Neizkoriščena priložnost ni skalila slike odličnega vikenda (VIDEO)

Smučarski skoki 14. Jan 202419:10 0 komentarjev

Po prvem od treh prizorišč poljske turneje, novosti v koledarju smučarskih skakalcev, so v slovenskem taboru lahko več kot zadovoljni. Varovanci Roberta Hrgote so prepričljivo vodilni v skupnem seštevku turneje, kljub temu pa Wislo po nedeljski posamični tekmi zapuščajo z nekaj grenkega priokusa.

Wisla je že pozabljena, v mislih najboljših skakalcev sveta sta že Szczyrk in Zakopane. Poljska turneja se bo na srednji napravi v Szczyrku nadaljevala že s torkovimi kvalifikacijami in sredino posamično tekmo, tja pa bodo najbolj nasmejani potovali Slovenci.

Po zaslugi odličnih nastopov v zadnjih treh dneh Slovenija namreč vodu v seštevku turneje, v katerem ima 51,2 točke prednosti pred Avstrijo in 74,4 točke prednosti pred Nemčijo. Največji del zaloge sta s sobotno zmago na ekipni tekmi dvojic prispevala Anže Lanišek in Lovro Kos, zadnji je bil najboljši tudi na današnji posamični tekmi.

Na njej je po prvi seriji sicer kazalo še bolje, saj je bil Lanišek zgolj dve desetinki za vodilnim Stefanom Kraftom, Kos je bil četrti, Peter Prevc pa šesti. Najboljšemu Slovencu v skupnem seštevku svetovnega pokala se drugi skok ni posrečil, zdrsnil je na deveto mesto. V seštevek turneje sta tako šteli četrto mesto Kosa in peto Prevca.

Države se na poljski turneji merijo za denarni sklad v višini 50.000 evrov in ekipno lovoriko, v katero se štejejo točke najboljših dveh skakalcev v kvalifikacijah in posamičnih tekmah ter izkupiček reprezentance na obeh ekipnih tekmah.

“Za mano je še ena lepa tekma, malce turbulentna kar se tiče vetra. Spet četrto mesto, ampak če se bodo tako kopičila, se ne bom pritoževal. Konstantnost v Wisli – to mi je najpomembneje,” je dogajanje na skakalnici povzel Kos. Po Klingenthalu, Oberstdorfu in Innsbrucku je še četrtič v tej sezoni končal tik pod odrom za zmagovalce, potem ko na prvih dveh postajah letošnje zime sploh ni bil del slovenske zasedbe. Na drugo posamično uvrstitev na zmagovalni oder – prvič je na stopničkah stal v Garmisch-Partenkirchnu 1. januarja 2022 – bo tako moral počakati vsaj še do srede.

Kljub lepemu ekipnemu uspehu – med prvo deseterico je imela zgolj Avstrija več tekmovalcev od Slovenije – je tudi trener orlov Robert Hrgota priznal, da čuti nekaj grenkega priokusa.

“Ena zanimiva tekma. Škoda finalne serije, saj smo bili v igri za zmagovalni oder s tremi tekmovalci. Na koncu trije med deseterico, ampak škoda. Malo je zmanjkalo za stopničke. Če potegnemo črto, je za nami zelo uspešen vikend in lahko mirno nadaljujemo na poljski turneji,” je 35-letni Velenjčan pogled že usmeril v naslednji teden.

Legendarni Finec ni več osamljen

Zmagovalni oder je na koncu sestavljala trojica, ki je trenutno tudi v vrhu skupnega seštevka. Rjoju Kobajaši je z odličnim drugim skokom prišel do prve zmage v tej sezoni, čeprav je bil najboljši že na novoletni turneji, kjer je štirikrat končal kot drugi. Na najnižji stopnički je končal Andreas Wellinger, med Japoncem in Nemcem pa je bil še Stefan Kraft, ki je s 108. stopničkami v svetovnem pokalu izenačil rekord Finca Janneja Ahonena. To mu je uspelo v 282 nastopih, zbral pa je 36 zmag. Ahonen je za ta dosežek potreboval 412 tekem.

Avstrijca in Japonca pri tem povezuje prav poseben datum. Ahonen je svoje zadnje posamične stopničke vpisal 6. januarja 2010, ko je bil drugi v Bischofshofnu. Na isti skakalnici in na isti dan, le tri leta pozneje, pa je Stefan Kraft prvič stal na odru za zmagovalce, ko je osvojil tretje mesto.

Kraft Kobajaši Wellinger
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!