prav tam, kjer se je Meta Hrovat leta 2021 nazadnje približala najboljšim. Bila je šesta. Zadnjo söldensko tekmo je nato zaradi zdravstvenih težav izpustila, nekaj dni zatem pa naznanila konce kariere. Zdi se, da se utegne z naslednjo ledeniško otvoritvijo vrniti.

Foto: Aleš Fevžer

Meta Hrovat prihaja, Tina Robnik odhaja?

Kot trenerska rešitev v primeru dokončne odločitve za vrnitev se ponuja Denis Šteharnik, s katerim je, v paru z Nejo Dvornik, delala v pripravljalnem obdobju pred upokojitvijo. V vodstvu reprezentance bi morali ob tem v sestavljanki poiskati še ustrezno mesto za povratnico po poškodbi Andrejo Slokar. Najbolj trdno mesto v ekipi za tehnični disciplini, za katero skrbi Sergej Poljšak, ima Ano Bucik, ki je letos presegla mejo 400 točk. Po novi poškodbi, drugi v zgolj eni sezoni, pa gre pričakovati, da se bo od tekmovalnega smučanja dokončno poslovila 31-letna veleslalomska specialistka Tina Robnik.

Sreča v nesreči

Meta Hrovat se je v središču pozornosti znašla tudi v sezoni tekmovalnega premora. Januarja se je namreč ponesrečila med turnim smučanjem pod Malo Ponco. A izkazalo se je, da je imela vendarle srečo v nesreči. Z glavo je tedaj udarila v skalo, čeprav si je ob tem poškodovala lobanjo in nos, pa jo je odnesla brez trajnejših posledic. “Hvaležna sem, da lahko od nesreče odkorakam le z eno ogromno izkušnjo več v mojem življenju,” je dva tedna po nesreči zapisala gorenjska olimpijka.

Do prekinitve kariere je članica ASK Kranjska Gora nastopila na 85 tekmah svetovnega pokala in se štirikrat zavihtela na stopničke za zmagovalke. Nastopila je tudi na dveh olimpijskih igrah in dveh svetovnih prvenstvih. Odličju je bila najbližje v Pekingu 2022, kjer je po četrtem času prvega veleslaloma preizkušnjo končala na sedmem mestu. Njene kolajne tako izvirajo iz mladinske konkurence. Dvakrat je bila mladinska svetovna prvakinja v slalomu ter podprvakinja v kombinaciji. Je zdaj napočil čas za novo (člansko) poglavje?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje